wizz air srbia
Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа обяви, че драстично ще намали капацитета на полетите си в сръбската столица Белград. Затварят се полетите по нискотарифните маршрути до Осло (летище Торп)  и Брюксел (летище Шарлероа) и се намаляват броя на полети до други дестинации.

На пресконференция вчера Джон Стефънсън (John Stephenson), изпълнителен вицепрезидент на Wizz Air, обяви трудното си решение, взето в следствие на летищните разходи, надхвърляли 40 % и превърнали летището в Белград най-скъпото в мрежата от полети Wizz Airovoj

Днес летище е длъжно да спазва указанията, издадени от правителството на Република Сърбия в края на миналата година. Съгласно насоките на правителството на летището се забранява да се постига подход на един свободен, като се облагодетелства най-голямата авиокомпания в Сърбия – Air Juli.

Джон Стефънсън е  е още по-рязък в обръщението си към сръбската общественост, обръщайки се към летището като основен виновник и го обвинявайки го, че защитава сръбската национална авиокомпания и застава зад монопола.

Джон Стефансон, изпълнителен вицепрезидент на Wizz Air

Джон Стефансон, изпълнителен вицепрезидент на Wizz Air

“Днес е един тъжен ден за пътниците и за Сръбски туризъм. Считаме, че възможността за нискотарифни полети във въздушния трафик на Сърбия е добро за страната, но за съжаление това убеждение не се споделя от летището в Белград.”

Линиите по маршрута Белград – Осло ( Торп ) и Белград – Брюксел ( Шарлероа ) ще бъдат спрени на 6 Май на 2014. Пътниците, които са закупили билети за полетите, които следва да бъдат отменени, ще могат да възстановят парите си в пълен размер.

Полетите от Белград ще бъдат прехвърлени в латвийската столица Рига, където ценова листа на самолетни билети  насърчава развитието на въздушния транспорт и позволява по-ниски тарифи за превоз на пътници.

Wizz AirWizz Air започва да лети в Белград през 2010-та с един самолет Airbus A320 и пет линии. Сръбските пътниците бързо бяха свикнаха с Wizz Air, заради ниските цени на билетите и популярните дестинации и авиокомпанията бързо увеличи своя флот. От 2012 година към днешна дата Wizzair Белград предлагаше общо 12 международни маршрути.

От 2010 г. насам пътнически трафик на Wizz Air от летище Белград се е увеличил с повече от 800 % до 480 000 пътници през 2013-та. Уви, вече стрелките на статистиката са обърнати надолу.

Намери ме в