Обществения транспорт в ДубайТранспортът в Дубай е много добре развит и организиран. До почти всяка точка на града може да се стигне с метро, има няколко автогари, климатизирани автобусни спирки, а такситата са регулярни, с точни ценоразписи и таксиметрови апарати. Независимо от всички удобства обаче Дубай е ад за пешеходците. 

Много туристи използват обществения транспорт в Дубай за предвижване, защото няма обособена пешеходна зона, по която да се движат, а всички забележителности в Дубай са разпръснати на голямо разстояние из целия град.

От летището до центъра на Дубай

От летището в Дубай (DWC, където каца WizzAir) до центъра на града се стига след прекачване на автобус и метро. След като кацнете на летището в Дубай потърсете гише информация, попитайте къде може да обмените пари и от къде се купуват автобусните билети. Не обменяйте всичките си пари на летището в Дубай, не е изгодно! 

От летището в Дубай трябва да закупите чип карта, която се използва за таксуване във всички видове обществен транспорт – автобуси, метро, водни таксита и дори междуградските автобуси. Минималният баланс, които трябва да имате по картата преди да се качите на метрото е 7.5 AED. При метрото сумата се приспада от картата, когато пътуването приключи.

Метрото в Дубай

Картата може да бъде заредена във всяка точка за достъп до обществен транспорт. Моят съвет е преди всяко пътуване да казвате на касиера, крайната точка, до която искате да стигнете. След това той ще ви каже колко точно пари трябва да заредите в едната или в двете посоки.
От летището има автобус на всеки 30 минути, като последната му спирка всъщност е първата спирка на метрото, от където лесно се стига до централната част на Дубай.

В Дубай има още едно летище (DXB), до което се стига с метрото и не е необходимо прекачване с автобус.

От Дубай до Абу Даби с автобус

Междуградските автобуси от Дубай до Абу Даби тръгват на всеки 30 минути от гарата, която се намира на метро станция Al Gubaiba, зелената линия. Пътят от Дубай до Абу Даби с автобус е около 2.30 часа, а таксуването се извършва посредством чип картата, която се използва в метрото. До Абу Даби може да се стигне още с двуетажен автобус, споделено или обикновено такси. С такси цената е 200/300AED, със споделеното такси около 75 AED, а с обикновен автобус – 25 AED. Най-бавни са двуетажните автобуси, за това няма смисъл да ги ползвате.Автобус в ДубайОбикновените междуградски автобуси от Дубай до Абу Даби са доста комфортни. Климатизирани, с меки седалки, място за краката, безплатен WiFi, но бъдете готови за субекти и аромати, с които не сме свикнали в България. Например, в момента, когато пиша това пред мен и зад мен се чува нездравословно хъркане с разнообразни видове влажни хрипове, а момчето до мен кашля, киха, подсмърча и мирише отвратително.

Метрото в Дубай

Много добре развито, впечатляващо със своите огромни климатизирани спирки. Метрото в Дубай минава високо над земята, като слиза под нея единствено, за да прекоси залива.Метрото станция в ДубайМетрото в ДубайМетрото в ДубайИ в метрото и в автобусите има разграничени зони за майки с деца, първа класа и обикновени вагони, в които зината за майки с деца е само в пик часовете. Опашките за билети за междуградските автобуси също за разделени на мъжки и женски, а в самите автобуси шофьорът разпределя пътниците по седалките – мъже с мъже и жени с жени.

Метрото в Дубай

Такситата в Дубай

Напълно достъпни са, около левче на километър. Особеност при такситата на Дубай е, че при преминаване на някой от мостовете може да ви бъде начислена допълнителна такса. На нас ни прибавиха 4AED/1 evro/2 lv за преминаване на моста, свързващ Дубай и Дайре. Други такси за преминаване през различните зони достигат до 10 лева.

Такси в Дубай

Автобуси

От всички видове транспорт в Дубай, само в междуградските автобуси има безплатен WiFi, което прави пътя доста по-приятен, като се има предвид скучния пустинен пейзаж наоколо. За да го пуснете обаче трябва да въведете мейла си, телефона и други данни за себе си, с което бързо ще свикнете, защото и в хотелите и в ресторантите ще си давате мейла в замяна на няколко минути интернет. 

Пешеходците в Дубай

Дубай е напълно непригоден за пешеходци, но това не е учудващо. Тук пеша вървят само туристите и гастарбайтерите, а местните не ползват дори обществения транспорт. Поне с такова впечатление останахме.

Само на пет минути разстояние от най-популярните туристически забележителности на Дубай, инфраструктурата вече е недружелюбна за пешеходци.

Тротоарите в Дубай

Още повече, има зони, до които се стига само по специални, климатизирани ръкави, които задължително минават през някой мол. По време на почивката ни в Дубай през януари се опитахме да повървим пеша, понеже не искахме отново да се връщаме през един от най-големите молове в Дубай, и се почувствахме като престъпници. Пресичахме неправилно, прескачахме мантинели и газехме тревните площи. Успокоихме се, когато видяхме, че и някои от местните го правят.

Така и не разбрахме дали съществува пешеходна зона в Дубай. Не знам. Пътуваш, слизаш от метрото, разхождаш се и обратно.

Всички видове обществен транспорт в Дубай са климатизирани, като разликата в температурата с тази на вън е осезаема. Дори понякога, като сме се возили за по-дълго време, става хладно и лесно може да се настине. Един шал върши страхотна работа в случая.

Намери ме в