Мост ТараКогато чуят “Черна гора”, повечето хора си представят морета и плажове, но това далеч не е всичко, което може да предложи красивата малка Балканска държава. Време е за малко планински пейзажи!

В края на лятото бях екскурзовод на група китайски туристи, което правиха обиколка на Балканите. Част от програмата им включваше обект, който е рядко срещан в туристическите програми и до онзи момент не бях посещавала – мостът “Тара”. Той играе голяма роля в иначе краката история на Черна гора. Накратко казано, построен е през 1940 г. като само една година след това (в началото на втората световна война) е бил разрушен от черногорците, в опита си да спрат италианските войски, идващи от север. Мостът “Тара” е постоен на ново след края на войната – 1946г.

Мостът “Тара” се намира на около три часа път с кола северно от Подгорица, в национален парк Дурмитор, до който е разположен и градът Жабляк (Zjabljak)

Преди да тръгнем за натам си мислих “И сега какво, трябва да бием 3 часа път с автобуса през планината, за да направим няколко снимки на моста и да се върнем по същия път… No Way!” И тръгнахме ние, и пътувахме, пътувахме, по пътя ми стана лошо, валя ни дъжд , нямаше тоалетна за туристите, въобще шоуто беше пълно, докато най-накрая стигнахме.

Мост Тара

Честно казано, не очаквах гледката да ме впечатли толкова силно. Не специално моста, а каньонът над който беше построен (най-големият в света след Гранд Каньон в САЩ), мъглата която приличаше на памук и планината… Ах планината! Исках да остана там най-малко месец! Да се катеря по високите скали, да играя с овцете, да се къпя във водите на река Тара, да тичам боса по поляните, да се спускам с въже над каньона и да скоча с бънджи, но уви бях с туристи, само за час.

Отидохме за това, което бяхме отишли. Хората си направиха по няколко селфита на фона на моста “Тара” и си тръгнахме. Но сякаш част от сърцето ми остана там, между камъните в реката. И мисля най-скоро да отида да си го взема 🙂

Понеже по грешка изтрих снимките, които направих на моста и каньона, откраднах няколко изображения от тук

Намери ме в