ПодгорицаНай-големият град на Черна гора, който за жалост никога няма да се класира сред най-шумните, препълнени с туристи европейски столици. Няма да е голяма загуба ако не ти остане време да се отбиеш до центъра му и да го разгледаш, защото не е нищо особено. Аз също пропуснах да го направя при първото си пътешествие до Черна гора.

След като четири века е била под османско владичество, историята на Подгорица продължава с повече от 70 бомбени атентати по време на Втората световна война. В следствие на това града буквално е изравнен със земята. Единствените оцелели сгради през периода са старата джамия, турската часовникова кула и няколко къщи. Бомбардировките са една от основните причини, поради които градът не разполага с много историческо и архитектурно наследство, с което могат да се похвалят много други малки градчета в Черна гора.

Ако след всичко казано до тук си решил да се разходиш за “по едно кафе” в Подгорица е добре да знаеш основните забележителности, включени в повечето туристически обиколки на града. Всички те се намират сравнително близо едно от друго.

Площад “Република” и улицата на свободата (пешеходната)

Площад Република в Подгорица

Старата турска часовникова кула

Една от малкото антични сгради в Подгорица, която е останала непокътната след бомбардировките по време на Втората световна война.

Старата часовникова кула в Подгорица
Катедралата “Възкресение Христово”

Катедрала в Подгорица

Мостовете на Подгорица

Голям процент от територията на Подгорица е зает от паркове и градини, за това ако имаш време, може да посетиш и тях.

Без значение дали си разгледал или не столицата на Черна гора, пътят до красивите плажове и исторически градчета на брега на Адриатика е само час, така че… нека да се отправим натам.

От Подгорица до крайбрежието има два пътя. Много е важно да следваш маршрута Podgorica – Bar – Petrovac (Ако искаш да продължиш към Свети Стефан, Будва и Котор) или Bar (Ако искаш да слезеш на юг). Там пътят е широк и няма толкова много завои. Важно! Близо половин час след Подгорица има тунел, преминаването през него се заплаща €5 за лека кола. Маршрутът Podgorica – Cetinje – Budva е по-кратък като километри, но минава отново през планината и има много завои. Можеш да разгледаш двата варианта на картата по-долу.

Както виждаш на картата, ако се придържаш към маршрута Podgorica – Bar – Petrovac, половин час след като си напуснал града, пътят пресича Шкодренското езеро. Това е следващата задължителна дестинация в Черна гора.

Пълният пътеводител за Черна гора може да разгледаш тук https://www.sunshine.bg/cherna-gora-patevoditel

Намери ме в