правата на пътниците

Самолетът ти закъснява? Отменили са полета ти, повредили са багажа ти или са те излъгали с пари? Потърси правата си, като се обърнеш към правилните хора! Съвсем скоро стартира кампания наречена „Вашите пътнически права на ръка”, чиято цел е да запознае пътниците с правата им по време на пътуване. В тази статия ще намериш пълна информация за своите права по време на пътуване, що се отнася до всички видове обществен транспорт – въздушен, железопътен, воден и сухопътен. 

Става въпрос за кампания, която се провежда в 28 страни – членки на Европейския съюз. Целта на кампанията е да информира пътниците за техните права по време на пътуването им, било то със самолет, влак, автобус или кораб. Кампанията също така се фокусира върху насърчаването правата на пътниците с увреждания.

Европейският съюз е първата зона в света с пълен набор от права на пътниците за всички видове транспорт. След разпоредби за четирите вида транспорт (въздушен, железопътен, воден и сухопътен) Европейската комисия официално стартира нова интегрирана общоевропейска кампания „Вашите пътнически права на ръка”. Кампанията повишава информираността сред гражданите на всички държави – членки на Европейския съюз.

Привличащи окото плакати на летища, пристанища, автогари и жп гари в цяла Европа, както и брошури и информация на всички езици на страните – членки на ЕС са готови да информират милиони пътници, пътуващи из Европа. 66 В следващите линкове може да намерите подробна информация за правата си по време на пътуване

 1. Основни права на пътниците, пътуващи със самолет

2. Права на пътниците пътуващи с влак:

3. Права на пътниците, пътуващи с воден транспорт

4. Права на пътниците, пътуващи с градски и междуградски автобуси

logo-mobileСъществува и апликация за телефон, достъпна за смартфони, обхваща всички видове транспорт и работи с четири мобилни платформи Apple iPhone and iPad, Google Android, RIM Blackberry and Microsoft Windows Phone 7. Апликацията е достъпна на 22 езика от ЕС. Може да разгледате приложението тук: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/mobile.html Повече информация за правата си и кампанията може да откриете на:

http://youtu.be/MQVUsfxv8Io http://youtu.be/U7IpG9ONeEg http://youtu.be/Xk798psNAAo

Намери ме в