Точността и връзките при нискотарифните авиокомпании

Случвало ли ти се е да изпуснеш някой полет, защото предишния е закъснял? Дано никога да не ти се случва! Научи повече за особеностите на нискотарифните полети и за точността при връзките помежду им. 

В бордовите си дневници някои нискотарифни авиокомпании се хвалят с най-нисък показател за закъснение на полетите. Случвало ми се е да чуя информационното съобщение на КВС: „Днес ние пристигнахме 15 минути по-рано от разписанието”.

Ето, на един от банерите в салона е написано, че Ryanair е първата сред всички нискотарифни авиокомпании в Европа по най-малък процент загубен багаж, най-малък процент на закъснения и отмяна на полети. Разбира се, случват се и съществени закъснения, но това се случва с всички авиокомпании, просто когато летиш с нискотарифни авиокомпании трябва да бъдеш готов, да се справяш с проблемите си сам.

От личен опит:

Отговорността на всички нискотарифни авиокомпании в случай на отмяна на полета е регламентирана от Европейските правила, непременно се запознайте със съответния раздел на сайта преди полета. През май 2009 г. заради исландския вулкан беше отменен полетът Париж – Глазгоу на компанията EasyJet за 16,00 часа. Местата бяха презаверени за по-късния полет до Ливърпул в 21,30 (летището работеше), бяха издадени по две талончета за хранене по 5 евро и беше организирано превозване с автобус в участъка Ливърпул – Глазгоу.

През 2008 г. вечерният полет Лондон – София беше отменен, поради лошите метеорологичните условия у нас. Авиокомпанията предостави хотел и излитане със сутрешен полет.

Друг проблем, който често може да възникне на летищата е проблема с багажа. Когато ползваш нискотарифни авиокомпании трябва да имаш едно на ум за багажа си и да бъдеш внимателни. Случвало ми се е, при полет София – Белфаст с Bulgaria air, служителите да забравят да качат багажа ми в самолета. Няколко часа след като кацнахме попълвах бланки, писах молби и в крайна сметка, получих багажа си след седмица.  

Работната седмица

fee2af775c90d4829134fe80009ab172

Най- евтини самолетни билети от нискотарифни компании можеш да закупиште в делнични дни. В петък и в почивните дни е по-скъпо, а по празниците няма отстъпка. Но тези фактори могат да се прогнозират. При планиране на пътуването може да се отчете всичко. И, естествено, тарифата се увеличава с приближаване на датата на полета. От личен опит знам, че най-ниската стойност на самолетните билети се отбелязва 1,5-2,5 месеца преди излитане.

Маршрутната мрежа

Тя е огромна! Големите градове понякога са свързани с няколко нискотарифни авиокомпании и от тях се извършват до 5-6 полета на ден. Съответно, например за полета в 6 сутринта можеш да купиш в пъти по-евтини самолетни билети, отколкото за вечерния. Тарифите са гъвкави.

Много важно !!! Повечето нискобюджетни авиокомпании не гарантират свързани самолетни полети, не продават обиколни маршрути с 2-3 сегмента дори за собствените си полети. Те имат право да променят разписанията и ако следващият ти самолет е след 2 часа, а ти си закъснял, в тази ситуация никой не ти дължи нищо.

Евтини_Самолетни_Билети10

Общи правила за връзките:

Купуваш билет от точка А за точка с прекачване в Б, с някоя нискотарифна авиокомпания (има вариант полетите да се извършват от различни нискотарифни авиокомпании съгласно споразумението между тях, главното е един билет за целия маршрут). Ако възникне проблем с един сегмент, авиокомпанията ще ти предостави варианти за изменение на маршрута.

Купуваш два отделни билета А – Б и Б – С от една или различни нискотарифни авиокомпании. В такъв случай цялата отговорност за пристигането ви навреме за излитането на втория самолет е само твоя.

Намери ме в