10 факта, които не знаеш за сушитоМислиш си, че знаеш всичко за любимия си японски деликатес? А знаеш ли, че съществува живо суши, че не всички видове суши са здравословни и се ядат с ръце, а не с клечки? Повече за тези и още много интересни факти за сушито в следващите редове.

1. Днешното суши е било продукт на млечно кисела ферментация в миналото

На смимката по-долу е показана технологията за правене на суши в миналото. Не изглежда никак апетитно, нали? По онова време японците са увивали в ориз парчета риба, да я овкусят, след което са изхвърляли ориза. Днес киселият вкус е следствие на оризовия оцет, които се използва като подправка.

суши

2. Думата “суши” не означава “сурова риба”

Противно на популярното схващане, суши не означава “сурова риба.” Значението на думата се отнася до ароматизирането (вкисването) на ориза с оцет, буквално преведено “кисел вкус”.

3. Уасаби, което използвате вероятно не е уасаби

Истинската подправка уасаби се прави от корена на растението Wasabia Japonica, а не хрян. Мощният лют вкус на уасабито идва от естествените антимикробни химикали в растението, които са идеалната добавка за консумация на сурови морски дарове, които могат да съдържат паразити. Освен това, коренът има силни противоалергични и противоастматични свойства. Автентичният уасаби е скъп (цената на килограм може да достигне до над 200 $) за това в суши ресторантите обикновено  се предлага смесица от хрян и горчица на прах, след това боядисани в зелено с изкуствени оцветители.

Растението Уасаби

4. Традиционно суши не съдържа риба тон

Въпреки че в момента 80 % от улова на червената риба тон в света се използва за направата на суши, в миналото изобщо не е била толкова популярна в Япония до края на 19ти век. Местните жители са я наричали “shibi”, което на местния език означава “денят на смъртта”, и са избягвали употребата ѝ, защото са смятали, че предизвиква лош късмет.

5. Дори прясно суши е било замразено

Правилата за безопасност на храните в САЩ и Европа изискват суровата риба да бъде замразявана за определен период от време, за да убие паразитите, ако има такива. По европейските стандарти суровата риба трябва да е била замразена при -20 градуса в продължение на най-малко 24 часа.

6. Суши се яде с ръце

Много, да не кажа всички хора у нас използват клечки, за да ядат суши, но традиционно то се яде с ръце.

SushiByHand

7. Суши готвачите в Япония се обучават в продължение на 5 години

Докато всеки може да се научи лесно да завива суши, професионалните сушисти се посвещават в продължение на години в тяхното изкуство. Първите две години от обучението им е свързано с приготвянето на ориза, а останалите три в техниките за обработка на рибата. Суши майстори са обучени да разпознават потенциални проблеми като метили и паразити в рибата и винаги работят бързо, за да предоставят на клиентите си свежа и вкусна храна. Някои от тях дори правят масаж на октоподите, преди да ги сервират.

Суши майстор

8. Не всички видове суши са здравословни!

Има много видове суши, които съдържат пържени съставки и не трябва да се прекалява с тях.

пържено суши

9. Живо суши!

Ето това не го разбирам! Настръхвам само докато го гледам. Гледайте следващите видеа и споделете мнението си в коментарите, моля!
http://youtu.be/NT2w2gdSeVg

10. Българинът Цветан Герганов е номиниран за престижното отличие “Най-добър суши мастър” за 2014-та

В София, суши ресторанти вече се срещат под път и над път. Ще ги намерите и на онлайн платформата за поръчка на храна foodpanda. Кое е твоето любимо суши местенце?

Намери ме в