Евтини коли под наем – как?

коли под наемНа повечето от нас се дава отпуск само веднъж в годината. И трябва да го прекараме така, че да не ни е мъчително обидно за безполезно прекараните дни в компанията на вечно бързащия екскурзовод-преводач и шумната, отегчителна тълпа от съотечественици, бягащи в редичка след него с надеждата да видят всичко любопитно и важно, докато автобусът не е заминал. Наличието на собствена кола в чужбина е невероятно практичен и гъвкав начин за придвижване. А когато пътешествате с компания, също е и евтино решение в сравнение с обществения транспорт.

В тази статия ще споделя своя опит за наемане на евтини коли под наем, ще разкажа своя механизъм и някои съвети за поевтиняване на това решение. Нали и аз някога съм резервирал кола под наем за първи път и съм се сблъсквал с редица непонятни моменти, макар че в крайна сметка всичко е невероятно просто!

 1. Кои компании предоставят услугата  “коли под наем”?
 2. Къде се намират териториално офисите на наемодателските компании?
 3. С какво да започнем търсенето на варианти?
 4. От какво зависи стойността на наема?
 5. Навигация/GPS
 6. Моят алгоритъм за търсене на евтини коли под наем
 7. Как да разберем кои компании дават коли под наем на конкретното летище?
 8. Какво да правим при получаване и връщане на автомобила
 9. Интересни общи коментари
 10. Къде не трябва да вземаме кола под наем?

 Кои компании предоставят услугата “коли под наем”?

1) Крупни компании, които работят също и по схемата франчайзинг в различни страни:
2) Коли под наем в България:

Top Rent a Car е водеща компания за коли под наем в България, офисите на която са разположени в удобни и лесно достъпни колации в цялата страна – всички летища, големи градове, летни и зимни курорти. Почти целият парк на фирмата се състои от нови автомобили, а мненията на българските и чуждестранни клинтите, които се възползват от услугите са повече от положителни – над 90%.  Top Rent a Car Предлага още :

 • Трансфери – за туристически или бизнес групи.
 • Денонощна пътна помощ
 • Наем на скутери и Segway
От всички тези компании мога да очаквам:
 • Нови автомобили
 • Стандартизирани правила и условия в различните страни (безусловно във всяка страна има свои особености)
 • Сервиз и обслужване на високо ниво
 • Стойност на наема, по-висока от средната
 • Денонощна поддръжка
 • Много пунктове за наемане/връщане на колата вътре в страната
2) Дребни и средни компании:
 • Тук вариантите може да са много – от много положителен опит до негатив и скандали.
 • Всичко зависи от страната – в Европа всичко трябва да бъде правилно и закономерно, но и Европа с Европа не си прилича и редът в Централна Европа и Скандинавия съвсем не е тъждествен с понятията „правила и ред” в Южна Европа, островите, Гърция.
 • Колата може съвсем да не е нова
 • Обикновено когато наемате евтини коли под наем, са възможни плащания и условия, за които е по-добре да знаете на етапа избор.

Къде се намират териториално офисите за коли под наем?Кола под наем

 • На летището/на гарата – в такъв случай към стойността на наем на вашата кола под наем обикновено ще бъде добавена допълнителна такса за удобство при наемане – “premium location fee”, навсякъде тя е различна, но средно е от 10 до 50 евро. По-долу ще споделя интересен съвет как се изхитрих на летище Барселона, когато преди време ми се наложи да ползвам услугите на компания за коли под наем 🙂
 • Близо до летище – компаниите за коли под наем често имат офиси близо до летищата, предоставят шатъл сервис до/от летището, при това мястото за наемане фигурира като „летище”.
 • В града/в хотела/в големите автобази в покрайнините на града – внимателно изучете мястото на пристигането си. Напълно е възможно да ви излезе по-евтино да стигнете до града с обществения транспорт, отколкото да платите излишни пари за “premium location fee”.
 • Ако няма физически офис, но пунктът за получаване е обявен на сайта, то тогава исканата от вас кола под наем  ще ви бъде предадена от сътрудник на компанията. Така получих кола под наем в Гданск от полския оператор Express. Дойде сътрудник с документите и мобилен картов терминал при пристигането на моя влак на жп гарата.

С какво да започнем търсенето на варианти за евтини коли под наем ?

