По принцип, Мадагаскар се води безопасно място с дружелюбно население, но определени мерки за сигурност трябва да бъдат взимани винаги.

Повечето неща, описани по-долу важат за столицата и за още няколко големи града, където концентрацията на туристи е достатъчна, че да привлече престъпници от всякакъв тип.

Общо взето:

– Дръжте парите си на няколко места – дребни в джоба, средни банкноти някъде на по-сигурно, едри банкноти в чантичка под дрехите, част в сейфа в хотела. Местните джебчии и грабители гледат внимателно къде си прибирате парите, и могат да ви преследват няколко квартала преди да направят опит за кражба / грабеж. Същото се отнася за телефоните и камерите.

– Местните пари са доста обемисти, опитайте се да не размахвате големите пачки на обществени места. За вас 100 евро може да не е голяма сума, но за местните е двумесечна заплата и си струва усилията и риска.

– Не знам дали има смисъл да го казвам, но признаци на богатство тип обеци, накити, лъскави чантички, телефони и т.н. е по-добре да ги оставите в България. Тук епо-добре да изглеждаш като хипи без стотинка в джоба.

По улиците през деня:

– В Антананариво трафика е ужасен и колите се движат много бавно. В таксито дръжте прозорците затворени, не снимайте през прозореца – много разпостранена практика е да се дърпат вещи през прозореца на таксито.
– На определени места в града местните обичат да дърпат чанти. Дори да си носите раницата отпред, могат да се опитат да ви я вземат със сила.

– Оглеждайте се дали някой не ви преследва, често набелязват жертвите си и ги следват известно време за да се уверят, че наоколо няма полицаи.

– Малките просещи деца могат да ви бръкнат в джоба и да изчезнат в тълпата. Като цяло, джебийството тук има насилствен характер – хващат и бягат, с надежадата че няма да ги хванат. И 99% от случаите не ги хващат.

– Винаги трябва да си носите паспорта, защото има опасност полицаите да ви направят проверка. Разбира се, те се надяват да нямате паспорт и да ви измъкнат подкуп.
Направете копие на паспорта и на страницата с визата, а самия паспорт дръжте в сейфа или на рецепцията в хотела.

По нощните улици:

Тъмно става в 6 вечерта. Опасно става в 8. Всички хотели препоръчват на туристите да не се разхождат пеша по тъмно, дори и на малки разстояния от 200 метра се взима с такси. Ако все пак сте тръгнали пеша, облечете се скромно, не вадете телефони и пари, не спирайте по пътя и не се забърквайте в спорове с местните. Спрете ли за минута, от нищото започват да излизат съмнителни личности – пияници, наркомани, просяци с бебета, проститутки и т.н. Ще се учудите колко хора се крият в тъмните ъгли по улиците. Те ще ви разсеят и ще привлекат внимание, в суматохата не се знае какво може да стане.
Ако разстоянието е прекалено малко за такси, ресторантите и баровете имат охрани, с които може да се разберете да ви ескортират до следващия бар, да ви изчакат да се напиете и да ви ескортират обратно до хотела.
Въобще, очите и ушите на 4 и умната 🙂

Намери ме в