Това е моят любим начин за нощуване! Няма нищо по-хубаво, весело и интересно от това да бъдеш гост на някои местен или пък емигрант, който от скоро е на квартира в Париж, например. Този начин за евтини нощувки може да бъде практикуван навсякъде, както в Европа, така и в Азия, Америка и островните държави. Единственото, което ще ти е нужно за едно такова гостуване е малко смелост, но ако си решил да усетиш истинската атмосфера на една дестинация, едва ли ще се притесняваш особено. Нощувка у местните жители

Къде да търсим?

Посетителите на тези сайтове са общества от хора, които предлагат на други членове на тези общества да им погостуват вкъщи. Обикновено става дума за престой за един или няколко дни. Най-често договарянето за пристигането става чрез сайта. Освен универсалните мрежи съществуват и мрежи, ориентирани към конкретни групи от хора: велосипедисти, гмуркачим, катерачи и т.н.

Как става?

За да се възползваш от услугите на мрежата, трябва да се регистрираш  и да попълниш профила си, който ще е видим за другите, възможно най-изчерпателно и интересно. След това и ти ще имаш достъш до профилите на другите хора.

В полето за търсене можеш да намериш хора, от която и да е точка на света, а най -хубавото е, че броят на потребителите непрекъснато се увеличава.

За да се договориш за гостуване при някой, трябва първо да му пишеш. В писмото съобщи датата на пристигането/заминаването, целта на пътуването, планове, увлечения и всичко останало, което може да заинтересува събеседника ти. Често ще ти се наложи да пратиш по няколко писма преди да си намериш място за нощувка, тъй като може хората, на които пишеш изобщо да не ти отговорят или пък да ти откажат (домакинът може да е зает през тези дни, да се намира в друг град, може вече да се е договорил с други пътешественици да дойдат при него през посочените от теб дни, пък и просто може да поиска да си почине без гости). Така, с писма си разменяте телефоните и се договаряте за среща. Най-добре е да се уговаряш предварително с домакините си,  въпреки че някои хора са готови да приемат гости буквално няколко часа след като си им писал на сайта. Всичко е супер относително, все пак става въпрос за комуникация с хора.

Обикновено на такива сайтове има възможност да напишеш отзив за друг пътешественик. В отзива описваш накратко как и къде сте се срещнали, с какво те е заинтересувал, имало ли е негативни моменти и какви са били те, общото впечатление от общуването.

Пари за пребиваването не се вземат всичко става според уговорка с домакина.

Ние сме членове на Couchserfing, като няколко пъти сме приемали хора, няколко пъти сме ходил при някого в чужбина, и няколко пъти просто сме се срещали с тях, за да си поговорим.

Добрите страни:
  • Ще се срещнеш с човек, който наистина е запознат с мястото, на което отиваш. Ще може да ти разкаже интересни истори, легенди и да ти даде полезни съвети за това какво да правиш, какво от местната кухня да опиташ и коя забележителност наистина си заслужава да бъде посетена
  • Ще видиш нетуристически места, като клубове, ресторанти и др, където ходят само местни.
  • Ще научиш някоя дума и израз от местния език
  • Можеш да бъдеш сигурен, че ще намериш нови приятели
  • Ще се забавляваш страхотно
  • Ще спестиш пари
Лошите страни:

Може би  ще ти се наложи да се съобразяваш с домакина си т.е. ще трябва да се уговаряш с него за ключовете или за определен час, в който да се прибереш.

Сигурно тази статия е мястото, където да благодарим на всички приятели и непознати, които някога са ни приемали в домовете си и са били супер мили и гостоприемни. Благодаря Ви. Винаги сте добре дошли при нас!

При първото ни посещение в Холандия се наложи да останем една нощ в Айндховен, защото нямаше вечерен влак до Амстердам. Решихме да отседмен в хостел, но цената от 25 € ни се видя страшно висока. Вече бяхме готови да опъваме палатка в един от парковете, когато се появиха двама местни облечени в страни костюми и ни поканиха да отседнем при тях. Това беше първият ми досег до бита на холандците и, като се замисля, до самите холандци. Домакинът ни се оказа дизайнер на каски за мотори и творческият хаос царуваше на всякъде.

Айндховен, ХоландияАйндховен, Холандия

Спахме в едната половина на голям гараж, която си беше оборудвана за изненадващи посетители, като нас.

Айндховен, Холандия

Второто ни посещение в Амстердам, Холандия беше много по-различно от първото, що се отнася до спането. Този път не спахме в Хостели в центъра на града, а при приятели в малко по-отдалечените квартали на холандската столица. Характерно за сградите е, че имат много тесни стълбища. По тях е невъзможно да мине  малко по-голяма маса, да не говорим за диван. По покривите има поставени кранове, с помощта на които хората вкарват мебелите си през прозорците.