Разбира се, със сайтовете-агрегатори. Както и агрегаторите на самолетни билети, те са много. Но аз вече отдавна предпочитам първия в списъка сайт:

http://www.economycarrentals.com/

Също и:

http://www.economycarhire.com/

http://www.economybookings.com/

http://www.carrentals.co.uk/

http://www.autoeurope.com/

http://wwww.arguscarhire.com/  Списъкът може да продължи…

Също на порталите за самолетни билети/сайтовете на авиокомпаниите има раздел „евтини коли под наем” с привлекателни цени „от 5 евро”. 🙂

Всички тези агрегатори са посредници между вас и компаниите, те често имат своя комисионна и/или свои отстъпки. Често директната цена може да се различава съществено от тази, която сте намерили на търсачката. При търсенето опитайте колкото е възможно повече варианти.

В тази статия не съм си поставил за цел да тествам всички възможни търсачки за евтини коли под наем, но ако знаете някой интересен трик на интересна за вас търсачка, напишете го в коментарите, аз ще го добавя в поста.

Полезни коментари и допълнения от читатели:

 • Предложенията за даване на коли под наем можете да сравнявате на сайта http://www.travelocity.com/ – те имат удобна сравнителна матрица.
 • големите наемодатели имат свои дъщерни евтини проекти, например Europcar има проект Interrent http://www.interrent.com/, те често предлагат по- евтини коли под наем от локалните превозвачи – наемът на съвсем нов Фолксваген Polo струва 11 долара за денонощие в Порто

От какво зависи стойността на наема  ?

 

1.) Срок на наема

За колкото повече дни, толкова по-ниска е стойността на автомобила

Например, забелязал съм, че стойността на наема на кола под наем за 7 дни често е равна на стойността за 5 дни

2.) Стойността на наема в градския офис и на летището е различна.

Винаги проверявайте различните локации. Според моя опит в Европа стойността на коли под наем взети на летището винаги излизат по-скъпи.

Ето интересен пример как да избегнете заплащането на т.нар. летищна такса в офиса на SIXT на летището В Барселона:

На летището Sixt взема допълнителна такса Premium Location Fee – 35 евро.

Съвсем близо до летището се намира пункт за даване на коли под наем с адрес Poligono Mas Blau, на 15 минути пеша от терминал 1.

Аз резервирах кола под наем без плащане на 35 евро, обадих се в този офис и те потвърдиха, че в самия Т2 няма офис (впрочем, има в Т1),а има просто момиче с табелка и фри шатъл бас именно в Poligono Mas Blau и оттук  коли под наем взимат онези, които са ги поръчали на летището! И въпреки информацията на сайта те работят 24 часа в денонощието! И да, потвърдиха, че онези, които знаят това, не плащат 35 евро и поръчват от Poligono Mas Blau.

Обновено: 04/2012 – Този трик вече не работи, защото в началото на годината Sixt откриха пунктове за даване на коли под наем в двата терминала на летището. Но като пример е показателно, опитайте да се възползвате от съвета ми и търсете малко по-нашироко 🙂

коли-под-наем-летище

Така този чудесен Мини Купър ми излезе всичко 16 евро на ден и 90 евро на седмица. Ако бях избрал просто летище, щях да платя още +35 евро, НО щях да взема кола под наем от същия този офис!

коли-под-наем

3.) Място, от което взимате кола под наем и място на връщане
 • Наемането с вземане /връщане на колата на едно и също място (return trip) често е по-евтино отколкото на различни (one way)

Но в САЩ one way може да бъде по-евтино, зависи от посоката. (Информацията е от коментарите, аз не съм наемал кола в Щатите.)

 • Приемането/предаването на вашата кола под наем са възможни без изменение на условията, в случай че има няколко пункта в един град. Например, при Sixt в Барселона взех кола под наем на летището, а я върнах в градския офис един ден по-рано, когато разбрах, че паркингът в Барселона ще ми излезе 40-50 евро на денонощие (при стойност на наема на колата 16 евро :), което ще покрие с лихвите таксито до летището 25 евро.
 • Възможно е също връщане на колата под наем в друг град или дори в друга страна (често стойността на връщането е много съществена). Но това ви позволява да бъдете мобилни и да планирате различен маршрут вместо да се върнете по същия път, не забравяйте този вариант.

