addicted to travel

Винаги съм се чудела на тези хора. Толкова ли е лесно да напуснеш работата си, да продадеш къщата и колата, да се сбогуваш с близките си и да се отправиш на едно пътуване, което трае цял живот?

Травъл ливинг (от английските думи travel и living) или т.н. номадство, означава живот в пътешествие или живот-пътешествие. Това е особен начин на живот, когато хората изоставят уютните си  домове и се впускат в пътешествие, продължаващо цял живот. Не се задържат на едно място(максимум няколко месеца), не знаят точно къде ще бъдат утре, а и не им пука, защото се чувстват свободни и успяват да живеят пълноценно, да работят, да създат семейства и да се радват на живота.

Романтично и рисковано, интересно и познавателно, живот-пътешествие, живот-приключение, в който няма сиво ежедневие и всеки ден е изпълнен с нови открития. Някога само скитащите музиканти и актьори можеха да си позволят такова нещо. Сега с развитието на техниката и интернет така може да живее всеки човек, способен да продава труда си чрез международната мрежа (фриланс) или човек, притежаващ инфо бизнес.

Но съгласете се, съвсем не всеки може да поеме такъв риск. И основната причина за това е страхът, социалните шаблони, които от деца са ни наложени, куп опасения и плашещи въпроси. Откъде да вземете пари за това? Как да получите виза без всеки път да се завръщате в родината си? Ами какво ще стане, ако… Но хайде да говорим за всичко поред.

travel living

Защо хората стават номади?

Какво може да подтикне човека да се откаже от отдавна познатите му и любими родни места, от общуването с приятели и роднини и да тръгне на продължително пътешествие? А какво ще стане със семейството, децата? Или той желае да живее само за себе си?

Съвсем не. Много номади имат доста здрави семейства и колкото и да е странно, съвсем не са бездетни. Както твърдят самите пътешественици, те са напълно щастливи и са способни да дадат на децата си всичко най-добро, дори повече, отколкото ако биха останали на едно място.

Но какво ще стане с високото положение в обществото? Без къща, кола, вила и другите атрибути на успешния човек? Защо тези хора се отказват от толкова блага? Толкова ли им е лошо в родината? От какво бягат? Бягат ли от нещо или имат някакви други причини за такъв начин на живот?

Addicted to travel

Плюсове на номадството:

Евтино. Как е възможно това? – ще ме попитате вие. Наистина плажът, слънцето и палмите обикновено се асоциират с големи разходи и успешност в съвременния свят и съвсем не с евтин живот. Но в случая с номадството изобщо не е така и ето защо: номадът не е турист, той не пристига някъде за седмица-две, не се мотае по туристически места и не кълве на примамките за туристи.

Всеки ден нещо ново – нови хора, нови места, екзотика, приключения и впечатления. Красиви места, слънце, плаж, тропици и няма никаква зима. С една дума – живот с пълна пара!

Свобода. Не ви притеснява никаква работа от десет до шест, никакво еднообразие и сивота на делника на съвременните хора, няма началник и фиксирана заплата. Ако нещо не ви харесва, лесно можете да си тръгнете и да отидете на друго място. Ако мястото ви е харесало, можете да останете колкото искате. Или пък да се върнете отново към старите си навици, което обаче се случва рядко. Животът на номада е максимално проявена непривързаност към местата и хората, както и загриженост за бъдещето и следователно – тотална свобода.

b9f97dfedce7558cd7cf0a3bf58230be

Минусите на номадството:

Опасно e! Все пак свободата и влечението към приключения може да ви струват скъпо, особено ако не проявявате нужната предпазливост. И не само защото непривичната храна и тропическият климат са пълни с микроорганизми, непознати на нашия организъм, и като следствие – с екзотични болести. 

Освен всичко това местните жители на много източни страни често гледат на белите като на чували с пари. Стереотипът, че чужденецът със светла кожа непременно е богат и не твърде нравствен, особено дълбоко се е вкоренил у много жители на Индия и Непал. Затова, лесно може да станете жертва на джебчии или други видове крадци, а също и на много нахални мъже, ако сте жена. Но загубата на пари, дори ако това е голяма сума, е цвете в сравнение с истинския кошмар – загуба на паспорта в далечна източна страна. Тук съвсем не можете да избегнете дългите бюрократични неприятности, възможно е дори със задължително завръщане в родината.

Не е комфортно, а за някои дори уморително. Каквато и да е раницата ви, не можете да сложите в нея всичките си вещи. Освен това, много важни неща, например нотбукът, могат да се счупят или загубят и ще си имате още куп неприятности, за да ги търсите или да купувате нови. Освен това има хора, за които пътешествията са повече стрес, отколкото почивка. Нали при всяко пристигане на ново място ще се наложи отново да разузнават кое къде се намира и кое къде е най-добре да се купи, и къде е най-добре въобще да не си подават носа. Много хора нямат търпение за това или просто им е жал за времето, по-лесно им е, когато всичко е обичайно и няма нужда да си отвличат вниманието с второстепенни неща.

d42ff5e732bdccea1b201950b9081397

Разбира се, каквито и да са трудностите за истинския номад, те само прибавят вълнения и нови усещания в живота. Например, кой от вас може да се похвали, че е яздил кон в полите на Хималаите? Че е видял новородени панди в Китай? Че е ял червен хайвер с ягоди в Магадан? Че е опитал тибетското национално блюдо – месо от як, нарязано със свастика? Че се е опитвал да узнае пътя от минувачите чрез пантомима и няколко часа се е шлял безрезултатно по местните задънени улички? Че е нощувал в хотел с привидения? Че е прекарал диария, малария и вирусен хепатит?

Съгласете се, не всеки е имал късмета да преживее всичко това и много други неща! Не случайно номадите са най-популярните тревъл блогъри в света. Това са хората, които събират и споделят впечатления, докато на другите все нещо не им достига, я пари, я смелост.

Ето някои от любимите ми номади-блогъри и годината, в които са започнали “на чисто”:

Johnny Vagabond – 2010-та

Wandering Earl – 1999 -та

Nomadic Matt – 2006 – та

Legal Nomads – 2008-ма

The Modern Nomad  – 2011-та

Spartan Traveler – 2011-та

Fox Nomad – 2008-ма

Не само мъжете имат смелоста да  водят номадски начин на живот. Много жени също се усмеляват да го направят, Запознайте се с тях:

One Nomad Woman – 2012-та

Just One Way Ticket – 2010-та

Vanessa Runs – 2012-та

И така, номадът (тревълливърът или както искате го наричайте) е един такъв, свободен човек, който е опериран от страх и не страда от прекомерна загриженост за утрешния ден. Живее там, където му харесва и така, както му харесва, щастлив е и е един от малкото хора на земята, които могат да нарекат себе си – истински свободни.

Какво мислиш за номадите и начина им на живот? Сподели мнението си в коментарите под статията.

Намери ме в