Сърце на плажа

Защото всъщност ние изобразяваме съвсем друга част на тялото или дори лист от бръшлян.

Любовното «сърчице» по форма напомня лист от бръшлян. Това растение с допълнителни корени, излизащи от стъблата, обвива предметите, близо до които расте.

Древните гърци и римляни смятали бръшляна за символ на дълбока привързаност и украсявали гробовете с изображение на тази дълготрайна, издръжлива лиана. Изглежда, с времето значението на символа се е трансформирало и той се е превърнал в знак за вечна любов. Впрочем, професорът по психология от Университета Роаноке в Вирджиния Галдино Пранцароне се придържа към друго мнение. Изучавайки произхода и символиката на католическия Ден на свети Валентин, той стигнал до заключението, че знакът «сърчице» е стилизирано изображение на женски бедра.

Както смята изследователят, древните гърци, които се покланяли на богинята на любовта Афродита, обръщали особено внимание на съвършената форма на нейните бедра. Афродита Калипига (дословно — «прекраснозадничеста») била почитана в Сиракуза, където бил построен храм в нейна чест. Според професора Средновековна Европа заимствала този езически символ, като малко променила формата му и му придала ново значение.

Намери ме в