Моите примери:

 • Маршрут с отиване и връщане, кацаме-излитаме от Швеция с Wizz Air и една седмица се возим с евтина кола под наем с връщане в началната точка (този вариант бе реализиран от мен през юни 2011, билетът за самолета от Киев за Стокхолм ми излезе 9,5+15 евро):

кола-под-наем-маршрут

 •  Линеен маршрут, кацаме в Швеция, отлитаме от Германия. Вземаме кола под наем на летището и я предаваме в Малмьо.

коли-под-наем-маршрут1

4.) Възраст на шофьора и стаж на шофиране

Тук може да има много варианти, задължително четете правилата на компаниите, които дават коли под наем.

Компаниите за коли под наем определят минималната възраст за шофьора на техните автомобили по свое усмотрение. Но все пак тук има и общи правила: колкото по-скъпа е колата под наем, толкова по-високи са минимално допустимите възраст и стаж на шофьора. Например за наем на някои компактни коли може да претендира шофьор, по-стар от 18 години с опит в шофирането до 1 година. Коли под наем от висока класа са достъпни за шофьори от 25 години нагоре.

5.) Важни понятия и термини за застраховката на повечето коли под наем 

Застрахователни термини, използвани в договора за наемане на кола под наем :

 • Аналог на “КАСКО” (Damage waiver, collision damage waiver (CDW), loss damage waiver (LDW) – ограничаване на отговорността при повреда. CDW не е застраховка, а намаляване на вашата финансова отговорност при повреда на колата. В случай на повреда на вашата кола под наем отговорността на наемателя не превишава фиксирана сума (франшизи), посочена в договора.
 • Theft Protection (TP) – ограничаване на отговорността при кражба на всички коли под наем.
 • Personal Accident Insurance – възмездяване на щетите при нещастен случай. Аналог на медицинската застраховка, но се отнася само за случаи, станали с хора, които са в колата или при слизане/качване в колата.

Например франшизата на Sixt CDW може да бъде 800 евро, 350 евро или 0. Съответно нараства и стойността на опциите за ден:

коли-под-наем1

 • Непременно се запознайте с условията на застрахователния договор, независимо дали наемате скъпи или евтини коли под наем, в частност покрива ли основната застраховка стъклата/фаровете или дъното/гумите.

Може би си струва да доплатите за тази опция, ако ще карате по лоши пътища!?

 • В момента на получаване на наетата кола под наем непременно уточнете алгоритъма на действия в случай на настъпване на застрахователен случай.Кола под наем
 • В случай на настъпване на застрахователен случай и заплащане на франшизи, след това може да ви ги върнат, ако предварително сте оформили допълнителна застраховка тук: http://www.worldwideinsure.com/ или http://insurance4carhire.com/
 • Ако наемодателят иска много пари за застраховка с нулева франшиза, но сте неспокойни без нея, или ако тази застраховка покрива само съвсем невероятни случаи (от типа падане на метеорит) и не покрива най-типичните (от типа счупени фарове/стъкла) има смисъл да разгледате сайтовете на независимите застрахователи като http://insurance4carhire.com/ . При тях обикновено има значително по-хуманни условия. Много осезаема икономия при продължителен наем.
 • На кредитните карти има допълнителна опция, при която ако платиш наема с тази кредитна карта, се покрива застраховката за наетата кола под наем и тогава не трябва да се плаща CDW. Наистина не знам дали във всички страни издават карти с такива опции. И понякога някои офиси за наемане на коли под наем не искат да приемат такива кредитни карти (по-точно не навсякъде се зачита застраховката от тези кредитни карти). Застраховката от моята кредитна карта беше приета навсякъде в Северна Америка, но в Европа няколко пъти отказаха да я приемат.
 • Има още един вариант за застраховане: застраховка за година (например http://www.insurance4carhire.com/ или http://www.worldwideinsure.com/car-hire-insurance.htm) и за цялото време  да се откажете от CDW. Плюсът е голямата икономия, минусът, че ако се случи нещо, трябва първо вие да заплатите, а после да си получите парите.
6.) Допълнителни опции при наемането на коли под наем 
 • Допълнителен шофьор

Всичко зависи от компанията за коли под наем, която сте избрали. Понякога тази опция е безплатна, но обикновено струва 5-15 евро на ден. Ако планирате да ползвате втори шофьор, ви препоръчвам да оформите това официално, защото то може да бъде особено сериозен аргумент при настъпване на застрахователен случай.

