cats
В следващото интервю искам да ви запозная с две страхотни личности, които познавам от доста време. Две слънца, които преди години заминаха за страната на кленовия лист да търсят щастието… и го откриха. Запознайте с Ели и Калоян от Торонто/ Канада, със сигурност има какво да научите от тях.

 • Кои сте вие?

Елица Петров, на 25 години от гр. Бургас. Завършила съм Европеистика в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, а преди почти две години и Human Resources Management в Канада. В момента работя като IT Recruiter в агенция за набиране на професионални кадри.

Калоян Петров, на 27 години от гр. Варна. Работя от няколко години в Panalpina – глобална организация за превоз на товари. Работата ме зарежда изключително много, защото предоставя възможност за непрестанно учене и развиване в професионалната област и също така ми позволява да комуникирам и да развивам контакти с хора от цял свят.

 • От колко време живеете извън България?

Ели: Живея извън България от сравнително скоро – само 2 години и половина.

Калоян: Напуснах България на 17-годишна възраст, за да уча и да завърша средното си образование във Форт Колинс, Колорадо, САЩ. Малко след това заедно с майка ми имигрирахме в Канада и вече почти 7 години живея в Мисисага, Онтарио.

 • Защо напуснахте България?

Ели: Напуснах България, защото цял живот съм мечтаела да уча и да се развивам професионално извън България. Винаги съм искала да отида в англоезична страна не просто като турист, а наистина да живея и да работя в нея.

Калоян: Напуснах България, защото търсих по-добра възможност за реализация в професионално отношение. Обичам да пътувам и да опознавам нови места – това ме зарежда изключително много.

 • Защо именно Канада, а не Америка, например? 

Канада винаги е била по-благоприятният вариант за имиграция въпреки нелеката процедура. Социалните предимства като здравеопазване и образование, които Канада предлага, я правят притегателен център за много семейства, решили да напуснат родината си и да се установят тук. „Американската мечта“, към която повечето имигранти се стремят, е постижима и в Канада, стига човек да е достатъчно амбициран да даде необходимото от себе си в името на образованието си/ професионалното си развитие.

В Канада никога не се чувстваш чужденец, но същевременно като новодошъл е необходимо да се доказваш повече, за да компенсираш липсата на мрежата от контакти и опит, с които канадците са изначално една стъпка по-напред.

map_of_canada_by_littlepaperforest-d5ksj8k

 • Знам, че има много българи емигранти в Канада. Лесно ли е да се установиш, да си намериш работа, да успееш и да създадеш семейство там?

Пристигайки в Канада, трябва да се въоръжиш с търпение, защото никак няма да е лесно в самото начало. Най-важно от всичко е перфектното владеене на английски език, а ако е в комбинация с френски, това моментално ти дава много голямо предимство пред останалите хора, търсещи си работа. С цел натрупване на канадски опит честа практика е стажуването в различни организации. Много често един няколкомесечен стаж в голяма компания може да се окаже стъпка към назначаване на постоянна работа в същата компания.

Цените не са неприемливо високи, но разходите по жилището и автомобила са сериозна част от месечния бюджет. С всичко обаче може да се постигне желания баланс, стига човек да е готов да направи необходимите компромиси.

Забавленията разбира се не липсват и град като Торонто може да предложи интересен нощен живот и редица туристически забележителности, както на открито, така и на закрито.

Кое ви харесва най-много там? 

Ако си отворен към света за предизвикателства, ако си трудолюбив и се стремиш към стабилен стандарт на живот, е много трудно да намериш нещо, което да не ти харесва на живота в Канада. Канада е втората най-голяма страна в света по мащаб и е изключително интересна и различна във всяка една от десетте провинции и три територии. Най-много ни харесва фактът, че Канада е изключително мултикултурна държава, защото всеки е пресен имигрант, пристигнал от доста време имигрант или първо/второ/трето и т.н. поколение канадец. В момента, в който излезеш на улицата, качиш се в автобуса/метрото или чакаш на опашка в супермаркета, чуваш всякакъв вид акценти около себе си. Нито за секунда не сме се почувствали като чужденци или не на място в тази държава, защото Канада поощрява именно толерантността към всякакъв вид националност, религия и раса. Красотата на Канада се крие именно в различията и пъстротата й.

Природата на Канада е уникална и е изключително различна, като от западния до източния бряг на страната се редуват високи планински масиви, равнинни области и многобройни езера. Канада е известна с мразовитата си зима, като през последната температурите паднаха до -45 градуса по Целзий. Но дори и с това се свиква в името на спокойствието и добрия стандарт на живот, които страната ни предлага.

Canada-Nature-Corner

 • Как са хората?

