Вегетарианска храна на остров БалиВегетарианските ястия на остров Бали се състоят от продукти, които не винаги са част от здравословната диета. Тук почти всички ястия са готвени в олио, а пресни зеленчуци по принцип не се приемат. Един от вариантите на вегетарианския обяд включва листа от спанак в тесто,(пържени), варени плодове от хлебно дърво, краставици, Темпе (соеви зърна), пържени в сладък чили сос, варен спанак, зеле и др.

Вегетарианска шведска масаКогато хората на Бали имат голям брой гости, поканени в дома си, те организират шведска вегетарианска маса с основни ястия, като например ориз (понякога няколко вида), яйчена юфка със зеленчуци, варени зеленчуци и др.

Храните, приготвени в масло се наричат “Горенган”, “Горенг”, които на индонезийски означават “пържено.” Тестото за пържене обикновено е направено от кориандър, пресен джинджифил, бял пипер, захар, сол, брашно и вода.

Гореган от спаначени листа

Горенг от спаначени листа

Гореган от настъргано зеле

Горенг от настъргано зеле

Горенган от кълнове

Горенг от кълнове

Ястието Темпе се приготвя от соеви зърна. В магазините Темпе се продава на блокове, които се режат преди готвене. И това ястие е пържено, като се добавя доматен сос, чили, джинджифил и подправки

Темпе

Темпе

Гореган от боб и царевица Тази салата е не толкова традиционна, колкото по-скоро е смесица от това, което се намира в хладилника: варени сладки картофи със сладка царевица, настъргано сирене и млечен шоколад 🙂 Странна салата Салата от зеле, кълнове  и спанак Салата от зеле и спанак Различни вариации на соевото месо, приготвени на скара. Вкусът им е точно като на истинското месо. Соево месо Ориз варен с плодове от хлебно дърво и темпе в сладък чили сос Орис и темпе Зеленчукова супа с моркови, зеле, спанак и картофи. Обикновено това ястие се яде не само като супа, но и като добавка към ориз. Зеленчукова супа И накрая най-интересното. Необичайно вкусната супа “Бубур”. Тя се приготвя от ориз, соеви зърна, зеле, моркови, домати, картофи, джинджифил, кенчура (оранжев корен, който прилича да джинджифил), черен и бял пипер, чили, кориандър, сол и подправки . Сервира се с резени темпе в сладък сос с чили Супа Бубур

Приятна почивка и добър апетит!
Намери ме в