Нискотарифни самолетиКак нискотарифните авиокомпании снижават цената на билетите за сметка на самолетите, които превозват пътниците? Научи кои самолети са най-удобни и за кои трябва да имаш едно на ум, преди следващото ти пътуване.

Всички нискотарифни авиокомпании използват еднотипни самолети с максимален капацитет на салона. Разстоянието между седалките е по-малко, облегалката не винаги се сваля. Целият салон е само икономична класа. За да се намалят максимално операционните разходи на летището, настаняването е свободно т.е в бордната карта няма запазено място.

Какви са самолетите?

Най-крупната от всички нискотарифни авиокомпании в Европа Ryanair има в своя парк 286 нови самолети от един тип – Боинг 737-800. Средната възраст на самолетите е 3,8 години. EasyJet – 182 самолета Airbus A319 и А320. Възрастта им е 4 години. Wizz Air – 34 самолета, възраст 3,3 години.

За сравнение, един от водещите  превозвачи Аеросуит има 22 употребявани самолета, средната възраст на флота е 19,3 години.

Салоните на самолетите

Най-ужасният салон е на Ryanair, с предизвикателна външна реклама, постоянна аудиореклама по време на полета, лотарии и т.н.

Някои от самолетите на добрия стар Wizzair прилат на маршрутки. Липсващи седалки, счупени шкафове за багаж и лоши стюардеси.

Салона на EasyJet е много е приятен.

lowcost

При AirAsia всичко е прекрасно, от салона до стюардесите 🙂

lowcost_35

Air Berlin за полета Мюнхен – Атина

Cebu Pacific Сингапур-Манила. Тук по време на полета в салона също се проведе лотария с три въпроса. За пръв път видях такова нещо! Радостни възгласи и аплодисменти по време на отговорите на въпросите на стюарда

lowcost_64lowcost_63

Използването само на нови самолети позволява да се намалят разходите за тяхното обслужване и да се използват целодневно, на практика в режим нон стоп. Щом самолетът остарее малко, го продават на унгарците, украйнците, българите и т.н.

Ето пример: самолетът е бил в ръцете на British Airways, след това е бил предаден за ползване на нискотарифни авиокомпании, като EasyJet  и Wizzair.

евтини самолетни билети

Намери ме в