За месец Голямо Свободно Пътуване аз открих няколко важни момента, които искам да споделя с вас. Това е важно особено за тези, които сега току-що започват своите пътешествия.

Макар че практиката е показала, че и опитните пътешественици забравят това онова или се надяват на българския „късмет”, който в чужбина „не работи”!

Полезни съвети при самостоятелно пътуване

Ще пиша съветите по реда на спомените си, а не по степента на важност, така че те не са подредени по никакъв признак. Освен това важността на всеки отделен съвет за всеки ще е различна в зависимост от степента на подготовката и желанието му да попадне в една или друга ситуация.

Съвет 1. Непременно разпечатайте на хартиен носител самолетните си билети.download (1)

Дори ако това са електронни билети! Във всеки момент и на всяко място на летището може да поискат да покажете билетите си за влизане в летището или излизане от него!

На нас ни се случи следното: когато се приземихме на международното летище Мумбай (Индия), трябваше да отидем до друго летище (за местните авиолинии). За всичко (включително получаването на багажа, митницата, пътуването по Индия, регистрирането за нов полет и т.н.) имахме 3 часа.

Всичко вървеше по план – получихме багажа си, преодоляхме огромната опашка на тези, които като нас искаха да преминат със специалния шатъл на другото летище. И тогава на входа ни поискаха хартиени билети за следващия самолет.

Ние показахме разпечатаните билети (не знаех ще ни трябват ли или не и за всеки случай ги разпечатах предварително вкъщи и ги носех) и ни пуснаха да се качим в автобуса от това летище до следващото.

Другите, които бяха с нас показаха някакъв файл на комуникатора, в който бяха запазили електронните си билети. Но работникът на индийското летище не ги прие. Той искаше билети, разпечатани на хартия, и отказа да ги пусне.

След 10-минутни спорове, че електронните билети не са книжни билети и не е задължително да бъдат разпечатани, Дима отиде да ги разпечатва на местното летище. Разбира се, изгубихме излишно време и нерви… Затова разпечатвайте всичко предварително и го носете със себе си. Не се знае какви ще са изискванията в дадената страна!

Съвет 2.Пригответе и разпечатайте снимките си за визи.

Особено ако трябва да летите от една държава в друга и да получите виза на границата, ще ви трябват цветни снимки. А в Индия искат снимки също и при купуване на СИМ карти, телефони, USB модеми и т.н.

Така че запазете снимките за документите си в цифров вид, за да можете при нужда да ги разпечатате още веднъж. За по-сигурно разпечатайте на фотохартия няколко свои снимки с размер 3,5 см на 4,5 см (винаги можете да ги изрежете до по-малък размер, ако потрябва например 3 на 4 см).

Съвет 3. Всеки пътник да си носи химикалка за попълване на декларации и други документи.

Наличието на химикалка ви позволява да попълвате оперативно документите на всички наведнъж и да не се изчаквате при преминаване на митничните контроли. На летищата много често се образуват опашки при попълването на разни бумаги. А там невинаги има климатици и комфортни условия за продължителен престой.

Съвет 4. Вземайте си от къщи национални сувенири (от България или от страната, където сте родени).

Вече няколко пъти попадахме на рождени дни на местни жители, с които създадохме топли отношения или просто downloadпопадахме на много приятни хора. Искахме да им подарим нещо наше, национално. Да им оставим за спомен някакъв сувенир. Но в чужбина се продават само местни сувенири.

И съжалихме, че не сме взели нищо такова за пътуването. Затова подарявахме на един пари, на друг нещо от нашите лични вещи, например парфюм.

Имам още няколко съвета, но ще ги напиша друг път! А сега горещо ви препоръчвам в коментарите на тази статия да напишете въпросите си, които интересуват именно вас за собствените ви пътувания! И обещаваме непременно да отговорим на всички или в коментарите, или в отделна статия!

Полезни съвети при самостоятелно пътуване

Намери ме в