Бъди подготвен! – Какво трябва да знаем преди да тръгнем на път? – Част 1

7 коментара

За месец Голямо Свободно Пътуване аз открих няколко важни момента, които искам да споделя с вас. Това е важно особено за тези, които сега току-що започват своите пътешествия.

Макар че практиката е показала, че и опитните пътешественици забравят това онова или се надяват на българския „късмет”, който в чужбина „не работи”!

Полезни съвети при самостоятелно пътуване

Ще пиша съветите по реда на спомените си, а не по степента на важност, така че те не са подредени по никакъв признак. Освен това важността на всеки отделен съвет за всеки ще е различна в зависимост от степента на подготовката и желанието му да попадне в една или друга ситуация.

Съвет 1. Непременно разпечатайте на хартиен носител самолетните си билети.download (1)

Дори ако това са електронни билети! Във всеки момент и на всяко място на летището може да поискат да покажете билетите си за влизане в летището или излизане от него!

На нас ни се случи следното: когато се приземихме на международното летище Мумбай (Индия), трябваше да отидем до друго летище (за местните авиолинии). За всичко (включително получаването на багажа, митницата, пътуването по Индия, регистрирането за нов полет и т.н.) имахме 3 часа.

Всичко вървеше по план – получихме багажа си, преодоляхме огромната опашка на тези, които като нас искаха да преминат със специалния шатъл на другото летище. И тогава на входа ни поискаха хартиени билети за следващия самолет.

Ние показахме разпечатаните билети (не знаех ще ни трябват ли или не и за всеки случай ги разпечатах предварително вкъщи и ги носех) и ни пуснаха да се качим в автобуса от това летище до следващото.

Другите, които бяха с нас показаха някакъв файл на комуникатора, в който бяха запазили електронните си билети. Но работникът на индийското летище не ги прие. Той искаше билети, разпечатани на хартия, и отказа да ги пусне.

След 10-минутни спорове, че електронните билети не са книжни билети и не е задължително да бъдат разпечатани, Дима отиде да ги разпечатва на местното летище. Разбира се, изгубихме излишно време и нерви… Затова разпечатвайте всичко предварително и го носете със себе си. Не се знае какви ще са изискванията в дадената страна!

Съвет 2.Пригответе и разпечатайте снимките си за визи.

Особено ако трябва да летите от една държава в друга и да получите виза на границата, ще ви трябват цветни снимки. А в Индия искат снимки също и при купуване на СИМ карти, телефони, USB модеми и т.н.

Така че запазете снимките за документите си в цифров вид, за да можете при нужда да ги разпечатате още веднъж. За по-сигурно разпечатайте на фотохартия няколко свои снимки с размер 3,5 см на 4,5 см (винаги можете да ги изрежете до по-малък размер, ако потрябва например 3 на 4 см).

Съвет 3. Всеки пътник да си носи химикалка за попълване на декларации и други документи.

Наличието на химикалка ви позволява да попълвате оперативно документите на всички наведнъж и да не се изчаквате при преминаване на митничните контроли. На летищата много често се образуват опашки при попълването на разни бумаги. А там невинаги има климатици и комфортни условия за продължителен престой.

Съвет 4. Вземайте си от къщи национални сувенири (от България или от страната, където сте родени).

Вече няколко пъти попадахме на рождени дни на местни жители, с които създадохме топли отношения или просто downloadпопадахме на много приятни хора. Искахме да им подарим нещо наше, национално. Да им оставим за спомен някакъв сувенир. Но в чужбина се продават само местни сувенири.

И съжалихме, че не сме взели нищо такова за пътуването. Затова подарявахме на един пари, на друг нещо от нашите лични вещи, например парфюм.

Имам още няколко съвета, но ще ги напиша друг път! А сега горещо ви препоръчвам в коментарите на тази статия да напишете въпросите си, които интересуват именно вас за собствените ви пътувания! И обещаваме непременно да отговорим на всички или в коментарите, или в отделна статия!

Полезни съвети при самостоятелно пътуване

Намери ме в

Автор: Адриана

Аз съм Адриана - пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.

7 коментара

 1. Здравейте! С група приятели решихме да предприемем самостоятелно пътуване до Индия,билетите са вече факт,а аз колкото повече чета блоговете,толкова повече се съмнявам в това си решение☺Така,че всякаква помощ около организацията ще ми бъде безценна!Благодаря предварително!

  • Здравей, ще се радвам да помогна с каквото мога. Била съм в Мумбай и мога смело да кажа, че това е най-шокиращия град, в който съм стъпвала. Мога да говоря една седмица за него :))) Въобще, Банкок, Хо Щи Мин, Манила изглеждат като малки райски местенца пред него. Също така съм била и в Керала, но там положението е в пъти по-добре. Вие кои места мислите да посетите?

   • Здравей, на мен скоро ми предстои пътуване в Индия (Мумбай и Гоа). Остана седмица до заминаването,а не сме си правили никакви ваксини и ни казаха, че е късно за тях с изключение на коремния тиф. Би ли ми казала ти какви ваксини си направи и дали пи някакви хапчета. Как пребори комарите и опасно ли е като цяло в Мумбай?

    • Здравей, никога до сега не сме правили ваксини при пътуване. Това си е личен избор и не мога да те посъветвам нищо там. За малария ваксини няма. Има хапчета, които се пият по схема, но дори много товарят организма и пак не е сигурно, че ще те опазят. От комарите спасение общо взето няма, защото е много влажно и всички мазила и спрейчета не се задържат много по кожата. Българските репеленти не вършат работа като цяло, за това като стигнеш там може да потърсиш “ODOMOS”. Има го във вариант на крем и спрей и е единственото нещо, което ме спасяваше от комарите в Южна Индия. Иначе за Мумбай, ако някой ти каже че е безопасно значи не е бил там. Шокиращо е в началото (първите 2-3 години 🙂 шегувам се, разбира се), мръсно, шумно, но пък страшно интересно. На мен цялото пазарене и интереса на местните към нас страшно ме изморяваше. Но ако сте с организирана екскурзия няма да имате никакви проблеми, защото те ще ви водят където и когато трябва. Ако имате възможност и искате да направите нещо незабравимо си хванете влака до някой от кварталите или до центъра. Да, същия от който висят хора, защото няма място вътре.

     • Адриана,благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Ние решихме да не пирм никакви хапчета, само ще се ваксинираме срещу коремен тиф. Ние не сме с организирана екскурзия и малко се притесняваме за трансфера ни от летището до хотела. Вие къде точно в Мумбай бяхте?

     • Ние бяхме отседнали в “New Mumbai” и пътувахме всеки ден до ценъра с тук-тук, таксита или влак. Пред летището има безброи таксита, тук-туци и други трансорти, които ще ви закарат до хтоела. Ако се притеснявате за цената може предварително да се уговорите с фирма за часни трансфери.

 2. Здравейте Адриана! Ще пътуваме до Делхи през януари.Интересуваме може ли от летището да си закупим сим карти с интернет и каква е долу- горе цената? Там ли да си обменим местна валута?Благодаря предварително.

Leave a Reply

Задължителните полета са отбелязани с *.