В западния край на Pall Mall, сред най-вековните и старомодни клубове в Лондон, нов офис отвори врати за обществеността по-рано тази година. На предният му прозорец има обява, написана с големи букви, която гласи следното: “Космосът е девствена територия“. Точно там е мястото, от което можете да си вземете билет за пътуване в бъдещето.Космически туризъм

В офиса, млади мъже и жени са заети с работа на компютри и телефони докато декоратори довършват дизайна на помещението, което е новата централа на “Девствена галактика”. http://www.virgingalactic.com/ В едната стая, снимка на Земята обхваща две стени. В друга, се помещават огромни снимки на космическите кораби на компанията, излитащи и кацащи в база си в Ню Мексико. Ръководителят Ричард Брансън се надява, че ще създаде изцяло нов пазар за туризъм в космоса.

“Нещата вървят невероятно добре”, казва Стивън Атънбъро, търговски директор на “Девствена галактика”. Той казва също: “Това са компютърни графични изображения, а следващата година се надяваме да ги заменим със снимки на истинските неща – първите търговски полети в космоса.”

Разходите на фирмата за сега са повече от повече 162 милиарда £ . Те са вложени за проектиране и изграждане на два големи кораба майка “WhiteKnightTwo” , както и на няколко по-малки самолета “SpaceShipTwo”. С тяхна помощ клиентите ще могат да летят на повече от 100 километра над земната повърхност, където се намира края на земната атмосфера и започва космоса. Технологията за изработването на машините е удивителна и иновативна.

космически туризъм Големите самолети на "Девствена галактика"Самолета "spaceshiptwo"

Интересното преживяване на космическия самолет (както го наричат от компанията), ще се извършва от двама пилоти и шестима пътници, които ще излитат от пистата за излитане и кацане, нагоре, докато достигат края на атмосферата. Скоростта на плавателният съд ще се движи със скорост от над 4000 км / ч. Толкова бързо, че синьото небе бързо ще се превърне в черно.

90 секунди след излитането пилотът ще намали двигателя и пътниците ще изпаднат в безтегловно мълчание, докато космическия самолет се плъзга в космоса. Гледката ще е удивителна, защото на разстояние повече от 100 километра, кривата на Земята ще бъде ясно видима, контрастираща с тъмния фон на пространството около нея . Пътниците ще имат шест или седем минути, за да “плуват” около кабината на кораба и да се отдадат на екстаза от преживяването преди корабът им да започне да се връща обратно.

Земята от високоКосмически туристи

Сред първите пътници на”Девствена галактика” ще са самия Ричард Брансън, синът му Сам и дъщеря му Холи, Анджелина Джоли и Брад Пит. Други известни личности, заплатили скромната сума от 125,000 £ за пътуването ще са шофьорите от Формула 1 Рубенс Барикело и Ники Лауда, Аштън Къчър, учените Джеймс Лъвлок и Стивън Хокинг, принцеса Беатрис и Парис Хилтън също са сред първите, които ще видят земята от високо.

Ричърд Брансън

“Девствена галактика”, която Брансън описва като “далеч над най-смелите ми представи” – досега е получил повече от £ 64 милиона от депозитите на 520 клиента, които искат да избягат от границите на планетата, макар и за много кратък период от време. Първите полети са планирани за края на 2013 година.

Брансън, обаче не е без конкуренция, тъй като скоро делегатите се събират в Лондон за Третата европейска конференция за космически туризъм. Събитието ще разкрие потресаващ напредък, достигнат в една индустрия, която съществува само в съзнанието на научно-фантастични писатели.

Например, Андрю Нелсън, главен изпълнителен директор на консорциума XCOR Aerospace http://www.xcor.com/, в Мохаве, Калифорния, се докладва за напредъка на космически си кораб “Lynx” . Той е проектиран да се излита и каца като самолет. По отношение на мащаба, обаче не може и да става дума за сравнение с космическите самолети на “Девствена планета”. “Lynx” има място само за пилот и един пътник. Пробните полите се очаква да започнат тази година, а търговските през 2014 година. “Ние оставаме фокусирани върху предоставянето на най-готините ракети на планетата”, заяви Нелсън рано тази година, когато обяви, набиране на финансиране за крайните етапи на развитието на “Lynx”.

Самолетът "Lynx"

Други , които се славят с конкурентоспособността си в космическия туризъм са “Armadillo Aerospace” http://www.armadilloaerospace.com, базирани в Тексас, които проектират ракета, за извършване на пълни орбитални полети. Руската компания “Орбитални технологии” http://orbitaltechnologies.ru също разкри плановете си да построи хотел в небесата, в който клиентите ще бъде в състояние да се наслаждават на нулевата гравитация в продължение на няколко дни, макар и на цена от 500 000 £ за място на ракетата “Союз” и по-нататъшна такса от 100,000 £ за престой от пет нощи.

Armadillo AerospaceХотел в космоса

Ключов общ фактор за тези проекти е цената – висока, но не и непосилна. Например, цената за изкачването на връх Еверест е от 30,000 £ до 75,000 £ и не е случайно, че полети на “Девствена галактика”Virgin Galactic и “XCOR” са на цена само малко по-висока.

Към днешна дата само седем души, всички милиардери, са закупили своята едноседмична космическа почивка в Международната космическа станция (МКС).

Туристическото пътуване в космоса ще доведе до голяма промяна. “Има голяма разлика между това, което е правено досега и това, което ние ще направим.” казва Стивън Атънбъро.

 Пътуването в космоса струва много скъпо

Намери ме в