CaptureЗапознайте се с Инна! Усмихната и чаровна българка, която живее в Амстердам и е готова да ви издаде много тайни, свързани с живота в Холандската столица. Честно да си призная, ходила съм там не веднъж. Обикаляла съм много – клубове, паркове, кофишопове, забележителности, но въпреки това бях изненадана от голяма част от нещата, които тя сподели с мен в това интервю. Освен всичко останало, Инна е екскурзовод, който познава дори и най-забутаните кътчета на Амстердам. За това, ако още не сте били в Холандия, а дестинацията определено е включена в списъка ви, не се колебайте да напишете въпросите си към нея в коментарите под статията.

Коя си ти?

Здравейте, казвам се Инна.

От колко време живееш в Амстердам и защо избра точно този град?

Живея в Амстердам от близо 3 години. За пръв път бях на екскурзия за 3 дни и се влюбих в града от пръв поглед. Впечатли ме динамиката и уюта, както и неговата интернационалност. Като един млад авантюрист реших да напусна България и да поживея точно в Амстердам. Определено не сгреших! Научих много за света.

Кое е нещото, което намираш там, а в България ти липсва?

Ако трябва да обобщя бих казала, че стигнах до извода, че няма пълно щастие. Има неща, които намирам в Амстердам, а в България не, и обратно. Тук не е моят дом и колкото и да съм отворена към новото и различния свят да ми е така интересен, винаги липсва едно много специфично усещане – да си у дома сред свои, да говориш майчиния си език. Странно е, че неща които са те дразнили в България преди, в един миг започват да ти липсват и дори ги намираш за чаровни. А нещото, което тук го имам, а в България не, това е контактът с хора от различни култури. Амстердам е адски интернационален град и това ми допада най-много, тъй като съм доста любознателна. Хората са много спокойни и усмихнати, както и заинтересовани да опознават нови хора всеки ден. Градът е динамичен и позитивен, притежава една специфична енергия. За тези 2-3 години срещнах много интересни хора от всяка точна на света, нещо което в България ми липсва.

Друга причина би могла да бъде икономическата. За съжаление в България е трудно, трудът не е добре оценен и човек дори няма стимул да работи. Тук освен, че труда е добре оценен, обществото уважава всеки тип професия, нещо което все още липсва в нашето. Например дори тези, които чистят улиците са уважавани и съм виждала немалко пъти хората да им благодарят просто ей така, за това което правят. Срещала съм продавач на билети, който говори 4 езика. Бих могла да дам много примери. Хората тук не слагат етикети!amsterdam cleaners

Знам, че холандците са едни от най-високите мъже, но какво е твоето впечатление от хората там?

Не само мъжете, а и жените са много високи. Те са най-високите хора в света. Естествено, не си представяйте, че се разхождате по улицата сред баскетболисти, но да, на моменти го има и това усещане. Аз съм 170 см и на моменти се чувствам ниска. Като манталитет, холандците са много мили, възпитани, приветливи, много толерантни (те са известни със своята толерантност във всички

аспекти- етнически, религиозен, сексуална ориентация и тн). Live and let live (Живей и остави другите да живеят) е едно мото, което много добре ги описва. Вероятно с този начин на мислене са се справили така добре с интеграцията на емигрантите.Високи хора

А храната? Препоръчай нещо, което си заслужава човек да опита!

Амстердам е осеян с ресторанти от всякакъв тип, като преобладават аржентински, италиански, индонезийски, тайландски, китайски, испански има също гръцки, мексикански, марокански, етиопски, суши ресторанти. Като цяло бих казала, че холандската кухня се характеризира с донякъде ограничено разнообразие на ястията и холандските ресторанти не са чак толкова.

Заслужава си да опитате индонезийската кухня. Както знаете, Индонезия е бивша холандска колония и индонезийски ястия стават елементи от нидерландската кухня. Индонезийските ресторанти в Амстердам са едни от най-добрите и най-посещавани от амстердамци.
Индонезийски ресторант АмстердамFood and Culture of Indonesia

Типични и вкусни холандски глезотии, които можете да си купите от някое павилионче на улицата са:

  • Bitterballen (подобни на крокетите);
  • Пържени картофки (холандците ги обожават);
  • Сурова нарязана херинга с лук;
  • Оlieballen (наподобява бухтички);
  • Белгийски вафли;
  • Ябълков пай;
  • Poffertjes (наподобяват мини палачинки).
  • Заслужава си да опитате и популярното холандско сирене Гауда.

