В тази статия ще научите кои са най-важните особености на транспорта в Истанбул, с които трябва да бъдете запознати преди да посетите очарователния мегаполис.
Транспортът в Истанбул

Летища

На територията на Истанбул има 2 големи летища. Главното международно летище Atatürk (IST) (Ататюрк)се намира на 23 километра от центъра на града, в европейската му част.Това е едно от най-големите летища в Европа, обслужващо на 30 милиона пътници годишно.
летище Ататюрк

На всеки половин час от летището има автобус до площад Таксим. Пътуването отнема около 45 минути и струва 17 турски лири. Такситата взимат близо 30-35 евро. Най-бързо и удобно е пътуването с метро до спирка Аксарай (Aksaray) – отнема 35 минути и струва 2 турски лири.

Летище Ататюрк има три терминала – А, В и С. Терминал А обслужва вътрешни полети, Терминал В – международни, а Терминал С – товарни.

летище Ататюрк

Авиокомпании, които летят до Ататюрк: Aeroflot, Air France, Air Malta, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Delta Air Lines, EgyptAir, Lufthansa, Turkish Airlines

Другото летище в Истанбул е Sabiha Gökçen(Сабиха Гьокчен)(SAW), разположено в Азиатската част на града. Използва се предимно за вътрешни полети, както и от някои по-малки самолетни компании, включително и нискотарифните.  Автобусът от това летище до Таксим е около 10-15 лири.

летище Сабихалетище Сабиха

 Можете да пътувате между центъра на Истанбул и летищата с метро и трамваи, градски автобуси,  таксита или частен трансфер. Между двете летища няма пряка транспортна връзка, а трябва да се прекачите на Таксим.

Транспортът в Истанбул

Публичният транспорт в този град е изключително развит. Навсякъде ще видите автобусни и трамвайни спирки и метро станции, т.е където и да се намирате, ще успеете да се ориентирате. На всяка една от тези спирки има транспортни схеми, като тази на снимката по-долу,  които сигурно тук ви изглеждат много сложни, но всъщност на място са много лесни за разчитане.

Кликнете върху снимката, за да я видите в голям размер

транспорт в Истанбул

За да се возите, на който и да е от публичния транспорт трябва да си купите жетон от автоматите по спирките. Автоматите са на турски, но има бутон за промяна на езика. Не си мислете, че можете да минете гратис, защото това е почти невъзможно. И при трамвая и лодките е както е и при метрото пускате жетона още преди да сте се качили, а и  навсякъде има служители, които да следят за хора, опитващи се да изпинизят системата.

транспорт в Истанбултранспорт в Истанбул

Ако сте решили да оставате за по-дълго може да използвате така наречения “Akbil Pass”. Когато го взимате трябва да заплатите депозит около 6 турски лири, който ви се връща обратно, както и парите, които са останали в него. Той спестява излишните разходки за жетони и е доста по-трудно да го загубите, а и билета от 2 турски лири с него излиза около 1.75 лири. Akbi Pass можете да купите от будките за вестници (но не от всички) или определените за целта будки на възловите спирки, каквито са Еминюню, Султан Ахмет (спирката при Св. София и Синята джамия), Бешикташ, Кабаташ, Таксим, автогарата, летището и др.

истанбул пас

В автобусите качването става през първата врата, където се маркирате на таблото до шофьора. При трамваите и фериботите  трябва да маркирате картата си на въртележките на входа (както при метрото). От време на време поглеждайте на дисплея колко пари ви остават, за да не се окаже в някой момент, че не ви стигат и трябва да заредите още лири, а в момента сте на място, където няма будка за карти. Будките за карти работят до 22ч.

Метро

Метрото  има две линии: Аксарай – Летище Ататюрк (Aksaray – Atatürk Havalimanı) и Шишхане – Хаджиосман (Şişhane – Haciosman). Цената на жетона е 2 турски лири.

метрото в Истанбулметрото в Истанбулметрото в Истанбултранспорт в Истанбул

Трамваи

Маршрутът на трамвай Т1 минава през всички основни забележителности в града – Синята джамия, двореца Топкапъ, двореца Долмабахче, Капалъ чарши. Цената на жетона за трамвай е 2 турски лири

транспорт в Истанбул

Има и ретро трамвай известен като “Nostalgic tram” до площад Таксим. Цената на билета е 1 турска лира

транспорт в Истанбул

Автобуси

Цената на жетона за автобус е 2 турски лири

транспорт в Устанбул

 Ферибот

Фериботите от Европа към Азия тръгват от няколко места – Еминьоню (Eminönü), Каракьой (Karaköy) и Бешикташ (Beşiktaş) и отиват до Юскюдар (Üsküdar), Кадъкьой (Kadiköy) и Харем (Harem). Цената на превоза е 2 турски лири.

Ферибот в ИстанбулФерибот в ИстанбулФерибот в ИстанбулФерибот в Истанбул

Маршрутни таксита

Маршрутките (долмуш, dolmuş) тръгват, когато се напълнят, и спират, където им кажете. Те са по-евтини от другия транспорт- около 1.70 турски лири.

такси Истанбул

Автомобил

Наемането на кола под наем в този град не е най-добрата идея. Ако сте решили да отидете до Истанбул с личния си автомобил ще трябва психически да се подготвите за мелето по улиците. Трябва да притежавате железни нерви и способност да се промъквате през тесните улички и задръстванията.

В Истанбул със собствен транспортВ Истанбул със собствен транспорт

Освен това проблемът с паркирането е огромен. Из малките улички е почти невъзможно да се спре. При всички случай ще трябва да спрете на паркинг.

В центъра има големи паркинги, като този:

В Истанбул със собствен транспорт

Също така има огромен брой малки паркинги, разпръснати из целия център.

В Истанбул със собствен транспорт

Когато решите да оставяте колата си там трябва да имате в предвид, че ще трябва да оставите и ключовете за нея, за да могат хората, които работят там ще я местят.

В Истанбул със собствен транспорт

 Ходене пеша

Това е любимият ми метод за предвижване, който е идеален не само за малки разстояния. Разхождайки се можете да усетите атмосферата на града в най-малките детайли и да попаднете на места, които са скрити за градския транспорт. А и Истанбул е пълен с изненади.. навсякъде има скрити малки магазинчета, заведения с дюнери и турски чай.

истанбул

Желая ви приятно пътуване!
Намери ме в