Къде да пътуваме в Мароко? Примерен маршрут

4 коментара

примерен маршрут в марокоЗдравейте пътешественици! Ето я и втората статия от поредицата, свързана с нашето пътуване в Мароко. В нея ще ви споделя маршрута, който изминахме и местата, които имахме радостта да посетим в края на Февруари 2014. В рамките на само 9 дни обиколихме 4 града и няколко забележителни места, които далеч не всеки турист има късмета да види. А ние понеже сме си късметлии отново попаднахме, където трябва и с помощта на местен гид, открихме много скрити кътчета, научихме се по-добре да разбираме живота на мароканците и се вляхме в морето от емоции, цветове и слънце, наречено “Мароко”. 

След изморителното пътуване със самолет по маршрута София – Милано/ Бергамо – Маракеш, най-накрая стъпихме на мароканска земя. Именно тогава започна истинското ни приключение.

Подробности за търсене на евтини билети до Мароко и за това как летяхме двупосочно за по-малко от €150 може да прочетете тук >>> https://www.sunshine.bg/evtini-bileti-maroko

Съвет! Сменете пари на летището. Курсът там се оказа доста добър. Ако пък по една или друга причина забравите да го направите може потърсите обменно бюро или автомат за обмяна на валута в града. Едно от местата, където има със сигурност е ЖП гарата. 10.9 DH = 1 Euro

На картата по-долу може да видите основните точки в маршрута ни. Решихме да посетим точно тези градове, защото предположихме, че температурата в северната част на Мароко ще бъде по-ниска през това време на годината, а нали все пак искахме да бъде лято…

Може би ще кажете, че за 9 дни сме могли да посетим много повече градове и да видим много повече неща. Истината, обаче е, че не обикалянето беше главната ни задача. Основната цел на дългоочакваната ни екскурзия в Мароко беше карането на сърф. За това 6 от 9-те дни прекарахме на едно място, борейки се с вълните и излежавайки се под меките лъчи на февруарското мароканско слънце.

Самолетът ни кацна в Маракеш следобяд, но не успяхме да видим нищо от града, защото нямахме време за губене. Решихме да си го оставим за десерт, а и трябваше да пропътуваме още 250 км с автобус и 20км с такси, за да достигнем крайната си цел, именно градът в който щяхме да прекараме идните 6 дни – Тагазут (Taghazout)

Тагазут/ Тагхазоут (Taghazout)

Тагхазоут, също така познат като Тагазут или Taghazout е малко рибарско селище, разположено 19 km северно от град Агадир в югозападната част на Мароко. Жителите са предимно от берберски произход, чиито основен източник на доходи са рибарството, туризма и производството на аргановото масло. През цялата година много хора посещават Тагазут, привлечени от добрите условия за сърф на близките брегове. За това не случайно младите мароканци, които живеят в Тагхазоут(Тагазут), припечелват по някой друг дирхам, като сърф учители. Подробна информация за Тазазут и сърфа в Мароко очаквайте съвсем скоро.

Тагазут карта

Тагазут (Taghazout)

Плажът на Тагхазоут, където карахме сърф

Тагазут (Taghazout)

Централния площад в Та

Само на около 40 минути и 300 DH с такси, източно от Тагазут се намира истинския марокански рай. Мястото е наистина страхотно, разположено в палмова гора, през която тече река с кристално чиста вода, а красивите червени скали и десетки малки кътчета за почивка са може би само малка част от причините поради, които стотици млади мароканци обожават да прекарват дните си в Paradise Valley. Повече снимки и информация може да откриете https://www.sunshine.bg/paradise-valley 

Paradise Valley Paradise Valley

Агадир (Agadir)

Агадир е по-голям град в централната, крайбрежна част на Мароко,  намиращ се на 508 km южно от Казабланка 173 км от Есауира (Essaouira) и 235 км западно от Маракеш. Градът е разположен на брега на Атлантическия океан, в близост до подножието на Атласките планини, точно на север от точката, където река Sous се влива в океана.

агадир

Типична мароканска джамия

Агадир - картаОт Тагазут (Taghazout) до Агадир се стига с такси за 60 DH (€6), в което освен шофьора се събират още 6 човека.

такси в марокоГрадът е доста голям, но може би най-голямата му забележителност е дългата крайбрежната алея, където през деня и нощта се разхождат стотици марокански семейства. 

агадир

Надписът на скалата гласи: “Господ, Краля и Хората”

Агазир - Мароко

Друга забележителност в Агадир е пазара, който се организира само в Неделя. Мястото е наистина огромно и може да намерите буквално всичко от плодове, зеленчуци, платове, домашни потреби, чак до животни. Съвсем скоро очаквайте всички снимки от пазара в Агадир и подробна информация за това, което може да видите там.

пазара в агадир пазара в агадирСлед като дойде края на сърф почивката ни Дълго обмисляхме варианта да посетим Казабланка, но 100 % от местните, които попитахме дали разходката до там си заслужава всичкта енергия и време, бяха пределно ясни – НЕ! Казаха, че града бил прекалено голям, опасен и туристически. За това решихме да посетим град Есауира (Essaoueira).