Относно кофишоповете, в Амстердам има 183 такива, като с най-висок рейтинг и определено има защо са Barney’s, Grey area, Green house. Също Easy Times, Hill Street Blues и др. Ако не пушите, по-добре не се изсилвайте с тази, която се продава на грамаж, тъй като марихуаната тук е силна. Специално за непушачи се продават готови свити цигари джойнт, с много тютюн и слаба трева вътре.

Клубовете в Амстердам са едни от най-добрите в света, нали? Препоръчай ни някой!

Да, музикалната сцена е много развита. Има много клубове, концентрирани в няколко спота на центъра. В много от тях се пуска комерсиална музика и основния таргет е туриста. Представете си Слънчев бряг, но не наблягат толкова на лукса вътре. За хората, които харесват такъв тип партита просто трябва да се впуснат в тълпата. А за тези, които обичат Dj партита, hip-hop събития, музикални фестивали, те най-често се организират в Paradiso, Melkweg, Sugar factory, Club upJimmy Woo и други, като първите два са най-популярните. В тях пускат световноизвестни диджей и се провеждат концерти на популярни банди и певци. В тези клубове има събития непрестанно.

Едно от любимите ми места също е OT301. В него се организират най-различни събития – хип-хоп, електронни, реге и други партита, както и ърбън арт фестивали, има прожекции на филми, театрални представления и други.

Сигурно преди да посетят Холандия всички се питат: “Много трева ли пушат холандците?”

Една от най-интересните теми за Амстердам! Противно на очакванията, холандците не пушат чак толкова. Вероятно защото никога не им е било забранено. Но тревата тук не се пуши само от младото поколение. Виждала съм например 70 годишен дядо на улицата с джойнт, или мъж в костюм, вероятно след работа да релаксира и пуши джойнт в кофишоп. Холандците пушат в умерени количества, да релаксират например, но не са чак такива консуматори. Вероятно за тях е като да изпият 1-2 бири след работа. Туристите пушат много повече.холандци пушат марихуана

Мислиш ли, че това е основното нещо, Амстердам да бъде толкова известна туристическа дестинация?

Определено това е една от причините, поради които много млади хора го посещават ежегодно. Някои направо се преселват тук. Легалната продажба на джойнт на всеки ъгъл го прави уникален, нормално е хората да свързват Амстердам с това. Кварталът на червените фенери също е голяма туристическа атракция. Намира се в центъра на Амстердам и е пълно с полуголи мадами привикващи от витрините, нещо което не се вижда всеки ден, освен ако не сте в Амстердам или Тайланд например. Малко пикантна информация – цената на проститутка е 50 евро за 20 минути. Кварталът е изпълнен с барове,клубове, ресторанти и много туристи, които не задължително са там да ползват услугите на проститутките. Общо взето звучи като Sin City, но реално е много цветен и позитивен град.

До колкото ми е известно, има много български студенти, които учат в различни университети в Амстердам. Как стоят нещата с образованието?

Да, има много български студенти тук, също и в Утрехт и Маастрихт. Всъщност има студенти от цял свят. Образованието в Холандия е на много добро ниво. Повечето програми (бакалавър и магистър) са на английски език, като дори холандците учат на английски. Таксите за образование в Холандия са доста достъпни. За граждани на Европейския съюз таксата е около 1800 евро на година (бакалавър и магистър). Също така има държавни субсидии (отново за гражданите на ЕС) за финансово затруднените студенти (спрямо холандските стандарти, вероятно всяко българско семейство влиза в тази графа). Например за студенти, чийто родители взимат под 30 000 евро годишно, има субсидия от около 250 евро на месец. Има още една от 250 евро ако работиш на договор 15 часа на седмица. Работа за студенти се намира лесно, на английски. Реализацията след университета мога да кажа, че е реална. Има много и големи компании тук, нуждаещи се от кадри. Холандците са кариеристи и реализацията след университета е много важна. Учи се много, но има защо. Познавам не малко българи, които работят в добри престижни компании тук.

