How-to-Deal-with-Foggy-WindowsЗащото точката на оросяване на водната пара се повишава, когато във въздуха има спиртни пари.

Точката на оросяване— е температурата, до която трябва да се охлади въздухът, съдържащ определено количество водна пара, за да започне тази пара да се втечнява. Температурата на стъклата е приблизително равна на външната температура. Ако тя е по-ниска от точката на оросяване за въздуха в купето, стъклата ще се изпотят.

Да си представим, че тя е малко по-висока. Пияният издишва спиртни пари, които са по-леки от въздуха, и водната пара се оказва сякаш в по-леко обкръжение, т.е. тя става относително повече. Но както вече казахме, при дадената температура на стъклата тя не може да бъде повече от дадено количество — цялата излишна пара се втечнява и се събира на стъклата.dreger-23.03.2015

Сред колите с чисти стъкла запотената веднага привлича погледите на инспекторите на ППС, които няма да пропуснат възможността да се поинтересуват за съдържанието на спирт в кръвта на шофьора. Запотените стъкла ще издадат и двойката, решила да прави любов в колата. Учестеното дишане повишава концентрацията на влага в купето, и когато тя стане по-висока от тази, която отговаря на точката на оросяване, равна на температурата на стъклата, последните се изпотяват.

И ето вече на прозорчето чука обикновен милиционер, за да провери какви са любовниците помежду си и дали са навършили 18 години. С една дума, за да не ви издаде точката на оросяване, включвайте климатика. 🙂

Намери ме в