С кола до Ситония, Халкидики през МайВ началото на май 2014 пътувахме до Гърция с кола, като крайната ни точка беше къмпинг в Ситония, Халкидики. Преди да споделя подробния маршрут и местата, които посетихме,  искам да ви кажа, че май е вероятно най-доброто време за пътуване до Гърция с кола.

Средния ръкав на полуостров Халкидики в Гърция, наречен Ситония е истинския рай за самостоятелните пътешественици. По близо 120 километровия му бряг са разхвърляни 39 къмпинга, а плажовете са от райски по-райски.

Дори никога да не сте пътували до Гърция с кола, вероятността да се объркате е много малка. Пътищата са добре маркирани, а табелите освен на гръцки са написани и на латиница. Вижте все пак как изглеждат названията на по-важните градове и райони, на латиница и гръцки език, които ще ви бъдат от полза по време на пътуването от София до Ситония с кола:

  • Солун – Thessaloniki –  Θεσσαλονίκη
  • Халкидики – Chalkdiki – Χαλκιδική
  • Ситония – Sithonia – Σιθωνία
  • Никити – Nikiti – Νικήτη
  • Сарти – Sarti – Σάρτη
С кола до Гърция
Маршрутът от София до Халкидики с кола е следния: София – Кулата – Солун (по магистрала Е79) – Неа Маудания – Никити. След това в зависимост в коя част на ръкава искате да отидете трябва да поемете към Сарти (Sarti), на изток или Неос  Мармарас (Neos Marmaras) на запад.

Пътуването до Ситония през май си има своите добри и лоши страни. Една от тях е вероятността за чакане на гръцката граница, ако пътуването ви с кола до Гърция съвпадне с майските празници в началото на месеца. По време на нашето пътуване през май 2014 на КПП Кулата имаше километрична опашка, която успяхме да преодолеем за час, час и половина. За сметка на това пък преминаването през самата граница през почивните дни става бързо и безпроблемно.

С кола до ГърцияФактът, че навсякъде по плажовете на Ситония е тихо, спокойно и безлюдно, обаче преборва всички останали недостатъци, дори студената морска вода.

Предимства и недостатъци на пътуването с кола до ХалкидикиОсвен всичко останало 1-ви май е началото на туристическия сезон в Гърция и на този ден се организират много събития – концерти, партита, както и официални откривания на клубове и заведения на плажа. За това ако имате време може да посетите някое на път за Ситония.

Лично аз обожавам да пътувам с кола, защото имам свободата са отида където и когато си поискам. Вижте местата, които успяхме да посетим по време на пътешествието си с кола до Халкидики през май.

Плажът Арменистис, разположен на източния бряг на ръкава, на 15 км от Сарти. На брега на този плаж е разположен страхотен къмпинг, в който бяхме отседнали за няколко вечери.

Арменистис, ХалкидикиАрменистис, Халкидики

Портокали Бийч (Orange Beach | Kavourotripes) се намира на няколко километра южно от плажът Арменистис. Много българи познават това райско кътче и дори в началото на май единствените коли, които бяха спрени наоколо бяха с българска регистрация. За жалост повечето хора, които са ходили там през пиковите летни месеци казват, че мястото е пренаселено и доста мръсно.

портокали бийч, ГърцияПортокали бийч (Orange beach)

Още по на юг се намира китното градче Сарти (Sarti), където също има много красив плаж. Това е мястото, където хората, отседнали в близките къмпинги ходят да пазаруват.

Сарти, СитонияСарти, СитонияСледващите снимки са от различни места, които открихме по време на пътешествието си из Ситония с кола. Вижте колко празни са плажовете и си представете какво спокойствие цари наоколо. Мисля, че това може да се случи само през Май, когато активния туристически сезон не е започнал или през Септември, когато тъкмо е приключил.

Партенонас, СитонияПролет в Гърция Празните плажове в Гърция през майПразните плажове в Гърция през май

Мисля, че вече разбирате защо харесвам Гърция през май толкова много. Опасявам се, че ще я харесам още повече през септември 🙂

Споделете своите впечатления относно пътуването с кола до Ситония, Халкидики през май или през друго време на годината. Ще ми е интересно да разбера още нещо за това райско място.

Намери ме в