За Роженския събор, прасетата и калта

8 коментара

IMG_0334Всички знаем поговорката, която гласи: “Прасето винаги ще си намери кал”. Точно така се случи и на Роженския събор, състоял се този уикенд в Родопите.

Честно да си призная, гледам и не вярвам на очите си. Толкова много негативни коментари прочетох във връзка с Роженския събор. Толкова омраза и злоба се изля по адрес на участниците и организаторите, че няма вариант да си замълча. Не и този път!

Роженски Събор 2015

Организаторите на Роженския събор 2015 се бяха постарали толкова много, за да успеят да съберат, настанят и забавляват всички тези българи, които пожелаха да се докоснат до магията на българските традиции. И мога да ви кажа, че според мен успяха. Озвучението, сцените, артистите, които бяха подбрали, хората, които учтиво, старателно и бързо отговаряха на хапливите коментари във фейсбук страницата на Роженския събор, въпреки създаденото напрежението.

Не мога да проумея как успяхте да си помислите, че при събрали се 350 000 души няма да има задръстване и километрични колони по двулентовия, двупосочен път или че автобусите ще бъдат празни и няма се налага да чакате за тях. Абе хора, вие на кой свят живеете?

Ние оставихме колата си за три дни в Пампорово, без да я помръднем и бързо и лесно стигахме до Роженския събор всеки ден. Такситата вечер бяха по 10 лева до курорта, стотици празни автомобили се движиха и в двете посоки, предлагайки да качват стопаджии, без изобщо да са стопирали, автобусите се движеха (вярно, с малко проблеми първия ден), но транспорт имаше. Ако не ви се чакаше толкова можехте да повървите 3-4 километра по асфалтирания път или по пътеките, свързващи Роженските поляни с Пампорово. Много хора го направиха и все още са живи.Роженски Събор 2015

Други коментари гласяха, че цените били високи. А вие какво очаквате? Хората за заплатили хиляди левове, за да поставят щандовете си и да работят буквално по 24 часа, не за да продават кебапчета по 50 стотинки и кафе по 40 стотинки. Предполагам всеки от вас някога е бил на подобен събор, фестивал или събиране с много хора и знае, че цените не са като тези в кварталния магазин. Освен това никой никого не е спирал да носи и консумира собствената си храна и напитки. Десетки хора мажеха хляб с лютеница и крема сирене и вадиха двулитровки бира от багажниците си без да се оплакват.

Защо имало лунапарк? Защото имаше хиляди деца, които искрено се забавляваха на въртележките, за това. Защо нямало място за повече палатки? Защо знамето се било скъсало? Защо били поканени точно тези артисти, а не други? Защо имало чевермета? Убийци! Защо, защо защо…? Роженски Събор 2015Всеки си има мнение ще кажете. Така е да, но тъпотията, неразбирането и ограничеността на някои хора страшно ме подразни. Интересно ми е дали някога тези хора някога са организирали каквото и да било, че да плюят труда на екипа и то публично, в социалните мрежи.

По-рано днес извадих няколко негативни коментара. Вижте колко злоба се изля по адрес на организаторите и артистите на Роженския фестивал.

Лично за мен Роженският събор е събитие, което остави незабравими спомени в съзнанието ми. Събитие, което ме накара да се почувствам още по горда от факта, че съм родена и израснала по тези земи и да не съжалявам, че преди години не останах да живея в Америка.

На където и да се обърнех виждах хора, които танцуват, пеят, смеят се, прегръщат се и плачат от радост, докато десетки български знамена се веят високо в небето. Да, всичко беше прекрасно! Красивите български песни, които тълпата запя в хором, когато по време на първата вечер тока на голяма сцена спря. Дългите хора, които се виеха по поляните. Вълшебният глас на Валя Балканска и останалите участници в събора, гайдарите, костюмите на участниците, българските занаятчии, цветовете, нестинарите, топлината, настроението…всичко.IMG_5702

На пук на всички злобари, много хора останаха доволни и позитивни към всичко случилото на Роженските поляни. Вижте какво казват те:

Роженски Събор 2015

А на всички тези, които плюят и лаят мога само да кажа едно. Всяко едно нещо си има лоша и добра страна и винаги могат да бъдат намерени кусури. На всеки се случва да няма късмет, да спука гума, да загуби телефона си или да счупи ръката си, след като се е прибирал пиян към палатката, горе на хълма. Бъдете малко по позитивни, въпреки всичко и не обвинявайте хората, които дадоха толкова много от себе си, за да докажат, че българските традиции са безсмъртни.
IMG_5908

Искам лично и от името на хиляди българи да благодаря на организаторите и спонсорите на Роженския събор за страхотната организация, за преживяването, приятните емоции и сълзите от радост, които проронихме там, на Роженските поляни.

Сподели мнението си от преживяното на Роженския събор в коментарите под поста. Нека да докажем, че в България има място за подобни събития.

Повече снимки и и видео от Роженския събор – https://www.sunshine.bg/rozhenski-sbor-2015-video-i-snimki

Намери ме в

Автор: Адриана

Аз съм Адриана - пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.

8 коментара

 1. Чудесно е, че някой заявява позицията си, в името на българското, традициите и пр…
  Но, моля, за да бъдете приети наистина сериозно от аудиторията си, пишете грамотно. Някак е парадоксално да защитаваш родното, а пък да не знаеш езика си…
  Знам, че коментарът ми не е особено по темата, но грамотната публика би желала да чете и грамотни материали. Успех!

 2. Имаше за всекиго по нещо, Супер си беше 🙂

 3. Браво на авторката! Следващият път ще отида!!! 🙂

 4. Споделям написаното от Адриана. От детството си помня селските събори, на които като деца силно оценявахме дрънкулките, захарния памук и петлетата 🙂 На Рожен си припомних това усещане покрай моите деца, но имаше и много повече – толкова много талантливи хора, които пазят духа на българското и прекрасния ни фолклор. Затова поздравявам организаторите, а хората, които критикуват, призовавам поне веднъж да се включат с ценните си съвети в организирането на голямо събитие – така ще научат още повече по темата, а и вярвам, ще помогнат то да е наистина добре организирано 🙂

  • Благодаря Зори! Няма как в организацията на подобно събитие да няма гафове. Надявам се организаторите да се поучат от грешките си, за да ги избегнат следващия път. Само се надявам да има такъв. 🙂

 5. Страхотна публикация, абсолютно съм съгласен с теб във всяко отношение. Прекарахме си супер, догодина пак 🙂

  • Благодаря за подкрепата. За съжаление разбрах, че събор на Рожен ще има отново след 4 години.

 6. Имам много примери как двама човека посещават едно и също събитие и остават с абсолютно противоположни мнения – единия смята че всичко е било супер, другия че всичко е било ужасно.

  Та, всички сме посетили различен събор в Рожен, всеки в зависимост от призмата през която гледа. За мен беше страхотен, за някои ужасен.

  Мога само да съчувствам на хората които възприемат света така. Не им е лесно.

Leave a Reply

Задължителните полета са отбелязани с *.