 • Опция „пресичане на граници” “cross border”:

Внимателно четете правилата и условията на компания, от чиито услуги сте се възползвали, независимо дали сте взели скъпа или евтина кола под наем!

Обикновено при големите компании тази опция е безплатна за съседните нормални страни на Евросъюза. Веднъж се сблъсках с това, че видях много привлекателни цени на евтина кола под наем в Испания, но за пресичане на границата Португалия/Франция трябваше да доплатя около 50 евро, което изравняваше цената с тази на големите брендове. При наемане на кола под наем от Sixt в Израел застраховката не важи при ползване на колата на територията на Палестина:

 • Навигация/GPS

Обикновено 7-15 евро на ден.

Приятели разказваха, че тяхната кола под наем имала вграден GPS с3g модул, който отбелязвал задръстванията по аутобаните.

Аз карам с мой GPS от 2006 г. Ползвам връзка с PDA+ външен bluetooth GPS приемник.

кола-под-наем-гпс

Моят съвет с GPS навигацията:

Ползвам мобилен Wifi 3G точка за достъп в колата. Пристигате в страната, купувате карта 3G интернет (обикновено 10-15 Gb) и си имате интернет за цялото пътуване. Така, докато карате своята скъпа или евтина кола под наем НАВСЯКЪДЕ ще можете да ползвате Google Maps, Google Places, Panoramio и т.н. на вашия смартфон/ланшет/iPad и повече няма да сте зависими от “free wifi” по бензиностанциите.
…И всичките ви приятели в колата вместо да спят, ще висят във фейсбук. 🙂

коли-под-наем-гпс1

 • детско столче за кола
 • зимни гуми/вериги

В „зимните” страни зимните гуми се полагат по закон в съответния сезон. Но по време на резервацията на евтина кола под наем тази опция може да струва 15-20 евро на ден, което е немислимо скъпо. Няколко пъти ходих на ски курорт през Германия /Меминген, там винаги поръчвах кола с летни гуми от Sixt, получавах кола със зимни гуми и не доплащах нищо. Във форумите казват, какъвто ви е късметът, но обикновено не искат доплащане.

Съвсем друго нещо е слънчева Италия, там ще получите кола с летни гуми и ще имате проблеми в планините! Тук е най-добре да доплатите предварително.

 • Багажник/багажник за ски

Обикновено компаниите за коли под наем предлагат т.нар. магнитни багажници за ски. Миналата година видях, че стойността на наема на такъв багажник е 55 евро, а в София той може да се намери за 45 лева. Купих го, пристигнах в Германия, а се оказа, че страхотната ми и евтина кола под наем Пежо 3008 е с напълно стъклен покрив! Мечта! Но… моят метален багажник се закрепва само на метален покрив. 🙂

Сътрудникът на офиса, от където бях взел своята кола по наем каза, че мога без проблеми да взема със себе си този багажник, но непременно трябва да посочвам в коментарите, че покривът трябва да е метален.

Колата под наем, която наех наистина беше страхотна! Но ските едва се „набутваха” в салона по пътя до/от летището до нашето село:

коли-под-наем-3коли-под-наем-4

Моят алгоритъм за търсене на евтини коли под наем:

Да разгледаме примера за търсене на коли под наем за 9 дни в Меминген през май тази година:

Условие: Пежо 306 + застраховка с най-голяма франшиза 850 евро за 9 дни (14-23.05):

Както писах по-горе, предпочитам http://www.economycarrentals.com/ Защо? Някак си така се получи исторически. Първо  там можете да си намерите доста евтини коли под наем. Друга особеност на този сайт е това, че винаги в цената е включена „пълната” застраховка с нулева франшиза, но в случай на настъпване на застрахователен случай за нейното получаване трябва да изпълните редица условия (да се обърнете в полицията, да регистрирате всичко и т.н.). Четете внимателно „Правила и условия”.

коли-под-наем-5

коли-под-наем-5

Ако се спрем на този вариант за кола под наем и направим резервация, сайтът ще удържи 10% от стойността (връща се в случай на отмяна) и ще ми изпрати „Ваучер с координатите на своя партньор на конкретното място. В дадения случай това е Sixt. Не е възможно да се предскаже кой е партньорът/партньорите. Но ако ви трябват 2-3 коли под наем, направете една резервация, за да можете после да сравните цената със сайта на фирмата наемодател.

