oitrВреме е да направя публично признание за нещо добре познато на хората, които някога са пътували с мен. Още от дете страдам от Кинетоза, позната като “морска болест” или както аз я наричам синдрома “Лошо ми е”. Точно така, става ми лошо когато се возя в кола, автобус, като не искам дори да споменавам самолетите. Това никога не ми е давало повод да спирам да пътувам, дори напротив. През всичките тези години съм се опитвала да превъзмогна себе си и да преодолея болестта на пътуването. В началото пиех лекарства, които обаче имаха ужасни странични ефекти. После реших, че повече не искам да се тровя с медикаменти и започнах да изпитвам всеки един метод споменат в интернет.

След дълго проучване и многобройно повръщане, малко по малко успях да сведа използването на израза “Лошо ми е” до минимум. Миналия месец без никакви проблеми прекосих прохода Шипка, возейки се на задната седалка на кола цели два пъти 🙂 В следващите редове съм описала всички методи, които съм изпробвала и техните положителни и отрицателни ефекти.

Не се вози на празен стомах, а закуси добре

tiТова далеч не означава да се натъпчеш на сила сутринта преди да отпътуваш на някъде. Ако го направиш вероятно ще започне да ти се повдига по-бързо, но пък и на празен стомах не си е работа. Няколко бисквити, ядки, солети или ябълка са идеалната закуска.

Не мисли предварително колко ще ти стане зле след време или за това колкото ти е лошо в моментаscaredtofly

Концентрацията и самообладанието може са най-ключовите моменти през цялото пътуване. Може би именно този метод наистина работи, защото всичко идва от мислите ни и това на къде насочваме енергията си. Въпреки това, колкото и да се опитваш да не мислиш за морската болест, когато ти прилошее трудно успяваш да се разсееш.

Дръж главата си статична

Облегни главата си на седалката и гледай да не я мърдаш много много. Някои казват, че със затворени очи им е по-лесно, но лично на мен ми става още по-зле. За това се опитвам да държа погледа си спокоен и концентриран в някоя статична точка.

 Преди пътуване тренирай вестибуларния си апарат

Честно казано се опитвам да тренирам вестибуларния си апарат всеки ден по-малко. Интернет е пълен с упражнения за това как да преодолеем физическия проблем свързан с кинетозата. Не препоръчвам упражненията непосредствено преди пътуване, но нищо не пречи час два преди това да се раздвижиш малко. Няколко навеждания и завъртания могат да правят чудеса. Има едно любимо и много лесно за изпълнение упражнение, което правя почти всеки ден в офиса. Избирам си статична точка и заковавам погледа си в нея, като започвам да въртя главата си на всички посоки.

Пътуването и алкохола

Написаното важи само ако не шофираш! Съществуват много различни мнения по въпроса. Някои казват, че не трябва да се пие изобщо, други твърдят че една чашка е задължителна. Всичко зависи от човека и фазата на синдрома в даден момент. Алкохолът може да те разсее ако изпиеш малко преди пътуване и да ти помогне спреш да мислиш за това колко много завои има по пътя, но ако вече морската болест е факт по-добре избягвай да пиеш, освен ако не искаш бързо да “върнеш поръчката”.

Цигари

Забрави за тях, наистина! Цигареният дим може да предизвика гадене, дори да си пасивен пушач. Ако има пушачи в колата ги помоли да изчакат малко с цигарите или отвори широко прозореца.

Не чети по време на пътуване

Наистина, когато четеш или гледаш карта или нещо на телефон/таблет ситуацията се влошава. Най-добре е да гледаш в една точка, за предпочитане на долу. От друга страна има хора, които твърдят, че трябва да гледаш навсякъде, но не и надолу. Всичко е въпрос на вътрешно усещане.

Не носи много дрехи, когато е топло

Абсолютно! Колкото по на хладно е тялото, толкова по-добре.

man-drinking_300 Дехидратацията е гаранция за морска болест

Приема на вода и течности е задължителна, но не трябва да се прекалява, както и с храната.

И при морската болест важи поговорката – Колкото повече, толкова повече. За това гледайте да избягвате контакт със страдащи от същите симптоми, заразно е !

Легни! А ако можеш поспи.

Помага, но зависи в каква фаза се намираш. Ако успееш да заспиш преди да ти е станало лошо може да имаш късмета да проспиш завоите.

boys_in_carОграничи силните аромати

Нямаш си на идея какво предизвиква в мен миризмата на течността за чистачки…

Лекарствени и хомеопатични средства против морска болест:

 • Дименхидринат

Много странични ефекти- понижаване на кръвното, много силно ти се доспива и не се препоръчва при шофиране. Вече го пия само в много крайни случаи.

 • Кокулин

Препоръчва се приемът на Cocculine да започне в деня преди пътуването – три пъти дневно се смучат по две таблетки. В деня на пътуването също се приемат две таблетки. При мен няма особен ефект.

Не съм пробвала:

 • Кокулус Индикус 9 СН
 • БОРАКС 9 СН
 • Вомитус Хийл  – капки
 • Нукс Вомика 9 СН

Хомеопатични и природни методи

 • Чай от мента
 • Джинджифил
 • Кисели  Бонбонки
 • Сладко преди пътуване
 • Вода с лимон
 • Без месо и алкохол, като се избягват студените напитки.
 • Пие се зелева чорба
 • Да се помирише или да се изпие една глътка алкохол
 • Костилки от маслини (смучат се)

Ако пътуваш често се довери на природните методи за лечение на морската болест или хомеопатични средства. Другите лекарства са много силни и могат да има тежки странични ефекти при честа употраба.

Дано след прочетеното не ти се е догадило 🙂  Сподели своите методи за справяне със синдрома “Лошо ми е”!

Намери ме в