Чай Ройбос

*Чаен Вторник* Този път съм подбрала супер интересна и любопитна информация за историята на различните видове Ройбос, ползата на този вид чай за здравето, химичния му състав и тънкостите в проготвянето. Приятно четене!

Kратка история

Преди повече от 300 години, местните жители на планинските райони на Южна Африка  са започнали да събират дивия Ройбос и да го използват, за направата на чай. Тези хора са открили че могат да варят сладко и вкусен чай от листата и стъблата на ройбоса, сушени на слънце и оставяни да ферментират в големи купи.

Чай Ройбос

Снимка: http://goo.gl/HEp3Xp

Ботаниците за пръв път записват растението Ройбос през 1772 г., но то се превръща в култувирана реколта едва в началото на 1930-те. Ройбосът се отглежда с търговска цел след Втората световна война, а сега се изнася в страни по целия свят. През 1999 г., около 29% от общите продажби на ройбос в Южна Африка са били изнесени в 31 страни. През 2000 г. количеството на Ройбос, които са изнесени е два и половина пъти по-голямо от количеството, изнесено през 1999 г., а износът продължава да расте. Днес Ройбос се продава в най-различни разновидности в Европа, Азия и все повече в Америка. Южна Африка гарантира, че всички продукти Ройбос, които са изнесени преминават фитосанитарен контрол и са сертифицирани да бъдат свободни от бактерии.

Хубаво е да се знае, че чай Ройбос е напълно натурален и чист, не съдържа каквито и да е добавки, консерванти и оцветители.

чай ройбос

Снимка: http://goo.gl/fUX6IF

Хората са опитали да култивират чаят Ройбос и на други континенти, но опитите им не успели. И до ден днешен Ройбос вирее само и единствено в района Кедърбърг около Кейптаун, Южна Африка. Беритбата там се извършва през лятото, което в Африка продължава от януари до края на март. След като вече бъдат събрани, игловидните листенца се обработват по два различни начина до получаването на два различни вида чай – Червен и Зелен Ройбос.

Червен Ройбос

чай ройбос

Снимка: https://goo.gl/hkSJY

За да се получи този вид чай зелените стебла и листа трябва да се  изсушат или счукват преди да бъдат оставени да ферментират. Интересното е, че ферментиралият чай днес се приготвя по почти същия уникален начин, както преди векове са го приготвяли местните африканци. При процесът на ферментация чаят придобива наситен червено-оранжев цвят. Именно този характерен цвят е причината този чай да носи името rooibos, което на африкански език означава “червен храст”.  Ферментиралият чай е познат като червен Ройбос.  Когато си купувате такъв чай от магазин, трябва да бъде трошлив, с ярко червено-кафяв цвят и приятен аромат. Ако листенцата са пожълтели , то продуктът най-вероятно е стар.

Зелен Ройбос

Зелен Ройбос

Снимка: http://goo.gl/0dCR0F

Този вид чай се обработва по малко по-различен начин. При него листата и стеблата не се остават да ферментират, вместо това веднага се слагат да се сушат. По този начин се запазват анти-оксидантите.  Липсата на ферментация при зеленият Ройбос е причината той да бъде жълт или кафеникав на цвят.

Ройбос – полза за здравето

чай ройбос

Снимка: http://goo.gl/3fsxdy

Червеният чай, известен още като Ройбуш, Ройбус или Ройбос има много предимства за здравето. Ройбосът добре утолява жаждата и тонизирацелият организъм. За това е често предпочитан от спортисти и работещи хора. Червеният чай е безкофеинов и е алтернатива за тези, които се стремят да прекратят употребата на кофеин.

Също така, Ройбос съдържа минимални количества танин и може да се консумира в неограничени количества, включително от кърмачки, бременни жени, деца, хора, които имат проблеми със сърцето. Ниското съдържание на танин в чая Ройбос е предимство за хората с храносмилателни проблеми, които имат трудности с напитки, богати на танин. Също така този чай, за разлика от зеления или черния, може да се приема вечер, защото не пречи на съня.

Много иследванията направени в Япония, определят Ройбос като мощен анти-оксидант. По този начин се доказва полезното му действие и качеството му на спомагателното средство при лечение и профилактика на различни заболявания. Наличието на над 15 различни антиоксиданта, позволява този чай да се пие и от деца, защото тонизира и освежава, без да съдържа кофеин.