Ваучерът:

коли-под-наем-6

Как да разберем кои компании за коли под наем работят на конкретното летище?

Винаги отивам на сайта на летището и научавам кои компании за коли под наем работят на него.

Например, на малкото евтино летище Меминген на запад в Бавария работят само три компании за отдаване на коли под наем:

коли-под-наем-8

Така излезе, че през последните години често намирам цена на Sixt, по-ниска от тази на конкурентите и дори понякога по-ниска от предложената чрез Икономикаренталс.

Ще се опитам да потърся директно. Дори тук има своите интересни нюанси, това е частен случай но той потвърждава тезата, че ВИНАГИ трябва да търсим варианти, само разумният подход ще ни позволи да икономисаме сравнително големи суми и да намерим  много евтини коли под наем.

1. Отивам на Sixt.com:

коли-под-наем-7

2. Отивам на сайта с немски домейн: sixt.de

Там има акция, при това е написано „онлайн промоция spain”, въпреки че резервирам в Германия и съм отишъл на сайта с домейн .de!

коли-под-наем69

Излиза най-ниската цена, но се появява ограничение на пробега – 2700 км (300 на ден), което ме устройва напълно:

коли-под-наем76

Обърнете внимание, стойността на наема се е намалила от 528 до 420 долара за същите параметри!!!

Икономия от 108 долара само за сметка на по-внимателно търсене!

Избирам този вариант и резервирам кола под наем. 🙂 Разбира се, проверил съм също и двата други конкурента (Herz, Europcar) на летището и в града, стойността е по-висока с 200-300 долара.

Какво да правим при получаване и връщане на наетата кола под наем:

За да получим кола под наем, трябва да носим със себе си:

 • Паспорт
 • Шофьорска книжка
 • Кредитна карта

За ускорено получаване на автомобила при Sixt има опция online check in:

 • Регистрирайте се на сайта на Sixt и преминете процедурата online check in на сайта
 • Там има поле за въвеждане на картата, но няма поле за CVV2 кода, преди тръгване премахнете за 1 ден процедурата за проверка на кода във вашата банка.
 • Можете да вземете своята кола под наем от стоянката на летището online check in Sixt само като представите шофьорската си книжка.
 • депозит, който се блокира на картата в момента на наемане

Варианти, с които съм се сблъсквал:

 • сума на наема  (Sixt Германия, Швеция, Испания)
 • 1000 долара (Sixt, Израел)
 • 800 долара (Locauto, Италия)
 • не блокираха никакъв депозит (Centauro, Испания)

Преди пътуването непременно се обадете в офиса на компанията за коли под наем и научете конкретната сума, която ще бъде блокирана, за да имате достатъчно средства в сметката си. Комбинацията карта/налични не се приема. И колкото по-малък е офисът, толкова по-значителни суми може да блокират. При Sixt няколко дни след връщането се извършва отчитане и крайната сума на наема се изтегля от картата, докато депозитът се връща навреме.

Непременно разпитайте мениджъра на компанията за горивната политика при наемането на коли под наем:

 

Варианти, които съм срещал при наемането на коли под наем:

1.) Вземане на коли под наем с пълен резервоар и връщане с пълен резервоар (Sixt, навсякъде)Коли под наем

2.) Вземане на коли под наем с пълен резервоар и връщане с полупразен резервоар и зареждане на вътрешна цена (по-ниска) на бензиностанцията, ако това е възможно (Europcar, Шотландия)

3.) Вземане на коли под наем с пълен резервоар (като веднага платите депозит за пълния резервоар) и връщане с пълен при срок на наема до 3 дни (ще ви върнат депозита при предаване на колата) (Centauro, Испания)

4.) Вземане на коли под наем с пълен резервоар (като платите за пълен резервоар) и връщане с максимално празен при срок на наема 4 и повече дни (Centauro, Испания)

Помолете да напишат/напечатат/да дадат буклет как се нарича необходимото ви гориво.

