Огнените буркани - Празника на св. Харалампий10.Февруари е празникът, посветен на пчеларите и на техният покровител Свети Харалампий, защото именно той е открил чудодейните свойства на меда. На този ден вярващите християни подреждат огнен кръст от бурканчета мед в храма, които се благославят и освещават. 

Не бях чувала за празника, докато Лора не ми каза бързо да отида да си купя бурканче мед, “защото на следващия ден св. Харалампий щял да го направи меда вълшебен.” Леко скиптична и силно развълнувана отскочих до близкото магазинче и взех малко бурканче, което двамата с приятеля ми “нарекохме” за здраве.

Ето и историята на свещенния празник, в който участвахме непосредствено. Благодарим ти Лора!   

Ден преди празника хиляди хора носят бурканчета с мед, “върху които има тежки молитви” в църквата, та да поемат от Божията благодат. Бурканчетата се надписват с имената на всеки и после към тях се прикрепват свещички.
Хиляди буркани с мед и горящи свещи се нареждат във формата на Светия кръст в почит на св. Харалампий.

Огнените буркани - Празника на св. Харалампий1901442_580169972077761_1919385803_nОгнените буркани - Празника на св. ХаралампийС ритуала местните вярващи почитат Деня на пчеларя, покровителстван от светеца. Поверието гласи, че огненият меден кръст носи здраве и добра реколта на пчеларите. 

Според обичая всеки производител донася мед, а след тайнствения ритуал от него се хапва всяка сутрин до края на годината. Също така се смята, че осветеният мед е лечебен и има магическа сила.

Огнените буркани - Празника на св. ХаралампийОгнените буркани - Празника на св. ХаралампийОгнените буркани - Празника на св. ХаралампийБурканите с мед и прикрепените към тях свещи пламтят ритулно по време на празника. Това може да се види само в благоевградската църква, само в деня на Св. Харалампий, когато православието чества и Деня на пчеларя. 

Огнените буркани - Празника на св. ХаралампийСнимки:

Лора Илиев – Шарено Друмище  и Vesti.bg

Намери ме в