Университет в Амстердам

Кои са нещата, които трябва задължително да бъдат видени в Амстердам?

Това за мен е доста относителен въпрос, тъй като всеки турист има различни интереси. Като цяло бих казала, че Амстердам няма айфеловата кула, колизеума или подобно внушително здание, което да е символ на града и задължително за туристите. Самият град грабва с атмосферата си. Dam square, заедно с Кралския дворец е абсолютния център на града, няма как да го пропуснете. Оттам се поразходете по 4-те главни и най-стари канала на Амстердам и наистина ще се влюбите в атмосферата на града. Можете да си наемете колело или да се качите на лодка и изживяването ще е пълно. Кварталът на червените фенери трябва да бъде видян. Музеят на Ван Гог и Националния музей (Rijksmuseum) с творбите на Рембранд са едно от богатствата, с които Амстердам се гордее.

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ

Със сигурност има интересни събития в Амстердам и през лятото и през зимата, издай някои от тях?

През октомври се провежда Amsterdam Dance Event (ADE). Това е масивно музикално събитие, най-големият в света клубен фестивал. Една седмица партита в над 100 клуба и около 2000 артиста (диджей, музиканти, певци). Като погледнеш line up-a се чувстваш като дете в сладкарница. Обикновено се провежда в средата на октомври.
ade2012
Друго интересно зимно събитие е известния Cannabis cup, който трае 4 дни и обикновено се провежда около 20 ноември. На него се избира джойнт на годината, кофишоп на годината, представят се нови сортове трева и всякакви работи свързани с джойнта. Cannabis cup се провежда денем, а вечер в програмата са включени много добри концерти и партита.
Capture
Едно от най-важните събития в Холандия е Деня на Краля на 27-ми април. Чества се рожденият ден на краля на Холандия и не знам дори как да го опиша. Никой не работи на този ден, хора от цялата страна и от цял свят идват в Амстердам, публичния транспорт в центъра е спрян, като дори колело не би могло да премине през тълпите, музикални сцени абсолютно навсякъде, каналите са препълнени с парти-лодки, всички са пияни и облечени в оранжево. Това събитие е наистина масивно и впечатляващо.

През лятото има много музикални фестивали, обикновено се организират в парковете, траят 2-3 дни и включват много световноизвестни артисти. Дори не знам всичките фестивали, стотици са. Тези, които допадат на моя вкус са PITCH festival, Appelsap, съответно през юли и август. Holi Festival of Colours през месец юни, също е страхотен фестивал. Ако сте през лятото тук и е слънчев и топъл ден, значи сте късметлии. В такива дни градът гърми от енергия и щастие и парковете се пръскат от хора. Правят се барбекюта, играят се спортове, жонглиране, върви се по въже, пият се бири и се слуша музика. Парковете са много и, в който и да отидете ще заварите тази атмосфера. Аз лично харесвам Vondelpark. Намира се в центъра.busy_amsterdam_vondelpark

Кои места освен Амстердам си заслужа да посетим в Холандия?

Първо бих казала, че Амстердам не е Холандия. Той е доста по-различен от останалите холандски градове. Ако искате да усетите типично холандска атмосфера, може да посетите Хага например. Ротердам, в който се намира най-голямото пристанище в Европа и третото по големина в света, също е много интересен град. Холандската провинция всъщност е много уютна и приказна.

Zaanse Schans например e малко селце, намиращо се на 20 км от Амстердам. То е известно с многобройните си работещи вятърни мелници, работилници и къщи, типични за Холандия. Селцето е наистина приказно място и си заслужава да бъде посетено.

Keukenhof е уникално място. Наричат го Градината на Европа, също така е втората по големина цветна градина в света след тази в Дубай. Намира се в глад Лисе, недалеч от Амстердам. Представете си парк с около 7 милиона лалета и други цветя. Койкенхоф е отворен всяка пролет за около два месеца – от края на март до края на май.

