CaptureНю Йорк е едно от местата, за който съм чувала най-много и най-различни мнения. Едни казват, че биха дали всичко, за да живеят там и обстановката им харесва страшно много, докато други мръщейки се твърдят, че това е едно от най-неприятните места, където някога са стъпвали и всички, които живеят там са луди. Какво мисля аз ли? Че голяма част от хората не разбират удоволствието да полудееш. Повечето мнения, които съм слушала от приятели са толкова крайни, че винаги разпалват спорове. Или ще живея, или няма никога да стъпя… И аз бяха така преди, кълнах се че повече никога няма да стъпя тук или там и, че всички които посещават тези ужасни места са глупаци. Е да ама не! Попътувах малко повече и разбрах, че крайностите трябва да бъдат избягвани. За това, ако ти се отдаде възможност да отидеш в Ню Йорк не я изпускай (и не слушай негативните мнения на другите), защото този град е място, което трябва да бъде преживяно, дори и накрая да не успее да те очарова.

В този пост съм събрала нещата, които успяха да очароват мен и мисля, че трябва да направиш, когато отидеш там. 

Обиколи Central park

Едва ли по света има човек, който да не е чувал за съществуването на “Central park”. Само не си представяй нещо изумително, защото не е. Голям парк с езера, мостове, бейзбол игрища, обширни поляни, конферентни зали, широки алеи, различни растителни видове и… толкова. Честно казано морската градина във Варна е много по-очарователна. Разбира се, приятно е да го кръстосаш пеша, да излезеш от лудницата  на градската джунгла и видиш как някоя известна личност тича с охраните си рано сутрин. Да знаеш само, че парка вечерта затваря (мисля, че беше към полунощ) и влизането след това е на лична отоворност. За 10-тина дни чух какви ли не ужасяващи истории, че изобщо не исках да се доближавам там по тъмно.

Парк в Ню Йорк Парк в Ню ЙоркПарк в Ню Йорк

Качи се в Метрото…

Странно, но факт… едно от нещата, които най-много ми харесаха в Ню Йорк беше метрото. Цялата мрежа от линии, стотиците влакове и огромния поток от хора. Изненадах се, че всички линии са денонощни, но когато в 4 часа нощта през нощта слязох в метрото и трафика по станциите не се беше променил, наистина разбрах какво означава клишето “градът, който никога не спи”.

subway-11-of-15

…или в някое от прословутите жълти таксита

Возих се веднъж и нямам спомен да са ми одрали кожата, така че спокойно може да ги пробваш, дори и за няколко преки 🙂

ню йорк такси

Разходи се из Бруклин, Куинс и Бронкс

Възпяти в много от парчетата на Busta Rhymes, Gang starr, М.О.P. , Run-D.M.C., Mobb Deep, ONYX, A Tribe Called Quest, O.G.C.  и още десетки рапъри от тези квартали, Бруклин, Бронкс и Куинс са далеч от най-спокойните места в Америка. Със сигурност обаче ако си любители на Хип-хоп-а ще се изкефиш много, кръстосвайки улиците им. Въпреки, че не видях престрелки и негри с пистолети, тръпката си я имаше и бързах да си тръгна, когато слънцето почна да залязва, защото знам ли какво се случва по тъмно.

CitySightseeing-NY-YO-Art-Brooklyn-Bridge-Park_800x545

Мини по Бруклинския мост (пеша или с колело)

Мостът е завършен през 1883 година, като преди откриването му по него преминават десетки слонове от местния цирк. След този тест мостът се превръща в същинска сензация – наричат го “осмото чудо на света”. Днес по него преминават над 100 000 превозни средства дневно, а преди 40 години е включен в регистъра на обектите с историческо значение на Америка.

Ню Йорк е един от най-младите и развити градове в света. Ето няколко снимки, за това как  е успял да се промени през годините.

The Brooklyn Bridge

Влез в New York Central Station

Със сигурност си гледал поне 5 холивудски филма, в които някои от сцените са заснети в прословутата централна гара в Ню Йорк. Един от любимите ми е “The fisherman king”  🙂 Мястото определено си заслужава да бъде видяно. Сградата е много красива от вътре, а мащабът е нищо общо като този по филмите.

IMG_4765

Отиди на Window shopping (Гледай без да купуваш)

Аз и да исках не можех да си позволя нищо от магазините на централните Ню Йоркски улици, но ми беше приятно да зяпам по витрините, без дори да влизам. А то… няма как да не се загледаш. Всеки магазин използва най-добрите маркетингови трикове (украси, надписи и тн.) с опит да продаде някоя чанта или парцал по над хиляда долара. И май им се получаваше, всички магазини бяха пълни с хора. ню йорк ню йоркИ като стана дума за реклами и маркетинг…

Задължително отиди до Тайм Скуеър два пъти (през деня и през нощта)

Там ще видиш най-крещящите рекламни слогани и агресивни маркетингови техники, за които си си помислял. Е, агресивни колко да са агресивни, като не могат да се сравнят с тези на жените в центъра на Маракеш, които продават шалове и часовници, но все пак… определено си заслужава. Навсякъде стотици хора от всяка една точка на света. (пази си чантата, че много съмнителни субекти обикалят наоколо) Всичко свети, мига, блести, мърда. Грандоманщината и идиотщината на американците е разпръсната навсякъде по Тайм Скуеър, и точно това прави мястото толкова интересно.

Тайм Скуер Ню Йорк IMG_4809Тайм Скуер Ню Йорк Тайм Скуер Ню Йорк Тайм Скуер Ню ЙоркТайм Скуер Ню ЙоркТайм Скуер Ню Йорк

Посети всички места, които си гледал по филмите

Освен горе изброените, със сигурност има много други забележителности и места, които знаеш че съществуват. Иди ги виж… 5-то Авеню, Broadway, Рокфелер център, Статуята на свободата (Tя е един от символите на града, но така и не ми остана време да отида до нея. Не съжалявам, защото се виждаше от много места) и още десетки места, улици и забележителности, за които не се сещам.

IMG_4510

Но докато обикаляш по известните места, не забравяй да направиш най-важното…

Изгуби се из улиците на Ню Йорк… Задължително!

Забрави за картите, телефона, пътеводителите, думите на човека в хостела, който ти каза задължително да си отидеш до онова място, защото всички ходят там, игнорирай съветите прочетени в Trip Advisor, Sunshine.bg или който и да е блог, ресторантите листнати във Four Square и всичко, което някога си гледал или слушал за този град. Хвани си метрото до “wherever” и открий своите любими места, гледки и спомени. Тогава наистина ще усетиш удоволствието да полудееш.

Дано да съм запалила интереса ти с този пост. Само остава да минеш през посолството и да си вземеш билет до JFK 🙂

Намери ме в