Веднъж в компания от приятели чух история как един младеж объркал горивото на италианска бензиностанция, при това той бил опитен шофьор, неведнъж вземал коли под наем!!! Колата била бензинова, на бензиностанцията имало: gasoline (бензин) и gasóleo (вид дизел), също имало и disel (черен на цвят). И той вместо gasoline налял gasóleo. Изгубил 200 или 300 евро за почистване на нещо си там и 1 ден време за смяна на колата.

Може и сам да си е виновен, но това е досадна случайност, не губете бдителността си!

Винаги запазвайте касовите бележки от бензиностанциите, особено от последната преди връщането.

Веднъж ми отчетоха „нелегални” 50 евро за бензин, писах в Sixt, получих сканирана последната касова бележка 20 минути преди предаване на колата, извиниха ми се, върнаха ги.

Разпитайте мениджъра за правилата за паркиране/цвета на маркировката на паркингите в конкретната страна.

Мои приятели оставили своята кола под наем в жилищните квартали на Манчестър далече от центъра, за да разгледат стадиона, върнали се и намерили под стъклото квитанция за 40 евро.

 

Веднъж пристигнах вечерта в Жирона и самонадеяно оставих Мини Купъра си на жълто място за паркиране – имаше знак за паркиране, но с табелка „нещо там на испански”. Помислих си: „Вечер е, наоколо има коли, ние сме само за час, да пийнем кафе”. Връщаме се след час, а колата я няма! Спирам шофьор на такси, с жестове му обяснявам, че „ето тук беше моята бибип, а сега я няма”. Той се усмихна и махна „да вървим”. 🙂

Услугата евакуатор ми струва 70 евро. :))) Бъдете бдителни! Винаги ползвайте правилните места за паркиране!

 • Сменете датата/часа във фотоапарата/телефона си на текущата   и снимайте своята кола под наем след получаване/преди предаване от всички страни + снимка на километража. Дори ако видите малка драскотинка на бронята, смело се върнете при мениджъра и го помолете да отбележи това в договора за наем на съответната схема на автомобила.
 • Проверете наличието на флуоресцираща жилетка, знак за аварийно спиране, книги-ръководства и т.н.
 • Връщане/получаване на коли под наем в неработни часове:

За това съществуват специални боксове, където може да оставите ключа след връщане.

Веднъж при възникване на проблем с гнездото за запалката в БМВ го оставих сутринта в шведския Малмьо за смяна на предпазителя и отидохме в Копенхаген с влак за един ден. Върнахме се късно вечерта, ключът беше оставен между подкалника и гумата, както се бяхме уговорили предварително.

Правилата за движението по пътищата

Винаги трябва да ги спазвате! Особено в страна, където не познавате тънкостите им. 🙂

Старая се да избягвам шофиране в големи градове, първо, там има задръствания, второ, паркингите са скъпи и има проблеми сКоли под наем намирането им. В последно време срещам няколко бележки за малки италиански градове и „космически” глоби, които идват по-късно, за минаване по забранена улица и т.н. Бележки за негласни злоупотреби с туристите, които не знаят италиански и не могат да прочетат малките табелки на знаците в центъра на града. След няколко такива статии реших за себе си, че в Италия трябва да оставям колата си под наем в някой от паркингите в околностите на историческия център, а не точно в него.

 • Платени пътища
 • Подгответе се предварително преди пътуването – по време на приемането на кола под наем уточнете с мениджъра особеностите на заплащане на аутобаните в страната. Например да пътувате в Германия по идеалните безплатни аутобани с неограничена скорост (често има само препоръчителна скорост) е истинско удоволствие. И много потискащо е заплащането на аутобаните в Испания/Франция/Италия…

Пример от опит: Мой приятел пътувал от немското градче Линдау в Южна Бавария за немския Фюсен, НО част от пътя минавала през аутобан на територията на Австрия (само няколко километра), водел го навигатор, не прегледал маршрута предварително. На слизане от аутобана полицай глобява всички, които нямат специална лепенка „винетка” (струва само 9 евро за 10 дни, продава се на бензиностанциите). Глобата е 90 евро сега и 180 евро по-късно.

