Знаеш ли с точност какво означават хотелските звезди? Сигурно не! Единственото, което знаем е, че колкото повече звезди има един хотел, толкова повече услуги и удобства можем да очакваме, както и по-висока цена. В тази статия ще рабереш какво можеш да очакваш от хотелите в България и света. Хотел-звезди

Не е задължително квалифицирането на хотелите да бъде обозначавано със звезда. Има държави, в които се използват различни от звезда символи, като диаманти (САЩ), латински букви A-F (някои места в Азия, Северна Америка и Австралия) и “задовололителни” или “незадоволителни” за хотестели и мотели.

Данните на Уикипедиа гласят следното:

Budget / Economy:

Хостел –  минихотел (от англ. hostel – общежитие), публичен хотел, предоставящ на своите посетители за кратък или по-дълъг срок жилище, представляващо обикновено спално място с двуетажни легла без допълнителни удобства в стаята.

Мотел – крайпътен хотел (хан), с обикновени двойни стаи с баня и тоалетна.

\bigstar  (Tourist) 

В хотел 1* трябва да има рецепция, достъп до телефон в общите помещения, факс, сейф на рецепция, закуска, напитки. Основните неща, който трябва да присъстват във всяка една стая – баня и тоалетна, ежедневно почистване, цветен телевизор с дистанционно, маса и стол,  сапун, шампоан.

\bigstar \mathbf S (Tourist Superior)  – дава се при отговаряне на всички изисквания за 1* и някои от тези за по-горните категории.

\bigstar\bigstar  (Standard) –  За да бъде един хотес с 2* трябва да има всички екстри предлагани от хотел с една звезда , но совен това тряб ва да разполага и със заведение за хранене, както и охранаХотелски звезди

\bigstar\bigstar \mathbf S  (Superior standard)- Предлага допълнителни услуги и удобства, но не са достатъчни за горна категория. Обикновено тази категория се дава на хотели, отговарящи на изискванията за три звезди, но с по-малки стаи и обзавеждане от по-евтини материали.. Задължително условие е в стаите да има, нощна лампа в стаята, хавлиени кърпи, резервен комплект чаршафи, комплект хигиенни принадлежности (четка, паста за зъби, гребен и др.), пост-терминал за плащания с кредитни карти.

\bigstar\bigstar\bigstar (Comfort) – всички изисквания към по-ниските категории плюс рецепция минимум 14 часа на ден с 24 часа достъп по телефон, персонал с минимум 2 говорими езика като единият задължително е английски, доставка на напитки в страята (минибар), телефон в стаята,  достъп до интернет в стаята или общите помещения, отопление и сешоар в банята, място за багаж, огледало, комплект за шиене, комплект за почистване на обувки, предлагане на пране и гладене, допълнително одеало и възглавници.

\bigstar\bigstar\bigstar \mathbf S  (Superior comfort) – дава се на хотели отговарящи на изискванията за хотел 3* и част от тези на четири звездните хотели.

Хотел - 3*

\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar  (First class) –  Към изискванията за по-долните категории се добавят рецепция минимум 18 часа на ден с 24 часа достъп по телефон, лоби с мека мебел и напитки,  закуска по рум-сервиз, минибар или 24 часа доставка на напитки по рум-сервиз, маса и мека мебел в стаята, халат и чехли за баня, различни козметични продукти и пособия (пила за нокти, памук и др.), достъп до интернет и интернет терминал,  a-la-carte (по меню) ресторантгорната категория, но с недостатъчно просторни стаи и стилно обзавеждане. Интериора трябва да е модерен и комфортен.

\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar \mathbf S  (Superior first class) – често като добавка тук има сауна, спа център, фитнес или други подобни съоръжения, но като цяло хотелът не отговаря напълно на изискванията за 5 звезди. Качеството се проверява редовно с инспектори под прикритие

\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar (Luxury) – освен всичко до сега изброено, хотелът с категория 5 звезди трябва да предлага на своите гости 24-часова рецепция, портиер, пиколо, консиерж (иконом), просторна рецепционна зала, комплимент към всеки гост със свежи цветя, плодове или други подаръци, минибар с напитки и дребни лакомства, доставка на храна и напитки с рум-сервиз, компютър с интернет, сейф във всяка стая, услуги за гледне, лъскане на обувки… Качеството се проверява редовно с инспектори под прикритие.

\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar \mathbf S (Superior Luxury) – дава се при изпълнени всички по-горни изисквания и се набляга на персонално обслужване на всеки гост на хотела.

Хотел 5*

 \bigstar\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar  и \bigstar\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar\bigstar– някои представители на хотелиерската индустрия са самоопределили своите хотели с шест и дори седем звездна категория. Това е поради изключителния лукс и качество на индивидуално обслужване, които не се срещат дори и хотелите с 5 звезди, но това не е утвърден стандарт и се използва предимно с рекламна цел. Burj Al Arab в Дубай е обявен от британско туристическо списание за хотел над всички звезди през 2002 година, а собствениците на хотел Galeria в Милано го провъзгласяват за първия в света седем-звезден хотел.

Интересен е факта, че има и един единствен хотел с 0 звезди, който се намира в Швейцария. Повече за него прочети >>>ТУК<<<

хотел 0*

Намери ме в