Вегетарианската храна на остров Бали

Вегетарианска храна на остров БалиВегетарианските ястия на остров Бали се състоят от продукти, които не винаги са част от здравословната диета. Тук почти всички ястия са готвени в олио, а пресни зеленчуци по принцип не се приемат. Един от вариантите на вегетарианския обяд включва листа от спанак в тесто,(пържени), варени плодове от хлебно дърво, краставици, Темпе (соеви зърна), пържени в сладък чили сос, варен спанак, зеле и др.

Вегетарианска шведска масаКогато хората на Бали имат голям брой гости, поканени в дома си, те организират шведска вегетарианска маса с основни ястия, като например ориз (понякога няколко вида), яйчена юфка със зеленчуци, варени зеленчуци и др.

Храните, приготвени в масло се наричат “Горенган”, “Горенг”, които на индонезийски означават “пържено.” Тестото за пържене обикновено е направено от кориандър, пресен джинджифил, бял пипер, захар, сол, брашно и вода.

Гореган от спаначени листа

Горенг от спаначени листа

Гореган от настъргано зеле

Горенг от настъргано зеле

Горенган от кълнове

Горенг от кълнове

Ястието Темпе се приготвя от соеви зърна. В магазините Темпе се продава на блокове, които се режат преди готвене. И това ястие е пържено, като се добавя доматен сос, чили, джинджифил и подправки

Темпе

Темпе

Гореган от боб и царевица Тази салата е не толкова традиционна, колкото по-скоро е смесица от това, което се намира в хладилника: варени сладки картофи със сладка царевица, настъргано сирене и млечен шоколад 🙂 Странна салата Салата от зеле, кълнове  и спанак Салата от зеле и спанак Различни вариации на соевото месо, приготвени на скара. Вкусът им е точно като на истинското месо. Соево месо Ориз варен с плодове от хлебно дърво и темпе в сладък чили сос Орис и темпе Зеленчукова супа с моркови, зеле, спанак и картофи. Обикновено това ястие се яде не само като супа, но и като добавка към ориз. Зеленчукова супа И накрая най-интересното. Необичайно вкусната супа “Бубур”. Тя се приготвя от ориз, соеви зърна, зеле, моркови, домати, картофи, джинджифил, кенчура (оранжев корен, който прилича да джинджифил), черен и бял пипер, чили, кориандър, сол и подправки . Сервира се с резени темпе в сладък сос с чили Супа Бубур

Приятна почивка и добър апетит!
Намери ме в

Автор: Адриана

Аз съм Адриана - пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.

Leave a Reply

Задължителните полета са отбелязани с *.