Защо розовото езеро “Хилиър” в Австралия е розово?

Розовото езеро

Хилиър е името на езеро, разположено на остров Мидъл недалеч от южните брегове на Западна Австралия. “И какво толкова специално има в това езеро?”, ще попиташ. Освен факта, че е розово би трябвало всичко друго да му е наред. 🙂

В тази публикация ще откриеш още снимки на един от най-странните природни феномени.

Розовото езеро

Снимка: http://goo.gl/NOhJsO

Розовото езеро

Снимка: http://goo.gl/v3gj3L

Отличителният цвят на водата се променя в резултат взаимодействието на зелените водорасли “Dunaliella Salina”, които растат по соленото дъно на езерото Хилиър и високата концентрация на рядък вид скарида. След като водата на розовото езерото достига соленост по-голяма от тази на морската вода, температурата ѝ е достатъчно висока, а светлината силна, въпросните водорасли започват да натрупват червен пигмент. За това и Розовото езеро не е винаги с толкова искрящо розов цвят.

Розовото езеро

Снимка: https://goo.gl/YXQy2m

Розовото езеро

Снимка: https://goo.gl/YXQy2m

Розовото езеро

Снимка: http://goo.gl/v3gj3L

Сред местните жители се носят легенди, че ако розовият цвят изчезне и не се възвърне на две поредни години ще настъпи природна катастрофа, която ще доведе до много тежки за човечеството последици.

lk

Намери ме в

Автор: Адриана

Аз съм Адриана - пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.

Leave a Reply

Задължителните полета са отбелязани с *.