От Тагазут до Есауира пътувахме с автобус за 80 DH. Това, което преживях по време на пътуването беше ужасно, но и страшно забавно. По пътя имаше толкова много завои и толкова причини шофьорът да натиска рязко спирачката, че сигурно около 80% от пътниците повръщаха. Да, наистина! Жената в дясно от мен започна първа, след това тази от ляво, после се включи и тази от пред, тези зад мен също не изостанаха дълго. Повръщаха и плюха в прозрачни пликчета, след което ги завързваха и ги оставяха да се търкалят безразборно по пътеката. А аз…? аз бях съпричастна към съдбата им, едвам берях душа и повръщах заедно с тях.  🙂

Път в Мароко

Есауира (Essaoueira)

Познат още като “ветровития град” Есауира (Essaoueira) ще ви накара да се почувствате участник в играта “Принца на Персия”. Усещането е просто неописуемо, все едно си попаднал в машина на времето и си се върнал хиляда години назад в миналото. Градът е уникален и обезателно трябва да отидете там по време на своята екскурзия в Мароко.

Есуира - Essaoueiraесауира - essaoueiraесауира - essaoueira

есауира - essaoueira

Гледката от терасата на хостела ни

Пътуването с автобус от Есауира до Маракеш беше сравнително по-спокойно, но едвам си намерихме свободни места.

в автобуса за маракешш

 Маракеш (Marrakeсh)

Четвъртият по големина град в Мароко след Казабланка, Фес и Рабат е Маракеш, познат още като “Червеният град”. Чудноватият му прякор идва поради факта, че повечето сгради в града са построени от каменни блокове с червеникъв цвят. Най-интересното нещо там е площада  площадът Джама Ел Фна, който през цялото денонощие събира хиляди марокански семейства и туристи. Там могат да се видят укротители на змии, разказвачи на приказки, театрални групи и всякакви чудаци, които искат да припечелят по някой дирхам от минувачите. Подробна информация за Маракеш и площада Джама Ел Фна очаквайте съвсем скоро.

Маракеш - площада

Площада Джама Ел Фна

Маракеш - площада

Кутубия – най-голямата джамия в Маракеш

Сподели своите любими места, преживявания и емоции, изживяни под Мароканското слънце. С голяма радост бих изслушала накоя друга мароканска история.  🙂

Ако имате въпроси относно предсоящото ви пътуване до Мароко не се притеснявайте да ги зададете в коментарите. 

Намери ме в

Автор: Адриана

Аз съм Адриана - пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.

4 коментара

 1. Здравей,
  Страхотни пътеписи! С голям интерес ги прочетох! 🙂
  Имам малко въпросчета за Мароко, тъй като ми предстои след два месеца.
  Въпросите ми са свързани относно място за спане, трансфери летище – център (до съответния град), вътрешните транфери – кое е по удачно при избора ни, ориентировъчно с какъв бюджет тръгнахте и подобни?
  Благодарности! 🙂

  • Здравей и съжалявам за забавения отговор 🙂
   Понеже летяхме от и до Маракеш пътувахме с такси от летището до града и обрато. Цените са поносими – 100 DH (8€) на посока. Като цяло цените на такситата във всички градове са добри и можеш да се пазариш. Между градовете се придвижвахме с автобуси, което само по себе си беше истинско преживяване, а когато дестинациите бяха малки и трябваше да се връщане на същото място се уговаряхме с някой таксиметров шофьор да ни закара и в уговорен час да дойде да ни вземе. Така пътувахме до Райската долина, въпреки че имаше десетки организирани екскурзии.
   Колкото до спането, В маракеш имаше страшно много хотелчета, разпръстнати из целия център, но понеже останахме само две нощи, а и цените им никак не ни взизаха в бюджета, още преди да тръгнем резервирахме нощувки в хостел. Същото направихме и в Есоуйера – http://bit.ly/1prsXQe. И на двете места хостелите бяха много чисти, евтини (6 – 8 €) и на много добри локации. В града, в който се задържахме най-дълго (Тагазут) бяхме наели апартамент за 30 € на вечер(за 5 човека). Ако искаш мога да ти дам контактите на собственика.
   Бюджетът за двама беше 700 €, като се има предвид че карахме сърфове 3-4 дни, плащахме за екипировка и др.
   Дано тази информация да ти бъде полезна 🙂 Насреща съм за всякакви въпроси :)))))

 2. Здравей!

  Плануваме пътуване към Мароко и плановете ни са да останем там за седмица. Ще кацнем в Маракеш, но искаме да обиколим и други места. Прочетох, че сте ползвали услугите на местен гид и искам да попитам къде и как го открихте. Дали има туристически информационни центрове в града или на летището. Освен това, как се справихте с езиковата бариера и лесно ли се ориентирахте в средата? Това ще бъде първото ми пътуване в страна от арабския свят и предполагам, че ще бъде вълнуващо. Бих питал и още много неща, но и това стига като за начало.

  Ще чакам отговор. Успешен ден!

  • Здравей Даниел, намерих местния гид през Couchsurfing, не беше професионалист, но беше местен и много ни помогна. Той се намира в Тагазут и мога да ти дам контактите му ако минавате от там. Иначе има и много професионалисти, които можеш да потърсиш в ТripAdvisor. Ето тук има един с много добри ревюта – http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d2355618-Reviews-Marrakech_Tour_Guide_Private_Tours-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

   В мароко се говори предмно френски и не с всеки можеш да се разбереш свободно на английски. Така че , няма да е лошо да научиш някоя друга дума за всеки случай. Спомням си, че най-голям проглем имахме по гарите в малките градчета, където никой не можеше да ни разбере. Иначе в туристическите места, хотели, музей и тн. всички общуват спокойно на английски и няма да имате проблем.
   Ако имаш някакви други въпроси питай, ще се раздвам да помогна до колкото мога 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета са отбелязани с *.