Плаж БалиЗдравей пътешественико! Както си личи от заглавието, в този пост на кратко съм описала някои от райските плажчета на остров Бали, които успяхме да посетим по време на престоя си през Февруари 2016-та и, които успяха да ми направят впечатление. Като активен къмпингар съм виждала какви ли не райски местенца и трудно някой “просто плаж” може да ме впечатли, но голяма част от крайбрежната ивица на Бали определено успя да го направи. Къде с вода и вълни, къде с пясък, къде с липсата на каквито и да било хора… Все пак Бали си е Бали!

Ето и моята класация “Топ 7 на най-красивите плажове в Бали”

Само да поясня какво представляват моя тип плажове! В повечето случаи това са: некомерсиални, малки и красиви труднодостъпни места без викащи деца, заведения, волейболни мрежи, продавачи на кукуруз и студена бира. Ако и ти се фен на подобен тип места, то съм сигурна, че ще се влюбиш в плажовете изброени по-долу.

Всичко, което ти трябва, за да стигнеш до тях е скутер, добра компания и време за приключения!

Green Bowl Beach

“Зелената купа” отговаряше много точно на горното описание. Съвсем малък и толкова красив, труднодостъпен и почти пуст. По време на прилива почти целия плаж изчезва, за това  не се стряскай ако отидеш там и всичко е потопено под водата. Мястото е добро и за сърф, но за по напреднали.

Плаж Бали

Blue Point Beach

Още едно невероятно плажче с тюркоазена вода и бял пясък, които предлагат чудни условия за шнорхелинг и релакс. На скалата, която се извисява над плажа има няколко заведения и нощен бар – Single Fin. Една от вечерите си прекарахме именно там. Беше много забавно, пълно с хора от всички краища на света. За жалост партитата в Бали продължават едва до един часа през нощта, но за сметка на това започват в късния следобед.
Blue point Плаж Бали

Nyang Nyang

Плажът Нянг Нянг (да, наистина така се казва) в Бали е голям и пуст райски кът с бял като брашно пясък, заобиколен от палмови гори. Въобще, истински рай за къмпингарите! До него се се стига след 30 минутна разходка през величествената палмова гора, която го заобикаля.

Плаж Бали

Balangan

Този плаж беше най-близо до квартирата ни, за това най-често прекарвахме сутрините си там. Един от любимите плажове в Бали. Не много голям плаж с няколко заведения и гора в близост. Плажът е добро място за сърф, само че трябва да бъдеш внимателен, защото дъното е каменно и може да се нарежеш при падане. В края на плажа (най-в дясно) има скален храм, до който може да се поразходиш.

Плаж Бали

Jimbaran

Джимбаран е най-дългият плаж в южната част на Бали и едно от топ местата за гледане на залеза. Пясъкът му е много ситен и не потъва, когато стъпваш върху него. Това го прави удобен за бягане и различни видове спорт.

На него може да намериш много рибни ресторанти, чиито маси са изкарани направо на пясъка. В тях се предлагат сетове за по 150000 рупии (по малко от 10 евро), включващи риба, скариди, миди, зеленчуци и напитка. Освен това скаридите им са истински деликатес, горещо ги препоръчвам.

Плаж Бали

Pantai Pandawa

Името “Pandawa” идва от хиндуистката легендата за петте рицаря. Техните статуи са разположени в ляво на пътя, който води до самия плаж. Така, че няма опасност да ги пропуснете. Плажът и района около него са служели за защита на местните жители в миналото, за това в последствие те се превръщат в свещени.

Поради богатата история на района един от най-красивите плажове в Бали е бъкан с туристи, дори през дъждовния сезон (повечето от тях индонезийци). А където има туристи, знаеш… заведения, викачи, лодки под наем, високи цени и други подобни неща, които не обичам. Когато се разходихме на дясно от входа обаче, до края на плажа, намерихме спокойно кътче. Точно там, в края на плажа, има симпатична пещера с малък плаж и най-важното – сянка. Всичко от което имахме нужда тогава!

Плаж Бали

Blue Lagoon

Ех,…Синята лагуна! Един от най-известните плажове за шнорхелинг и гмуркане в Индонезия. Преди да стъпим на този плаж ни бяха казали, че мястото е претъпкано с туристи и по-добре да не ходим. Оказа се точно обратното. Цял плаж само за нас! Пет минути след като пристигнахме разбрах защо името на плажа присъства във всички класации за “най-добрите места за гмуркане на остров Бали”. За първи път видях нещо подобно с очите си, когато се потопих под водата. Рибки, корали, сепии и какви ли не други животинки, които не съм си представяла, че съществуват.

Плаж Синята лагуна, Бали

 

Nusa Dua

Включвам Нуса Дуа под номер 8 към списъка с любимите ми плажове в Бали, защото е наистина страхотно място, но имах възможността да го видя без туристи. Нямам представа как ще изглежда пре силния сезон, но съм чувала че е фрашкано с хора.

Нуса дуа, Бали

Другите плажове, които посетихме, но не успяха да ме впечатлят кой знае колко :

  • Cangu (Чангу), добър за сърф, но като цяло не е нищо особено.
  • Kuta (Кута) – най-популярният район и плаж в Бали. Подходящ е за сърф, заради пясъчното дъно, а в много пътеводители името му се свързва с “най-красивия изглед, който може да гледаш в Бали”, защото слънцето залязва централно на хоризонта.
  • Amed (Амед) – Най-известното място за гмуркане в Бали. Плажът е вулканичен, съответно с черен пясък.

Имай предвид, че снимките по-долу са направени през месец Февруари, когато е дъждовния и извън туристически сезон в Бали. През това време туристопотокът е много по-малък. Всички места, които очаквахме да са претъпкани с туристи, всъщност бяха доста празни. Понякога дори бяхме единствените на целия плаж. Супер яко! За това не мога да ти гарантирам, че плажовете ще изглеждат по-същия начин ако отидеш там през Април или Май, когато е високия туристически сезон.

За да обиколиш всички тези плажове задължително ти трябва транспорт или по-точно скутер. Тук може да прочетеш предишния ми пост за това “Как да обиколиш остров Бали на скутер и да останеш жив!”

Ако пък вече си бил на Бали ще се радвам да допълниш списъка ми с имената на твоите любими плажове и местенца.  До скоро!

Намери ме в