Индийски подправкиОбластта Керала в Индия е  известна по света не само с аюрведа и красивите си места, а и с производството на ароматни подправки. Пипер (черен, бял, зелен), карамфил, канела, ванилия, индийско орехче, кардамон са характерни за областта. Как се отглеждат и за какво се използват може да разберете в следващите редове.

Най-добри условия за отглеждането на тези подправки предлагат планинските райони на областта Мунар, където условията са дотолкова добри, че само на няколко километра в диаметър, нито една от тях не може да бъде срещната. Районът е благоприятен, защото за да растат тези подправки е необходима минимална надморска височина от над 600м., минимални валежи от 1300 л. кв. м. годишно и температура, която да не надвишава 35 градуса. В Мунар надморската височина започва от 800 м., годишните дъждове са близо 2500 л. кв.м., а температурата не превишава 32 градуса. Просто перфектно!

Карамфил

Карамфила е популярна подправка в индийската кухня, като освен това се използва като добавка за пасти за зъби и вода за уста. Цветовете на карамфил се берат на ръка, дълги са около 3-4 см., а крайчетата им приличат на малки нокти. В действителност, английското им име “cloves” произлиза от латинската дума “clavus”, която означава “нокти”. Първоначално, откъснатите карамфилчета са зелени, но при сушенето променят цвета си през розов до тъмно кафяв.

Карамфил КарамфилКарамфил

Индийско орехче

Донесено в Керала от Индонезия, индийското орехче представлява семе с яйцевидна форма.  Освен като кулинарна подправка орехчето се използва и като ключова съставка в индийската медицина, защото от дървото се произвеждат още етерични масла, смоли и масло.

Индийско орехче Индийско орехче

Кардамон

62000-80000 килограма кардамон се събира годишно от областта Мунар в Керала, като 60 % от добива се консумира в щата, а останалите са за износ. Най-често кардамона се използва за кардамонов чай, масала чай и огромно разнообразие от десерти (най-вече с ориз). Подправката расте на сянка, за това плантациите се намират в горите.

Кардамон Кардамон

Канела

Керала не е родното място на канелата, но преди много години ароматното дърво е било донесено от Шри Ланка. Никога не съм си представяла, че канеленото дърво е толкова голямо, нито пък че листата му се използват за готвене на индийски манджи. Канелата, позната в България се добива при остъргване на най-горния слой на кората на дървото, а канелените пръчици от клонките.

Канела Канела

Пипер (черен, зелен, бял)

В Керала се произвеждат 4-5 различни вида пипер. Лют, слабо лют, такъв който се използва за овкусяване или само, за да придаде аромат на ястията.

Белият, зелен и черен пипер произлизат от едно и също растение, което дава плод след третата си година и живее до 35. Май е месецът, през който пиперът започва да цъфти. След дъждовете през юни, които подхранват растенията те започват да дават плод.

За да се получи зелен пипер, растението се бере през ноември, след което се суши в електрически печки. От 10 килограма суров пипер се произвежда близо един килограм сух зелен пипер. Индия произвежда около 39% от зеления пипер в световен мащаб. 85% от това количество се произвежда в областта Керала.

За да стане черен, пипера се бере през февруари и се оставя да съхне за няколко дни на слънце, за да придобие черния си цвят.

Когато не бъде обран за черен пипер, пиперът става червен. Тогава е по-лесно да се премахне люспата му и да се извади вътрешността му – белия пипер.

Пипер в КералаПипер в Керала

Кафе

Пия кафе по няколко пъти на ден, но до скоро изобщо не се бях замисляла как изглежда растението, от което произлиза ароматната напитка. В Керала е пълно с кафеени растения от типа “Робуста”, въпреки че на са от най-големите ценители на кафето. Съжалявам само, че не мога да пресъздам аромата на кафеените цветове, досущ като тези на жасмина.Как расте кафетоКак расте кафето

Какао

По пътя срещнахме и много какаови дървета. Не съм запозната с подробности за отглеждането им, за това ако поназнайвате нещичко за него (със сигурност ще е повече от мен) ще се радвам да го споделите в коментарите.

какао

Каучуково дърво

Родината на каучуковото дърво е Южна Америка. Преди години британците донесли чудноватото дърво на изток – Малайзия, Шри Ланка и Индия. Тези места предлагат благоприятни условия за отглеждане на каучокови дървета, защото те се нуждаят от много вода, за да растат.

Ако се остави да порасне, каучоково дърво ще стане много голямо и ще живее повече от 100 години. За да дава каучук обаче то трябва да остане тънко, което се постига като на всеки два дни  кората му се подрязва.

Каучукът се отделя, когато със специален нож се прави разрез върху най-горния слой от кората на дървото. Тогава гумата започва да се отделя под формата на леплива течност, която за няколко минути се втвърдява и става еластична.

Каучуково дърво Каучуково дървоКаучуково дърво

Хибискус

Най-добрият натурален шампоан, наричан “тали” се произвежда от листата на хибискуса. За да се сдобиете с него са ви необходими само няколко пресни листа от хибискус и мъничко вода. Вземате листата в шепата си и прибавяте водата, размачквате добре с ръка и voila имате шанпоан, който лекува косопад и пърхот. 🙂

Хибискус

Чай

Подробности за чая в статията ми за индийския чай и чаените плантации в Керала

Индийски чай
Сигурно има десетки други интересни факти за индийските подправки, които не знам и не съм споменала. Ще се радвам да ги споделите с мен в коментарите под поста.

Намери ме в