Мартеница

По време на Керала Блог Експрес се запознах с Мария. Всичко, което знаех за нея е, че бе гъркиня, която живее и работи в Атина, пише блог на гръцки и има две мартеници на дясната си ръка, без изобщо да знае защо.

Когато всички участници се събрахме заедно за първи път на пресконференцията на Керала Блог Експрес, на която бяха поканени различни медии и високопоставени лица, към мен се затича момиче. Погледна ме несигурно и ме попита “Ти ли си Адриана от България?”. След положителния отговор последва въпроса “Ще ми обясниш ли какво е това?” Тя погледна към ръката си, на която бяха завързани две мартенички. Наричаше ги мартиси.

След кратко разбрах, че мартеницата станала популярна в Гърция напоследък, но хората не знаят почти нищо за символиката и легендите, които крият червените и бели конци. И може би, защото такава не съществуват. Мария не беше чувала за баба Марта, за щъркелите, нито за цъфнали дървета и мравки под камъните. Тя ми обясни, че в Гърция мартениците се свързват повече с религията. Слагат ги на първи март и ги махат на Великден.

Не се учудвайте ако видите хора окичени с мартенички при следващото си пътуване до Гърция. Оказа се, че стават все по-модерни в южната ни съседка.

Намери ме в