Копенхаген, ДанияЗапознайте се с Грациела – моя близка приятелка, която живее в Копенхаген, Дания вече няколко години. В тази статия я помолих да отговори на няколко любопитни въпроса и да издаде някоя друга тайна за живота в града, за който бях чувала толкова малко. И наистина, след прочетеното мисля, че вече имам по-ясна представа за нещата, които се случват в тази част на света. Вижте какво съветва тя и как може да направите почивката си в Копенхаген малко по-интересна.  

 • Коя си ти?

Варненско ми е да се запознаем, Грациела 🙂

 • За какво се бориш?

За усмивки по лицата на хората и за  живот пълен с приключения.

 • От колко време живееш извън България?

Малко повече от 3 години.

 • Защо напусна България?

Нямах определена причина. Но мисля, че имаше един момент, в който рязко ме задуши атмосферата. Тогава реших да  предприема приключение и си купих билет за след 2 седмици 🙂

 • Защо именно Копенхаген?

Първият път, когато дойдох тук усетих духа на града много сходен с този на Варна през лятото, само че тук е така дори и през зимата. Това беше основното, което ме грабна, както и това, че има и море. Чайката си е чайка 🙂

В Копенхаген е страхотно, че всички карат колела и трафика е просто детска игра, за разлика от тази в София или Варна. Момичета с рокли и токчета, мъже в костюми, 70+ годишни те изпреварват по наклона, точно когато си мислиш, че колелото ти ще се строши от скоростта.

Копенхаген е динамичен дори през седмицата, барове с безплатна бира, фестивали по парковете, плажовете са 24 ч оживени, когато времето позволява и общо взето кипи живот целогодишно.

Почивка в КопенхагенПочивка в Копенхаген

 • Живяла ли си някъде другаде, освен в Копенхаген?

 Преди година живеех в холандската част на Белгия ( по-известна като Фландрия). Но ми доскуча, отидох на ваканция в Копенхаген и се влюбих в него.

 • Кое е нещото, което ти липсва най-много?

Готините ми приятели. Сега ги срещам понякога дори и без да се прибирам.  Всички  обичат да пътуват, а света не е никак толкова голям. О! И мастиката през лятото 🙂

 • Как са  хората?

Хората в Копенхаген са доста  по-чил, може би защото не работят дълги часове. Всеки петък, примерно е доста разпространено в университетите и в по-големите компании, да има “петъчен бар “, т.е. петък се работи до обяд.  Пълно е с млади хора, които са отворени за нови запознанства, социализирането е много лесно. Датчаните, по мое наблюдение пътуват доста, дори повече извън Европа, което както и двете знаем, те прави много по-контактен и авантюристично гледащ на нещата.

 • А храната?

Мммм…  Никъде няма като българския домат !!!!

Всъщност наскоро разбрах, че носителя на наградата за най-добър ресторант в света е ресторант в Копенхаген – Noma. идеята и концепцията им е много интересна.

 • Препоръчай нещо, което си заслужава човек да опита!

Доста популярно нещо е smørrebrød , което реално си е намазана филия хляб. Само, че много по-красиво подредени. Обикновено за направата им ползват специфичен ръжен хляб, който е страхотен на вкус, а освен това е богат на фибри. Вкусно е, без значение как го описах, заслужава си!

КопенхагенАко се окажете в Копенхаген през зимата, просто няма как да пропуснете малките павильони по улиците с невероятната миризма на Æbleskiver – палачинки на топчица с парченца ябълка в средата вътре. Сервират ги с пудра захар и мармалад.

Копенхаген

 • Любимото ти място в Копенхоген?

Все още опознавам града, но обожавам да слизам с колелото до плажа и да гледам кайт и уинд сърфистите. 

 • Три причини поради, които трябва да посетим Копенхаген и Дания?

Отидете къде поискате света е просто карта. Хората, които пътуват живеят!

 • Сподели нещо за Копенхаген, непонятно на туристите

Последният петък от Ноември, пускат коледната бира на пазара и именно в този ден, мисля че около 21ч, по всички барове има безплатна коледна бира (син туборг)

 • Кои сайтове могат да ни бъдат полезни при планиране на пътуване до Копенхаген?

http://www.spottedbylocals.com/copenhagen/ – Сайт със съвети от местни хора

http://www.yelp.com/københavn – Като Tripadvisor, но по-симпатичен

http://www.lonelyplanet.com/denmark/copenhagen – Пълна информация

 • До колкото ми е известно няма нискотарифни авиокомпании, които да извършват директни полети между България и Копенхаген. Кой е най-евтиният начин за пътуване до там?

През лятото има директни чартъри на Bulgaria air, а през зимата полетите са с едно прикачване, най-често с Lufthansa или AirBerlin  до Виена или до Мюнхен и от там до София. От скоро обаче пуснаха Wizzair от София до Малмио (Швеция), а от там до Копенхаген през час има автобуси и влакове на доста разумни цени. Единственият недостатък е, че за сега полетите са едва няколко в месеца.

 • Някакви съвети за пътешествениците избрали Копенхаген за своето следващо пътешествие?

Изберете си лятото,  вземете си колело под наем, във фейсбук има групи като Rent a cheap bike , което може да ви спести доста разходи. Тук хората са много гостоприемни, couchsurfing-a е тренд и често пъти е по-лесно да си намерите хост отколкото да си намерите празно място в хостел 😉

 • Кажи нещо на датски, което може да ни влезе в употреба при евентуално пътуване.

DAMN !  Мислех си, че след Холандският всички други езици, с които се захвана ще бъдат лесни като детска игра. ДА ама НЕ ! Датския за сега бие по точки. Но в Копенхаген дори и хората над 60 говорят английски, за това не е нужно да учите датски заради единото пътуване, но щом искате ….

Мерси = ТАК  Извинете = Ундскул  

О! Ако търсите спирка или адрес, името на които съдържа букви като :  æ, ø, å…. Не се опитвайте да ги изговаряте, няма да ви разберат. По-добре покажете на минувачите написаната на хартия или в телефон дума.

 • Опиши България с една дума

Необятна

 • Опиши Копенхаген с една дума

Хипарски

 • Следваща дестинация? 

Португалия , Венецуела , Австралия

Ако имате въпроси относно следващото си пътуване до Копенхаген, не се притеснявайте да ги зададете в коментарите. С Грациела ще направим всичко възможно, за да направим пътешествието ви по-приятно и интересно 🙂

Намери ме в