Корон, Филипините – последна дупка на Кавала

4 коментара

Корон, ФилипинитеДве седмици от пътешествието си в Азия решихме да прекараме в град Корон, Филипините с идеята, че това е райско малко градче на брега на океана, където ще пием фрешове, ще работим по проектите си и ще се се печем на плажа.

Обаче…

Снимката от ляво показва как изглежда Корон в Google Images, а тази от дясно – как изглежда на практика.

Винаги внимателно проучвайте дестинацията, която планирате да посетите! Плановете се наредиха, така, че сме тук стабилнo за две седмици, и наистина се потопихме в бита и културата на местните.
Е, само в бита, за култура не става и дума. И какво да очакваме, местното население доскоро се е занимавало само с растениевъдство и риболов, а сега има тълпи туристи, защото някое списание, или там предаване, класира Филипините сред най-красивите места на замята.

Да, в този пост ще се оплакваме.

Разочарование номер 1 – тук няма плаж!
И наблизо няма плаж. Най-близкият е на съседния остров, 20 минути с лодка, която трябва да наемеш на пристанището.

Разочарование номер 2 – тук не е евтино!
Фрешовете за по 4-6 лв., елементарно ястие с ориз започва от 6лв. Нещо по-прилично – 10. За Азия това е страшно много.

Разочарование номер 3 – тук не е хубаво!
Местните нямат представа от privacy, чистота, шум, комфорт. Въобще като цяло не бих ги нарекла особено адекватни.

Privacy:
Където и да отидем сме център на вниманието. Да, не ни се случва за първи път. В Индия ни се е случвало да ни заклещят до стената, за да се снимат с нас, а в Шри Ланка майки с малки деца да ни гонят и да ни молят да говорим с децата им. Тук обаче местните не са толкова по детски наивни, а някак си натрапчиви и неприкрито надменни. Не се притесняват да те сочат с пръст, да те разглеждат от глава до пети, да те обсъждат на филипински и да ти се смеят открито. Няма проблем да седне срещу теб и да те разглежда като изкопаемо. Или да наднича през прозореца. Още първия ден си сложихме импровизирани завеси на прозореца в стаята, защото една от служителките на гестхауса простираше без да гледа – очите ѝ бяха в нашата стая.

Чистота:
“Чисто” е много относително понятие тук. Хранителен магазин може да тъне до колене в мизерия. Кирлясали маси в ресторант е нормално. За тоалетните да не говорим. И това са местата за туристи, какво става в техните домове ме е страх да си представя.

Придвижване:
Улиците за безумно прашни и шумни, тротоари няма – принуден си да маневрираш между движещи се триколки, мотори и камиони. Правила няма, ауспуси също. Вместо тротоари има широко отворен мръсен канал, улиците не са осветени – ако случайно паднеш и се порежеш можеш да станеш рекордьор по количество зарази и инфекции. Всички ти предлагат да си хванеш такси, но решиш ли да го направиш се почва – абе то е 10 песо на човек, ама капацитета ми е 5 човека, ще трябва да ги платиш всичките и т.н.
Всъщност, в повечето Азиатски градове е така…

Комфорт:
Азиатеца има много размити представи за комфорт.
Светлината е винаги от най-евтините премигващи енергоспестяващи светодиоди, които светят с една бяло-синкава светлина като в моргите и ти причиняват главоболие още след 10 минути.
Климатика задължително е насочен в главата и пуснат на минимална температура.
Няма проблем в пълно кафене да извадят чук или трион и да започнат някакъв дребен ремонт.
Или, примерно, в хотела да изкарат маса с караоке в коридора между стаите и да пеят от сутрин до вечер.

Обслужване:
Нито една лодка, нито един автобус не тръгва на време. Нито един магазин, нито едно заведение не отваря на време.
2 пъти си поръчваме екскурзия, и двата пъти ни забравиха. И това не е шега – стоиш като идиот пред офиса на туристическата агенция и се чудиш – забравиха ли ни, или просто закъсняват? Обикновено е и двете. Нормално е ако си се разбрал на разходка с лодка в 8, тя да тръгне в 9:30 след много разправии и нерви.

Местните:
Местните, така да кажем, послъгват понякога.
Бавна лодка между градовете пътува 7 часа, те могат да ти кажат че е 4.
Продадоха ни хайкиниг тур с двама гайдове, който вместо 3 часа и половина беше час и половина.
Продадоха ни тур от 7 сутринта, който се оказа че няма право да тръгне преди 8:30.
Опитаха се да ни вдигнат цената на нощувките в хотела, когато разбраха, че искаме да си предплатим за 10 дни напред.
Могат да те излъжат че има Wi-Fi в заведението, за да седнеш и да си поръчаш.
Могат да забравят да ти върнат част от рестото, или цената на стоката изведнъж да скочи двойно.
Може цената в менюто да е различна от тази в сметката накрая, трябва да се проверява.

Общо взето Филипинците прилагат всякакви “курортни” пинизи, а след това ти се смеят в лицето.

Не ме разбирайте погрешно. Районът около Корон е уникално красив, а плажове като тукашните се срещат само по филмите. Обаче… ако все пак вятърът ви отвее насам, останете най-много 4 дни, а не като нас 14 :)))

Намери ме в

Автор: Адриана

Аз съм Адриана - пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.

4 коментара

 1. няма нито едно изречение, с което да съм съгласен. впечатленията Ви са ми напълно необясними.

 2. С уважение към Вас, поста е написан грамотно и изчерпателно, с ясна гледна точка, но несериозно…Първо звучите, като разглезена туристка, отегчена от множество пътувания с много очаквания, която е ядосана за това, че е избрала да остане твърде много време на там, защото просто сте избрали неподходящото място за целта на пътуването Ви. Ако сте искали само да спите на плажа по цял ден, наливайки се с фрешове и щракайки на компютъра, да бяхте отскочили до по – масови курорти по света. Има бол такива и в България. Тази дестинация е по – скоро с познавателна цел, да се видят нови неща с допълнителни екскурзии и прочие. Това е предимно екзотична дестинация за пътешественици, с по – непретенциозни очаквания за храна, хотели.. водени единствено от ентусиазма си да видят нови и красиви места. Предвид факта, че това е едно от най-бедните части на света, Вие какво очаквахте?

 3. Аз в момента съм на този остров
  Почти всичко което сте написала не е истина!
  Съжалявам но мен ме вземат на всички екскурзии и това наистина е най-красивото място . Месните са мили и внимателни.
  Лодкарите приготвят вкусна и ниста храна по време на пътешествията.
  Обичм този остров !

Leave a Reply

Задължителните полета са отбелязани с *.