Сподели нещо за Амстердам, непонятно на туристите.

rect_tmb_big_fb88aa4328a118e6c3dd76c42e2d53b02e51734cСпоменавайки ресторантите по-горе, ще ви издам някоя тайна. Аржентинското телешко месо се слави, като едно от най-добрите в света. Аржентинските steak houses наистина преобладават в Амстердам. Реално, рядко месото е наистина от Аржентина, а собствениците най-вероятно са от Египет. Сред египтяните откровено бих казала, че има много, които държат ресторанти в туристическите спотове и основната им цел е да вземат парите на туриста. Не, че храната е лоша, напротив. Също персонала на ресторанта е от всички краища на света, но не и от Аржентина. Така, че няма нищо аржентинско в тези ресторанти. Разбира се, има и истински аржентински ресторанти, но реално е трудно да ги разпознаете.

Също така, ще намерите много промоутъри пред ресторантите, привикващи и говорещи всякакви езици. Тези са ресторантите, които амстердамци не харесват и не посещават. Като цяло холандците, а и тези, които са се установили тук, избягват туристическите райони и заведения. Бих казала, че вече ги разбирам. Прекарвайки известно време в Амстердам, човек би искал да се движи в малко по-реална и стабилна атмосфера, отколкото сред обезумелите туристи, дошли за няколко дни.900amsterdamrestaurant52

rect_tmb_big_fb88aa4328a118e6c3dd76c42e2d53b02e51734c

Друго нещо, непонятно на туриста е, че всички се придвижват с колела тук и наистина е много досадно за колоездачите, когато туристите непрестанно вървят на средата на уличките и по велоалеите. Всъщност когато бях турист в Амстердам, правех същото.

rect_tmb_big_fb88aa4328a118e6c3dd76c42e2d53b02e51734cОще нещо, което знаят само хората, които живеят в Амстердам е, че е пълно с мишки. Мишките са навсякъде-в домовете, в ресторантите, най-вече в старата част на града (центъра) и е невъзможно да се отървем от тях. Предполагам затова и повечето хора и ресторанти имат котки. Но пък, слава Богу няма никакви хлебарки.

Често ли се прибираш в България и как пътуваш?

Често се прибирам, да. През 3-4 месеца имам нужда да презаредя с малко балкански дух Досега винаги съм пътувала с Wizzair през Айндховен. Още от летището в Айндховен те посреща българщината, започва адвенчъра. Много българи и български турци се прибират оттам. Понякога не знаеш да ти е драго ли да ги чуеш, да се смееш или да плачеш.

За какво трябва пътешествениците, избрали Амстердам/ Холандия за своето следващо пътешествие да бъдат подготвени?

В Амстердам не е опасно изобщо, дори през нощта може да се разхождате спокойно в парка. Не съм чула и за случай, някой да бъде нападнат и ограбен. Напротив, дори да си забравите Iphon-a в ресторант например, огромна е вероятността да ви чакат да си го вземете или да тичат след вас. Бих казала, че мароканците са с малко лоша репутация тук и хората са леко резервирани към тях. Има доста от тях. Разбира се не са лоши хора, но се усеща, че са по-шумни и по-тарикати (нещо нетипично за този регион). В България не биха направили впечатление с поведението си. Но все пак, ако мароканец ви предлага нещо, по-добре не се занимавайте.

Друго нещо, което бих посъветвала е, когато сте в клуб, особено от туристическите, да си държите чашата с коктейл, бира и тн. с вас. Чувала съм за немалко случаи да слагат Speed в питието, докато танцувате или сте до тоалетната. На някои предполагам това по-скоро би им допаднало, но на други със сигурност не. На мен лично ми се е случвало веднъж.There is evidence for effective alcohol policy – why isn't it taken seriously?

България за теб е…?

Дом, константа (като постоянната, която винаги ще ми сочи пътя, когато се изгубя).

Амстердам за теб  е…?

Цветен.

Твоята крилата мисъл за пътешествията

Пътешествията са върховна свобода, най-голямото богатство. Докато пътувате хиляди пъти преоткривате себе си и света.

Намери ме в