mnchen-myunhen-germaniya1С богатата си история и красива архитектура, Мюнхен, столицата на Бавария, със сигурност има какво да предложи на пътуващите. Това е един от най-гостоприемните немски градове, наистина.Намира се на брега на река Изар, северно от Баварските Алпи. Мюнхен е третият по големина град в Германия, след Берлин и Хамбург с 1,38 милиона жители. Немският град обикновено се свързва с Октоберфест, бирарията Hofbräuhaus и множеството карнавали. Мюнхен е и световен метрополис, богат на култура и изкуство. Името на града идва от Munichen, което означава “място на монаси”, тъй като градът е основан от монаси и е споменат за първи път през 1158.

Всяка година в Мюнхен се провежда световно известният фестивал на бирата Октоберфест. За множество хора от цял свят това е истинско хедонистично преживяване. Обичайно фестът започва през последните две седмици на септември и приключва първата неделя на октомври. Ако се чудите колко бира се консумира от 6-те милиона души, които посещават Октоберфест всяка година, отговорът е много. За да бъдем точни, това са около 1,8 милиона галона бира.

oktoberfest.venue_1

Снимка: http://blog.travellanda.com

Центърът на Мюнхен е изцяло възстановен след като 80% от стария град е бил разрушен от съюзническите бомбардировки през Втората световна война. Възстановяването е толкова прецизно, че на много посетили и познавачи на архитектурното наследтство им е трудно да повярват, че някога градът е бил унищежен. В The City Museum of Munich са събрани снимки и инсталации, показващи разрушенията и реконструкците на града.
Футболните фенове задължително трябва да посетят Стадион Allianz Arena. Той е построен през 2006 г. за световното първенство. На стадиона се допускат туристически турове през цялата седмица. С изключение на неделя, феновете могат да се докоснат до терена на немския шампион Байерн Мюнхен.3-day-munich-to-frankfurt-tour-romantic-road-rothenburg-in-munich-115689

Също така, Мюнхен е домът на немската автомобилна компания BMW. Броят на колите от тази марка по улиците на града показва колко горди и постоянни са германиците в традициите си. В музеят на BMW може да се запознаете подробно с историята, развитието и бъдещето на марката, което несъмнено е интересно, както за ценители на тези авомобили, така и за обикновените посетители.

Музиката на града тук варира от класическа до поп, а в множеството музеи може да се докоснете до различни периоди на изкуствата. Когато се заговори за храна, няма как да не опитате традиционните вурстчета, поднесени с горчица, и прясно изпечените гевречета.

Beer and Pretzel; Oktoberfest

Снимка: https://flat-club.com

Мюнхен е известен като втория по големина издателска център в света, с около 250 издателски къщи. В Художествения музей (Pinakotheken) могат да се видят прозиведения на Рубенс, Рембранд, Гоген, Ван Гог, Пикасо. Западно от Мюнхен се намира бароковия замък Нимфенбург от 1757 г., който се отличава се с богато украсени рококо стаи.

Аромат на сладкиши, вино и бира, че ви посрещнат на всеки ъгъл на града. Мюнхен е много повече от Октоберфест и икономика и си заслужава да бъде преживян.

Намери ме в