 • Кодове за отстъпка и купони

Ако въведете в браузъра си като ключови думи за търсене “herz CDP” (CDP=counter discount program), ще намерите много сайтове-агрегатори с кодове за отстъпка. Непременно проверявайте тази опция за авиокомпании, даване на коли под наем и т.н. 5-10% никога не са излишни. 🙂

 • Пример за други ключови думи: “Hertz CDP” или “Avis AWD”. Като отправна точка можете да погледнете например тук, НО имайте предвид, че тези кодове често се променят (старите умират, появяват се нови), а отстъпките по тях варират в зависимост от сезона/мястото/моделите на дадените коли под наем . Така, че са възможни варианти както да получите отстъпка до 75%, така и надценка над най-високата цена без отстъпка. Това се изяснява, уви, само с внимателно подбиране на ръка. (Note: За всичкото време, за което съм ползвал тези отстъпки, никога не са ми искали потвърждение, дори когато ползвах кода за притежателите на Visa Platinum на една банка, а при резервацията посочих обикновена кредитна карта на друга банка).
 • Като знаете необходимия CDP на Hertz в редица страни (някъде отстъпката е по-голяма, другаде – по-малка), можете да получите цени за МНОГО евтини коли под наем.

Пример:

21-28.04.12

 • Милано-Милано

Alfa Romeo 159 586.10 EUR (без) vs. 384.28 EUR (с CDP)

 • Франкфурт-Франкфурт

BMW 3 Series – GPS 514.59 EUR (без) vs. 424.57 EUR (c CDP)

Интересни общи коментари:

 • Шофиране в Африка – три пъти вземах коли под наем в ЮАР, смятам, че да се шофира там е по-добре, отколкото вЕвтини коли под наем България, както поради културата на шофиране, така и поради липсата на злоупотреби. Така че в ЮАР и Намибия е напълно нормално.
 • Италия – внимателно карайте в центъра, като обръщате внимание на знаците ZTL и наличието на камери за отчитане на номера при отбиване в пресечка (този признак не може да се сбърка с нищо). Важно е също, че на летището в Рим всички бензиностанции са с броячи, които отчитат поне два пъти повече. Така че, ако трябва да предадете колата с пълен резервоар, зареждайте където и да е, но не на летището.
 • За Швейцария и Италия най- евтини коли под наем можете да вземете от Hertz с правилен код CDP (отстъпка от цената на интернет резервацията 50%)
 • Внимателно четете огледа на избраните от вас коли под наем при получаване. При наличието на ожулвания липсата на описание на едно от тях може да ви струва пари (например на мен ми струваше 320 долара)
 • По повод one way – големите наемодатели имат отделни сайтове, където има възможност да вземете коли под наем, от който и да е град на една държава и да ги предадете в друга държава (градът е посочен там). Това са коли под наем на тези, които са взели one way преди вас и сега офисите трябва да ги върнат обратно, а е желателно и да спечелят от това – там можете да намерите коли на много добри цени.
 • Има и още едно нещо като обработка на плащането: ако колата е оборудвана с броячи или на пътя има камери за определяне на номера, наемодателят поема заплащането на сметките за преминаване + своите комисионни, които обикновено са много големи. Желателно е вие да плащате максимално такива сметки, например комисионните в Hertz за плащане на сметките за преминаване по Берген са 4 пъти повече от самото плащане
 • О. Крит се получи в “Byron”: Основни изисквания: не по-малко от 23 години, шофьорска книжка (стаж над година). Нужна е техническа книжка по международен образец (в Европейския съюз е все пак), но на практика дори не я искат, а вярват на думите. Така че дори с руска книжка в Гърция спокойно може да се вземе кола под наем. Какво трябва да има в договора за наемане на коли под наем: застраховка FDW (пълна, покрива рисковете, дори ако сте виновни за ПТП или сте съборили колата в канавката), единственото, което не покрива, е застраховка на стъклата и гумите; Допълнителна срещу кражба и пожар; Безлимитен пробег (free km).
 • Различни актуални отстъпки и полезни съвети – в списание smarttravel
 • Доста често в местните офиси можете да намерите по-евтини коли под наем, отколкото в „глобалните”. Местните може просто да ги няма в интернет и тогава трябва да търсите на място. Например в ОАЭ наехме кола за две седмици точно два пъти по-евтино от всички варианти, намерени в интернет. В Малайзия и Тайланд можете без проблеми и излишни въпроси да вземете пикап под наем от местните жители, също излиза 2 пъти по-евтино. Например на Ланкави взехме седемместна Тойота автоматик за 1000 р. на ден от местен търговец срещу 2500 р. на ден във всички намерени наемни кантори. На Бали ситуацията беше аналогична – някаква местна безименна кантора ни предложи най-добрите условия, освен това и безплатно детско столче.

