Шкодренското езеро

Срамота е да отидеш в Черна гора и да не се докоснеш до красотата на най-голямото езеро на Балканите. Наистина! Спирката на брега на езерото е просто задължителна.

Както виждаш на картата, ако се придържаш към маршрута Podgorica – Bar – Petrovac, половин час след като си напуснал столицата, пътят пресича Шкодренското езеро.

Това е най-голямото езеро на Балканите, от което две трети принадлежи на Черна гора, а една трета на Албания. Около обявеното за национален парк Шкодренско езеро ще отриеш множество традиционни рибарски селца, замъкът на Църнойевци от 15 век, островни манастири и девствени плажове. Ако имаш късмет може да срещнеш някое от безбройните диви животни или птици(повече от 260 вида). По пътя има много обособени места, където да спреш за почивка и снимки.

Шкодренското езеро

 

Организират се и разходки с лодки, цена на които е 30 евро/час, като може да избираш между няколко маршрута.

Шкодренското езеро - Skadar lake

След като вече си се снимал на Шкодренското езеро и си поел от красотата на природния феномен, можеш спокойно да се отправиш към адриатическото крайбрежие. Цялата крайбрежна ивица на Черна гора е обсипана с красиви плажове и градчета, където може да спреш за един, два, десет дни. Ако си решил на връщане към България да минеш през Албания, по-добре е първо да отидеш на север, в посока Котор. Така или иначе на връщане към България трябва да пътуваш на юг, към границата.

Свети Стефан

Малкото градче е основано през XV век, а в момента е луксозен туристически комплекс с много лъскави хотели и заведения. Може да се разходиш из острова, срещу такса от около 5 евро. Ще откриеш много криволичещи улички, няколко църкви, много от старите къщи и красиви градини с много цветя. Трудно ще пропуснеш отбивката, защото има табели, а самия остров се вижда от пътя.

Свети Стефан, Черна Гора

 

 

Намери ме в