Райската долина, Мароко - Paradise Valley, MoroccoНе далеч от Агадир, само на около 40 минути и 300 DH с такси, източно от Тагазут се намира истинския марокански рай. Мястото е вдъхновяващо, разположено в палмова гора, през която тече река с кристално чиста вода, а красивите червени скали и десетки малки кътчета за почивка са може би само малка част от причините поради, които стотици млади мароканци обожават да прекарват дните си в Paradise Valley.

Paradise valley

Райската долина е разположена в гъста палмова гора  в западната част на планината Висок Атлас. Мястото е толкова красиво, че попаднеш ли веднъж там едва ли ще ти се прииска някога да си тръгнеш. Има си всичко – слънце, палми, тюркоазено синя вода, хамаци, фрешове, тишина. Също така липсват голяма част от нещата, с които сме свикнали. Няма нерви, напрежение и скандали, няма проблеми и лоши мисли, няма завист, няма време.

Райската долина в Мароко

Райската долина в Мароко

На разходка в палмовата гора на Райската долина, Мароко - Paradise Valley, Morocco

На разходка в палмовата гора на Райската долина, Мароко – Paradise Valley, Morocco

През райската долина в Мароко тече река Тамрат (Tamrhakht), която се вие в красив каньон, заобиколен от палми. Кристалните и води карат околностите да напомнят на местностите Крушуна и Хотница в България. 

Райската долина, МарокоParadise Valley, MoroccoParadise Valley, MoroccoНавсякъде по скалите като птички, бяха накацали мароканци. Ловяха риба, скачаха във водата (въпреки, че беше доста студена), пееха, свириха на китара, разхождаха се и се смееха. И с всяко едно свое действие показваха , че се чувстват добре.

Райската долина в Мароко

Мароканци ловят риба в Райската долина, Мароко

Мароканци ловят риба в Райската долина, Мароко

IMG_0906 - CopyРайската долина, Мароко - Paradise Valley, MoroccoParadise Valley, MoroccoIMG_0990 - CopyИз цялата палмова гора бяха разпръснати десетки оазиси, места за почивка, като тези от снимките по-долу. Там можеше за малко да се скриеш на сянка, да изпиеш някоя чаша чай  и да се заредиш с енергия от вкусните фрешове, които мароканците предлагаха. 

Paradise Valley, Morocco

Място за почивка в Paradise Valley, Morocco

Paradise Valley, MoroccoIMG_0728 - Copy

Това беше нашето местенце, където след изморителната разходка сред красивия каньон поседнахме да пием чай и да хапнем. Човекът, който ни обслужваше приготвяше един от най-добрите чайове, на които бяхме попадали в Мароко. Мароканците го наливат от високо в малки стъклени чаши, за да се получи пяна, която при нормалното наливане липсва.

Paradise Valley, Morocco

Сред палмовата гора на Paradise Valley, Мароко

Сред палмовата гора на Paradise Valley, Мароко

Марокански ментов чай

Марокански ментов чай

Съвет! Вероятно местата за почивка предлагаха храна, но мароканеца, който беше с нас ни посъветва да вземем продукти на отиване от близкото село и да си направим обяда сами. 

В крайна сметка не ние направихме тажина, с който обядвахме, а нашият страхотен домакин. Кликнете върху снимката, за да научите малко повече, за най-вкусния марокански тажин

марокански тажин

Марокански тажин

paradise valleyЗа всичките чайници пълни с чай, приготвянето на обяда и топлото обслужване заплатихме 100 DH, или 10 €. Цената обаче не беше фиксирана. Когато дойде време да оправяме сметките, попитахме нашия приятел, който беше дошъл с нас от Тагазут колко ще ни струва всичко, а той отговори – “Колкото решите”. Можехме да платим и по-малко, и повече, но за сумата, която оставихме всички бяхме доволни и щастливи.

Въпреки, че повечето хостели в Тагазут (Taghazout) организираха еднодневни екскурзии до райската долина, ние бяхме единствените туристи наоколо. Бели хора видяхме едва, когато се запътихме обратно към таксито. Вероятно и те са били наоколо, полегнали на сянка, срити в палмовата гора. Мисля, че дори и по време на натоварения туристически сезон  едва ли ще бъде толкова претъпкано. 

Задължително посетете това място по време на своето пътуване в Мароко. Райската долина (Paradise Valley) няма да разочарова!

Ако и вие знаете за някое друго скрито местенце в Мароко, където си заслужава човек да отиде, не се притеснявайте да го споделите в коментарите.

Намери ме в