Къде не трябва да вземаме коли под наем?

 • В най-проблемните страни на Азия, където освен ляво движение, и всички други правила са само „собствени”. За менЕвтини коли под наем шофирането е удоволствие, а не борба със ситуацията по пътя. На Шри Ланка взехме кола с шофьор за 50 долара на ден с бензин и неограничен пробег, той ни беше и гид и ни търсеше хотели. В Камбоджа взехме великолепна Тойота Камри с климатик и шофьор за отиване от един град до друг с отбиване във всяко селце по наша молба само за 60 долара на ден. Търгът е уместен. 🙂
 • В Африка. Чувал съм няколко истории за „налози” на белите в Кения… Искат „тройна” цена за бензина въпреки ценоразписа с аргумента „до следващата бензиностанция има 100 км”. Рекет от всякакви псевдоекологични офицери на отиване към забележителностите. Имам добър опит, но всичко това може да се избегне, ако вземете кола под наем с шофьор.

Също в Африка на мой познат му се счупи климатикът заради попаднал в него пясък, трябвало да затвори нещо, а той не го затворил. Резултатът – минус 2000 долара. И никакви аргументи „против” – „Тук е Африка и си имаме свои правила”.

Разбира се, това са частни случаи и моето лично мнение.

Аз вземам коли под наем само в Европа, цивилизования Близък Изток, Северна Америка (засега само в плановете си). В другите региони изборът ми е единствено кола с шофьор.

Моят личен опит:

Винаги съм твърдял, че наемането на коли под наем може да излезе по-скъпо от другите начини на придвижване, но е значително по-добро решение при ходене на ски.

Да загубиш 24 часа в каране в едната посока от София (1500 км) или 1,5-2 денонощия за път с кола с 1 нощувка по пътя, това за мен е абсолютно нерационално.

 • Наем за кола: 266 евро (7 дни)
 • Аутобан (винетка): 8 евро
 • Платен аутобан близо до Швейцария (2х8,5): 17 евро
 • Паркинги (всичко): 9,5 евро
 • Бензин: 155 евро за 1700 км
 • Изминахме 1700 км:

коли-под-наем-в-австрия

 • курортът Зелден (на 10 км от нас – село Лангенфелд)
 • Ишгл (75 км)
 • Инсбрук 70 км
 • Ватенс, музей Сваровски 85 км
 • Залцбург – 260 км
 • отбиване по пътя в в Линдау на езерото Бодензее

Получава се, че една седмица пълна свобода, включително разходите за колата, ни струваше 465 евро за четирима.

Или 115 евро на човек за 7 дни! Това е по-евтино от всеки наземен транспорт и ни осигурява пълна свобода на придвижване по всяко време.

Страхотен Мини Купър за 16 евро на ден:

коли-под-наем-австрия4коли-под-наем-австрия5

Или ето … 37 евро за 3 дни, т.е. 12 евро на ден!!! Наемане на чудесен С3 в края на септември в най-кадифения сезон на Валенсия:

коли-под-наем-австрия9коли-под-наем-австрия10

Нашата кола с много добър шофьор на Шри Ланка.

50 долара на ден (с шофьор, бензин и неограничен пробег, където искаме, там отиваме). Срещу малка комисионна (5-10 долара) шофьорът ни подбираше хотели по маршрута. Той ни беше и екскурзовод. 🙂

коли-под-наем-90

Край пътен полицай, който е спрял местни жители.

коли-под-наем98

…и подкуп:

 

коли-под-наем-95

На места пътищата на остров Цейлон са ужасни, скоростта на движение тук е 20-30 км/ч:

koli-pod-naem-99

Пътищата са тесни и много претоварени, влизането в насрещното движение е напълно обичайна практика, но местните знаят кога да си отстъпват един на друг при каране в насрещното движение:

 

коли-под-наем03

Бяло БМВ в Швеция:

коли-под-наем-66

Израел, каньоните до Мъртво море:

rent-a-car-1

Пътешествайте просто, разумно, евтино и безопасно! 🙂

 Автор на статията за евтини коли под наем – Александр Чебан, оригинал – http://alexcheban.livejournal.com/60404.html