В Канада може да се видят буквално всякакви раси събрани накуп. Хората са почти винаги много дружелюбни и приветстват различията. За няколкогодишното ни жителство в Канада не сме имали лош опит с отношенията си с хората около нас. Съвсем естествено е по време на разговор с някого, с когото току що си се запознал, да размените идеи или опит от родното си място.

Типичният канадец е учтив (канадците са традиционно известни с прословутата си учтивост), обожава хокей и прекарва всеки един летен ден навън със семейство и приятели (лятото е винаги много ценено, може би защото зимата е толкова студена).

 • А храната? Препоръчайте нещо, което си заслужава човек да опита! Има ли нещо, което да е типично канадско? 

Канада е една от най-мултинационални и мултикултурни страни в света и по отношение на храната е изключително достъпно да се опитат ястия от различни кухни – разбира се, китайската и индийската кухня имат особено влияние, но също така без проблем може да се опита кухнята на Близкия Изток, мексиканска, гръцка, италианска, бразилска… Списъкът е безкраен. Разбира се, типично канадската кухня има силно американско и английско влияние.

Нещо, което всеки турист трябва да пробва е т.нар “poutine”, чийто произход идва от провинция Квебек. Това са пържени картофи, поднесени със сос (“gravy”) и нарязано на парченца сирене. Да, въобще не е част от здравословното меню, но е типично канадско ястие, струва си да се пробва поне веднъж и върви много добре с бира. 🙂

Poutine

 • С какво Канада се различава от другите туристически дестинации? Кои са нещата които можем да видим само там?

Туристическа дестинация номер едно винаги е бил Ниагарският водопад, който разбира се, може да се види и от американския бряг. От канадската част обаче гледката е много по-впечатляваща и запомняща се. За любителите на по-екстремни изживявания е предвидена и разходка с лодка на метри под самия водопад.

Ниагарския водопад

 • А как стоят нещата с визите за Канада? Лесно ли се отпускат визи на туристи?

Туристически визи за Канада се издават всеки ден и най-важният фактор, от който зависи дали ще получите положителен отговор от Канадското посолство, е до каква степен можете да убедите канадските власти, че няма причина, която да сигнализира, че имате намерение да останете в страната след изтичане на туристическата виза и че разполагате с реална причина да се върнете обратно в България (работа, университет, семейство и т.н.) http://www.cic.gc.ca/english/visit/tourist.asp

 •  Споделете нещо за Канада/ Торонто, непонятно на туристите.

Сутрешният трафик по магистралите е ежедневие за много хора, които живеят в/около Торонто. За тези, които не използват метро/автобус, за да се придвижват до работа/училище, т.нар HOV lane (High Occupancy Vehicle lane), който присъства на повечето големи магистрали е огромно улеснение. Това е най-крайната лява лента, която е специално предназначена за автомобили с повече от един пътници в него. Удобството е, че със сигурност преминаваш трафика много по-лесно и по-бързо, тъй като се използва максималния капацитет на магистралите.

HOVLANEPHOTO

 • Канада е доста далеч и едва ли се прибирате често, но вероятно знаете някакви трикове за търсене на евтини самолетни билети, кои са те?

Предвид голямото разстояние самолетните билети до Канада не са особено евтини, а цената им поскъпва около зимните празници и през летните месеци. Ако търсенето им започне няколко месеца преди пътуването, намирането на разумни цени е съвсем възможно. Актуална информация винаги може да се открие на страниците на най-използваните авиокомпании като Air Canada, British Airways, Air France и др., както и на сайтове като http://www.expedia.ca/.

 • За какво трябва пътешествениците избрали Торонто/Канада за своето следващо пътешествие да бъдат подготвени?

Нещо, за което туристите трябва да бъдат внимателни е, че в провинция Онтарио консумацията на алкохол на публично място ( като например – в парк, в градския транспорт и т.н.) се наказва с глоба.

За пътешествениците, избрали Торонто като дестинация, съществува специален пропуск, който позволява в рамките на 9 дни да се посетят някои от най-впечатляващите забележителности в града. Това са:

Пропускът предлага почти 50% намаление от таксата на билетите за тези места и със сигурност офертата си струва. http://www.citypass.com/toronto?mv_source=cntower

home-feature

 • Опишете България с една дума

Родно 🙂

 • Опишете Торонто с една дума

Разнообразен – един урбанистичен, но същевременно зелен и изключително мултикултурен град.

 • Някоя крилата мисъл за пътешествията

Пътешествията са едно от малкото неща в живота, които лесно могат да разширят мирогледа, правят човек по-богат духовно и го зареждат емоционално.

 • Кога да ви очакваме у дома?

Летим за България само след седмица. :))))

Намери ме в