Notice: Trying to get property 'post_type' of non-object in /home/lemontou/sunshine.bg/wp-includes/post.php on line 6237

1

Всички познаваме лоши пътешественици и сме срещали такива. Мрънкат непрекъснато, спорят с всички, носят огромно количество ненужни вещи и си мислят, че някой все ще им помогне с багажа. Те са досадни, разочароващи и за съжаление, техните действия и отношение са склонни да се отразят на всички. Проблемът е, че повечето лоши туристи наистина не знаят, че са такива, не осъзнават действията си или още по-лошо – изобщо не им пука. Провери, що за пътешественик си, в следващия списък.

1. Паспортът ти е изтекъл, а ти дори не знаеш

А, знаеш ли изобщо къде е? По-добре да го потърсиш, защото при следващото си пътуване може жестоко да сгафиш. Някои страни изискват, паспорта ти да бъде валиден най-малко шест месеца след приключване на самото пътуване. Може да мислиш, че си на ясно, че паспорта ти изтича през 2015-та, но ако си решил да пътуваш през ноември тази година, например, по-добре да го подновиш преди това. Тук може да видиш в кои страни се изисква паспорт, виза или можеш да пътуваш с лична карта.

2. Багажа ти винаги е “наднормен” (и ти всеки път се изненадваш)

Много е неприятно да пренареждаш багажа си на гишето, преди да се качиш на самолета. Още по-неприятно е, когато трябва да платиш съответната глоба за това, че си взел няколко чифта дънки в повече. Няколко пъти ми се е случвало и наистина не е много приятно, за това преди да започна да опаковам багажа си, всеки път се питам ”Добре де Адриана, ако тръгнеш с пълна раница / куфар, къде ще сложиш всички сувенири и интересни неща, които ще си купиш?”
Тук, тук и тук може да намериш интересни идеи, за това как да намалиш багажа си, и то значително

тежък багаж

3. Оставяш най-необходимите си вещи в къщи

Преса за коса? Тук. Чорапогащник и къса пола? Тук. Пет различни цвята лак за нокти? Тук. А, зарядното за телефона и лекарствата от съществено значение? Опаа.

4. Не си проучил достатъчно бъдещата си дестинация

Или с прости думи казано – не знаеш изобщо къде отиваш. Какво е времето в дадена държава през това време на годината? Каква е местната валута? На какъв език се говори там? Еми, много ясно, нали все ще има някой от групата, който да знае. Да ама не. Има ОГРОМНА разлика между това да бъдеш спонтанен и приключенски настроен или глупав и неподготвен. Първите две водят до вълнуващи преживявания и възможности, а последните те оставят да плачеш на някоя улица, защото хотелите не работят по това време на годината или никъде не приемат евро.

Проучване на дестинацията

5. Пристигане на летището твърде късно

Пътуването със самолет отнема повече време от другите видове транспорт, особено ако става въпрос за международни полети.  Има чек-ин опашка, след това опашка на митническия контрол, общо взето трябва да свършиш доста неща преди да излетиш. Осигури си  допълнително време в случай, че се загубиш или попаднеш в трафик.

6. Още не си научил правилата за ръчния багаж,

а си летял десетки пъти. Толкова е лесно! Малък куфар или раница, без остри предмети и оръжия (ножове, ножици и тн.),  без флакони под налягане и до един литър течности, разпределен в малки опаковки (включително кремчета, лосиони, шампоани и др.)   Повече за ръчния багаж може да откриеш >>> Тук <<<

Нови правила при ръчния багаж

7. Оправяш багажа си в последния момент

И разбира се, винаги се оказва, че дънките ти не са изпрани или, че едната батерия на фотоапарата ти не е заредена и изобщо не можеш да се сетиш къде си забутал другата. Не твърдя, че трябва да пишеш дълги списъци (аз също не го правя), но поне отдели малко време да помислиш какво ще ти трябва и още толкова, за да го подготвиш. Стига де, не е толкова трудно!

8. Държиш се грубо с хората и мрънкаш за всичко

Хотелския персонал , този на летището и чужденците също са хора. Една усмивка и малко ентусиазъм няма да навреди на никого, особено на спътниците ти, на които им е писнало да те гледат нацупен, от както сте тръгнали.

ужасен пътешественик

9. Забравяш да се чекираш онлайн

Ако се затрудняваш да го направиш сам, помоли някой приятел да го направи вместо теб, но не го пренебрегвай, защото ще трябва да си платиш, съответната глоба, когато отидеш на летището.

10. Постоянно висиш във Facebook

и на всичкото отгоре, следиш какво правят приятелите ти. Защо? Все пак това е твоето пътуване и трябва да му се насладиш и да го изживееш “на макс”, както се казва. Със сигурност нито един от приятелите ти няма да ти се разсърди, ако качиш плажното селфи с малко закъснение. Освен това един служебен мейл е способен да накара цялото  удоволствие от пътуването ти, да се изпари за секунди.

ядосан пътешественик

Какво стана? Да, знам, че истината понякога боли, но сигурно не си толкова лош, колкото си мислиш, нали? Или пък да (хи-хи)?

Спокойно, на всеки се случва! На мен ми взеха любимия нож на летището в Чикаго, защото го забравих в ръчния, след като се опитвах да намаля теглото на наднормения си куфар. Приятелят ми тръгна с кола към Армения и на границата с Турция разбра, че паспорта му е изтекъл. Една приятелка пък винаги тръгваше с пълно бойно и се чудеше къде да си остави багажа. Важното е, човек да се учи от грешките си и да пътува с 24-каратова усмивка 🙂

Намери ме в