Котор, Черна гораДори и да си решил да прекараш всички дни от отпуската си лежейки на плажа в Будва или някое друго градче по крайбрежието на Черна гора, задължително отдели поне един ден на Котор. Разположен в най-южният фиорд в света, на югоизточния бряг на Адриатическо море в Черна гора, градът е заобиколен от планински варовикови масиви и е едно наистина изумително място.

Заливът на Котор На картата може да видиш маршрута от България до Котор с кола, описан подробно тук – https://www.sunshine.bg/cherna-gora-patevoditel

Котор Градчето отново има стар град, който всъщност е древен търговски център, заради добрата си локация. Старият град на Котор е добре запазена колекция от сгради, църкви, площади и каменни улици, които датират от Средновековието и не случайно включен в списъка на ЮНЕСКО за световно природно и историческо наследство.

Котор е пълен с магазини, малки кафенета и ресторантчета, чиито маси са разположени предимно пред навън, сред тесните улички на града. И да, в Котор е лъскаво и скъпо, но нали знаеш, че винаги има евтини начини да оцеляване 🙂  Въпреки луксозните яхти, подредени като бели зъбки пред стените на стария град и високите цени в ресторантите, в центъра на Котор има няколко хостела, които приютяват пътешественици от цял свят за скромната цена от 10 евро. В галерията от снимки по-долу може да видиш гледката от хостела, в който бяхме отседнали през лятото на 2014. Освен това, може да спестиш някой лев, като вместо в скъп ресторант можеш да хапнеш топла баничка за левче от пекарната, която се намира до северната порта на стария град.

Старият град на Котор

За сметка на красивите пейзажи обаче в Котор все още няма пясъчни плажове, а и водата не е от най-добрите за плуване. Най-добрите близки плажове са Jaz (Яз), близо до Будва и Trsteno beach (Трстено бийч) по Ривиерата на Будва, на около 20 км от Котор.

Ако скоро обмисляш пътуване из Балканските страни, задължително прегледай пълният пътеводител за Черна гора.

Намери ме в