Земетресение в Непал

По време на пътуването ни в Непал разговаряхме с една дама от семейството, при което бяхме отседнали. Казва се Чесум Лама и е учител по английски и директор на местното училище. Всички бяхме силно впечатлени от тази жена. Силата, която излъчваше тази дребна жена беше осезаема. Чесум остави трайна следа във всеки един от нас. Може би за това, когато стана земетресението на 25.04.2015 година всички ние писахме първо на нея.

Тук може да откриете повече от историите ми за приключението, наречено Непал.

Седмица по-късно, когато успяхме да се свържем с Чесум се разбра, че районът на Лангтанг е най-силно засегнат от земетресението район на Непал. Селата Туло Сябро и Кянджин Гомпа са силно пострадали. Но най-тежко е положението на село Лангтанг, което е било изтрито от лицето на земята за секунда от лавина, падаща от Южния склон на връх Лангтанг. Тази лавина взима живота на повече от 400 човека само за миг.

Земетресение в Непал

За радост положението в Туло Сябро не е такова, но все пак е много тежко. Голяма част от постройките са в руини като дори училището и манастирa са тежко пострадали. Къщата/хотел на Чесум и семейството й е срутена до основи, а от мъжът й, Канча, нямаше никаква вест до към 05.05, защото той е бил с група в друг район на Непал. За радост те двамата и децата им са невредими.

Земетресение в Непал Земетресение в Непал

Първоначално спали в скъсана брезентова палатка, а освен първото силно земетрсение и последвалите отново силни вторични трусове, започнал да вали и силен дъжд, който предизвикал свлачища. Всички оцелели от Туло Сябро отишли в гората, на палатки, скъсани и стари палатки, течащи в поройните дъждове.

Следващият проблем там беше, че тъй като районът е много отдалечен, няколко дни след труса нямаше никаква информация за Лангтанг. А когато такава излезе по медиите, непалското правителство вече беше обявило капитулация пред бедствената ситуация и на практика хората в парка Лангтанг бяха оставени без помощ още няколко дни.

Земетресение в Непал Земетресение в Непал

 

Веднага с групата се организирахме и си поставихме за цел сумата от 1000 долара, която да съберем в рамките на седмица и да изпратим за помощ на Чесум и семейството й. Пуснахме кампания сред семействата и приятелите си, и седмица по-късно бяхме събрали 3645 лв! Изпратихме тази сума и кампанията продължи с пълни сили.

След още две седмици направихме втори трансфер на около 3031 лв. Всички бяхме изненадани от това колко бързо успяхме да толкова значителни средства. Срещнахме се с познати и непознати всеотдайни хора, хора които въпреки, че нямаха, даваха и малкото, което имат за хора в по-голяма нужда.

Най-голямата изненада, обаче дойде от Чесум Лама. Тя използва цялата сума, до стотинка, за училището и общността, в която живее. Задели част за ремонт на сградата на училището, друга част за укрепване на основите, които бяха засегнати от свлачище, закупи учебни материали за всички деца, за цялата учебна година. Закупи лекарства и лекарствени средства, за да попълни медицинския кабинет. Не използва и стотинка за себе си и семейството си.

Земетресение в НепалЗеметресение в Непал

 

Във всеки имейл, получен от нея, тя пише само за децата от селото и обучението им. Веднъж не измрънка, веднъж не каза аз или моето семейство, не. Изключителен човек, изключителен. А положението, в което се намират тя и семейството й е трагично. Къщата им е срутена – няма къде да живеят и няма къде да подслоняват туристи. Хотелът е бил основен доход за тях.

hotel Земетресение в Непал

Заради тежката ситуация в момента потокът от туристи е спаднал значително, съответно и приходите от водачеството на Канча(съпругът й) също са секнали. С две думи, семейство Лама е на колене след бедствието и бъдещето им е обвито в мъгла. Към момента(25.07.2015) живеят във временно построен подслон, някъде в близост до къщата си. Преди седмица си писахме и тя каза, че основен проблем в сезона на мусоните са пиявиците и жабите. Все още има леки трусове, колкото да ги държат в напрежение и страх, но без опасност за живота им.

Всички ние, които бяхме там много, много искаме да помогнем на Чесум и семейството й. На въпроса как тя отговори така: моля, ако имате познати, които планират трек в Непал да се свържете с нас, за да наемат Канча за водач. Той е лицензиран планински водач и може да организира едно пътуване от А до Я. Разбирайте маршрут, разрешителни, хотели, носачи, палатки(ако са нужни) и т.н., и т.н.

Второто и по-важно, и по-належащо нещо, с което можем да им помогнем е да съберем пари, за да платим обучението на дъщеря им за втори клас. Кусум Лама, така се казва детето, учи в училище-пансион в Катманду. Тъй като хотелът им е паднал от земетресението, и защото няма туристи, техните приходи са секнали. Училището на дъщеря им струва 2000 евро на година. В таксата е включено всичко – учебни занятия, учители от чужбина, в това число европейци и американци, материална база, училищни униформи, спане в пансиона, храна, учебни пособия, спортни бази, екипи за спорт и още, и още.

Земетресение в Непал

Взехме решение да преведем парите директно по сметката на училището с цел повече прозрачност. Плащането може да стане на две или четири вноски. Моля всички вас, които четете този разказ, да се включим заедно в тази кампания, за да улесним живота на едно семейство в нужда. Всеки лев ще е полезен, за да постигнем крайната си цел. Моля, разпространете този призив за помощ, за да достигне до повече хора. Можете да се свържете с мен на имейл naydenov.yavor@gmail.com или с Адриана на adria.vassilkova@gmail.com

Сигурен съм в постигането на целта ни.
Предварително благодарим за съпричатсността!

Намери ме в