Днес споровете за легализацията на леките наркотици, като марихуаната са все по-горещи. От една гледната точка – където са леките наркотици, там са и тежките и на хората не трябва да се дава такава свобода – не всеки си знае мярката. От другата страна, марихуаната се използва и в лечебни цели. Освен това незаконната продажба на марихуана създава един куп проблеми – източник на доходи на организираната престъпност, канали за контрабанда, корупция във властта.

Марихуана глави цветя

Собственик на аптека, която продава лечебна марихуана показва сушени цветя.  Лос-Анджелис, щат Калифорния, САЩ. (Kevork Djansezian/Getty Images)

Отглеждане на марихуана, плантация

Эли Родригез (Eli Rodriguez) премахва излишните листа в собствената си плантация марихуана. Той се присъедини към организацията Teamsters – това е първата организация в САЩ, която се занимава с отглеждане на марихуана.  Оклънд, щат Калифорния, САЩ. (AP Photo/Eric Risberg)

Цигара с марихуана, свиване

Мъж свива цигара марихуана по време на Хипи-фестивал, Сан-Франциско, щат Калифорния, САЩ. Хипи фестивалите фактически се превърнаха във Марихуана-фестове. (Justin Sullivan/Getty Images)

Мъж пуши марихуана

Мъж пуши марихуана по време на митинга за легализация на леките наркотици,  Мехико, Мексико. (AP Photo/Marco Ugarte)

Марихуана фестивал 4:20

В 4:20 вечерта около 15 000 човека издишат дим от цигари с марихуана в рамките на събитието, наречено “4:20”, Колорадски университет, Боулдър, щат Колорадо, САЩ. (REUTERS/Mark Leffingwell)

Марихуана цвете глава

Сушени цвета марихуана, които се използват за медицински цели. (AP Photo/Robert F. Bukaty)

Продажба на марихуана в Аптека

Продавачка в аптеката опакова купената от клиента марихуана, територия на Колорадския университет, Боулдър, щат Колорадо, САЩ  (Chris Hondros/Getty Images)

Легална атпека за марихуана

Посетител влиза в лечебницата “Sunset Junction”. Тук той може да мине лечебен курс с марихуана.  (Kevork Djansezian/Getty Images)

Подхвърлена запалителна бомба в марихуанова аптека

Пожарникарите оглеждат аптеката Montana Therapeutics, където се продава лечебна марихуана. Неизвестните са хвърлили запалителна бомба през входната врата. (AP Photo/Billings Gazette, Billings Gazette)

Заловен крадец на марихуана

Полицията на Аспън е арестувала мъж в фоаето на хотела: той се е опитал да изнесе от залата, където се е провеждало изложение на марихуаната Cannabis Crown огромен буркан с трева.  (Chris Hondros/Getty Images)

Плантация марихуана, нелегално отглеждане

Войник къса растения марихуана на нелегална плантация в Теката, северна Мексико. (AP Photo/Guillermo Arias)

Мексиканска групиворка, алтар на плантацията

Войник стои до алтара на територията на временния лагер на групировката, нелегално отглеждаща марихуана. След провеждането на успешна операция са били унищожени 180 акра незаконни плантации марихуана.  (AP Photo/Guillermo Arias)

Мечки, охранявали плантацията марихуана

Полицай е заснет на фона на 2 от 14 мечки, пазели нелегалната плантация недалеч от езерото “Кристина”, Британска Колумбия, Канада. Най-вероятно, властите ще умъртвят мечките. Те не могат да бъдат пуснати на свобода, понеже са свикнали с постоянно изкуствено хранене.  (AFP/Getty Images)

Пресована марихуана, която предстои да бъде изгорена

Мексикански войник оглежда пресовани блокове марихуана с общо тегло 47 тона преди да я изгорят на Тихуанската военна база.  (REUTERS/Jorge Duenes)

Изгаряне на марихуана

Войник стои в дима от огъня, къде гори конфискувана марихуана, плантация в околностите на Теката, Северна Мексико.  (AP Photo/Guillermo Arias)

Член на мексикански наркокартел

Тяло на престъпник с пистолет в ръката бе открито след проведената от полицията операция по захвата на ранчо, където се укривали членовете на наркокартел, около 100км от Монтерей, Мексико. (REUTERS/Tomas Bravo)

Намери ме в