Амстердам, ХоландияАмстердам, ХоландияАмстердам, Холандия

В Барселона имахме късмет да отседнем при наш приятел в най-централния ”Готически” квартал. Локацията беше страхотна, но навсякъде беше пълно с пакистанци

Барселона, ИспанияБарселона, ИспанияБарселона, Испания

В Шрийвпорт, Луизиана, САЩ един местен ни приюти в ноща преди полета ни за Ню Йорк. Домът му се намираше в луксозен жилищен комплекс в края на града. Шрийвпорт, Луизиана, САЩШрийвпорт, Луизиана, САЩШрийвпорт, Луизиана, САЩШрийвпорт, Луизиана, САЩ В Ню Йорк живях около седмица на буквално “един хвърлей” от Сентръл парк. Ню Йорк, САЩНю Йорк, САЩ Това е гледката от прозореца Ню Йорк , САЩ    Хостът ми във Филаделфия, САЩ е китарист, превърнал на апартамента си и задния двор в място за концертите и изявите на бандата си. Така нареченият “The Club Housе” ме посрещна с уютна атмосфера и страхотна музика .

IMG_2155Моят диван в дясно 🙂

IMG_2217IMG_2198Същата вечер имах късмета да слушам музиката му и да ям най-вкусните пържени картофки в стария град на Филаделфия

IMG_5911

В Сан Диего, САЩ прекарах три нощи в къщата на човек обсебен от идеята “Couchsurfing”.  Всичко, с което се занимаваше той бе свързано с приемането, настаняването, развеждането и изпращането на хора, предимно момичета от цял свят. За по-малко от година рейтинга му в системата скача и го превръща в топ хоста на Сан Диего и района. Чесно да си призная беше малко странно, защото човекът не беше напускал Калифорния, а като че ли целият свят беше спал в къщата му.

IMG_2275Иначе локацията на къщата му беше страхотна. Само на няколко метра от плажът на Mission Beach, един от най-известните плажове в района. 

IMG_2356А това е гледката от прозореца на къщата

IMG_2269IMG_6028По време на престоя си, споделях пространството в къщата му с още 11 човека. Точно така, той беше приел цели 12 каучсърфъра за една вечер. Не се чувствах особено удобно в присъствието му, защото всичко това ми се струваше доста пресилено, но идеята, че не съм сама ме успокояваше. Дори завързах страхотни приятелства с някои от момичетата.

IMG_2367 На всеки новодошъл, хостът пускаше образователно клипче за града и основните забележителности. Когато отидох там имаше само едно момиче…. Можете сами да сметнете колко пъти се наложи да гледам видеото до края на перстоя си…

IMG_6026Имах чувството, че той живее на гърба на гостите си, защото не спраше да пита “Някой няма ли да направи нещо за вечеря?”, “Ще вземете ли нещо за пиене?” и други подобни. Едната от вечерите, например прекарахме в страхотен бар на плажа. Там той ме попита “Можеш ли да платиш вместо мен, защото съм си забравил парите, после ще ти ги върна?”… Айде бе… Разбира се платих, защото от една страна бях негова дръжница, но бях сигурна, че няма да върне парите и казва това на гостите си при всеки удобен случай. Наистина не ги върна…

IMG_6036Всъщност той си живее доста добре… Непрекъснато заобиколен от красиви Европейки, които му плащат сметките…

IMG_6039Като изключим странностите, покрай обсебването му, беше забавно. Всички нови хора, които срещнах там и техните истории бяха доста интересни. 

IMG_6674В Санта Барбара, Калифорния, САЩ попаднах на един от най-веселите и свежи хора, при който съм отсядала някога. Казваше се Марк, беше бивш военен и наистина страхотна личност. Готов да се забавлява, да говори, да се смее, да пие, да крещи и да ходи бос по улиците Марк ме зареди с енергията, от която имах нужда, за да продължа пътуването си. 🙂 Чувствах се така, сякаш го познавам от дълги години. Дано в “Couchsurfing” има повече хора като него. Thanks Mark 🙂

IMG_6922Това беше къщата му, страхотно място, където също се чувствах у дома 🙂

IMG_7012IMG_7013Забавлявахме се с приятелите му, които също бяха много позитивни.

IMG_7151IMG_6885След приключенията ми в Санта Барбара се отбих до Сан Франциско, Калифорния, САЩ. Хостът, на който попаднах тук беше полу перуанец, полу американец, който знаеше малко български и дори няколко пъти беше посещавал България, заради приятели. Интересното беше, че профилът му в Couchsurfing нямаше нито един отзив и доверието ми в него беше някак си “на сляпо”. Но както обикновено, вътрешните ми усещания не ме предадоха.

IMG_7629

Пътешествайте евтино! Това е толкова лесно! :)

Научи още как да намираш евтини нощувки в :

Хостели 

Мотели 

Апартамент или къща под наем 

Стая под наем 

Къмпинг

Палатка 

У местните жители

Намери ме в