Ройбос – химичен състав

Чай Ройбос

Снимка: http://goo.gl/v0xxJA

Твърди се, че една чаша чай Ройбос е достатъчна да покрие половината от дневната потребност на един зрял човек от витамин С, обаче някои учени, които изследват този вид чай го определят като не много богат на този витамин. Спорно е.

Сигурно е обаче, че чаят Ройбос съдържа много желязо и една чаша от него доставя голямо количество от този елемент на тялото. Това прави Ройбос добър за прием от  вегетарианците, веганите и хората, които не ядат много често месо, защото тяхното лишаване  може да доведе, както е известно, до недостатък на желязо и желязо-дефицитни анемии. Освен желязо, ройбосът съдържа и друг нужен на тялото химичен елемент, а именно мед – той има много високо въздействие върху човешкото тяло. Медта поддържа белтъчния обмен и възстановяването на нервните окончания.

Ройбос съдържа и калции, който подпомага растежа на костите, и помага да запазите зъбите си хубави и силни. Алфа-хидрокси киселината и цинка, които се съдържат в този чай повлияват чудесно за кожата. От друга страна Ройбос не съдържа оксалова киселина и може да се пие спокойно и от хора, склонни към образуване на камъни в бъбреците. Чаят още е богат на флавоноиди, които действат противовъзпалително. Всички химични елементите, които се съдържат в чай Райбос имат изключително важно значение за добрата обмяна на веществата.

Благодарение на всички тези химични елементи, чаят Ройбос повлиява на тялото по следните начини:

  • Подобрява глюкозния толеранс, очевидно чрез стимулиране на усвояването на глюкозата в мускулните тъкани и секреция на инсулин от панкреаса. Помага в борбата с диабета
  • Ройбос чай може да се препоръча не само за профилактиката, но също и като помощно средство за лечение на болести на черния дроб
  • Има терапевтичен потенциал за респираторни заболявания
  • Спомага за забавяне на процеса на стареене
  • Влияе благоприятно на алергиите като сенна хрема, астма и екзема. Често се използва при бебета страдащи от алергия към млякото
  • Тонизира нервната система. Силно се препоръчва на хора, страдащи от повишена раздразнителност и чувствителност, нервно напрежение, нарушения в съня, безсъние, главоболие, високо кръвно налягане, предпазва от мозъчен удар и сърдечен инфаркт. Има благоприятен ефект върху централната нервна система, действа като антидепресант
  • Притежава анти-спазматични свойства и облекчава стомашните болки и колики, дори и при кърмачета. Помага и при проблеми на храносмилателната система, като гадене, повръщане, киселини, язви и запек.
  • Има способността да инхибира кожни тумори.
  • Влияе благоприятно при кожни проблеми като акне, екземи и слънчеви изгаряния . Облекчава сърбежи, сухота и алергични състояния на кожата.
  • Не на последно място Ройбос е едно добро допълнение към диетите намаляване на теглото. Това всъщност е един много ефективен чай за отслабване. Той не съдържа калории, а приемът му осигурява необходимите количества течност на тялото. Приемането му поддържа минералния баланс и високия тонус , а чрез способността си за подобряване на обмяната на веществата, засилва метаболизма.

Приготвяне

чай ройбос

Снимка: http://goo.gl/fUX6IF

Процесът на запарка на този чай е наистина много лесен. Част от сухия чай трябва да се залее с вряла вода. След около 5 минути всички полезни вещества вече са преминали в самия чай. Дозировката е като тази на обикновения черен чай(една лъжичка). Ройбосът също може да се запарва по няколко пъти. След запарването запарката придобива тъмно-червен цвят , с приятен аромат и сладникъв вкус, който се дължи на съдържанието на захар. И двата вида ройбос са с много наситен вкус.

Чай Ройбос се консумира както топъл, така и студен. Към него могат да се добавят различни подсладители, като захар или мед, както и мляко или лимон. Също така може да бъде смесен със сладки плодове сокове, при което се получават страхотни коктейли. Някой готвачи използват Ройбос за приготвяне на различни сосове, супи и сладкиши.

Намери ме в