Живот в Мъртво мореКъпали ли сте се някога в Мъртво море? Сигурно много от вас са, за което благородно им завиждам, защото аз лично все още не съм стигнала до там. Един въпрос обаче винаги ме е вълнувал – има ли живот във водата на най-соленото море в света? Риби, водорасли, ракообразни, каквото ще да е? Оказа се, че Мъртво море ненапразно е наречено така: не е възможно в него да се открие живот с невъоръжено око, но с въоръжено може…

На Земята обитават много малко живи същества, способни да живеят в толкова наситен солен разтвор. В един литър вода на Мъртво море са разтворени около 340 грама соли, което е десет пъти повече, отколкото в океана.  При контакт с живи клетки този разтвор ги обезводнява и с това ги убива. Но в природата, както е известно, има много чудновати неща: има живот и в кипящите извори, и в кратерите на вулканите, и в мрака на океанските дълбини.

Мървтво море

Учените разгледали под електронен микроскоп проба от водата на Мъртво море и открили в нея множество дребни частици с размери 50—100 нанометра, които изглеждат като вируси. В един милилитър вода преброили стотици милиони такива частици. Най-често те имат форма на вретено, многоъгълна призма, има и такива, които приличат на опашати бактериофаги. Наистина, не е възможно да се определи на око какви са тези вируси. Нали те са активни само в клетките на организма-гостоприемник, а извън клетките наподобяват неживи частици.

Има и по-явни прояви на живот — археи. Това е отделна линия едноклетъчни организми, които приличат на бактерии, но много се различават от тях по молекулен състав. Археите са много древна група микроби, които живеят там, където реално никой не живее.

Мървтво море

“Археи” (Archae)

В Мъртво море обитават повече от двадесет щама на археите, приспособени към наситени солеви разтвори. Те живеят за сметка на енергията, преобразувана от слънчевата светлина. А веществата, необходими за изграждането на клетките, археите получават като преработват готовите органични съединения. За това те имат ферменти, които могат да работят в концентрирани солеви разтвори. Във водата на Мъртвo море архебактериите са много — десетки милиона клетки в един милилитър морска вода, при масово развитие те дори оцветяват водата в червено (за сметка на пигмента, участващ в техния състав). Подобни на тези бактерии правят розови водите на езерото Хилиър, познато още като “Розовото езеро”

В Мъртво море има и гъби — те също могат да живеят в широк диапазон от условия. Разбира се, това не са гъбите със шапчици, а плесени. Тук те са всичко на всичко около седемдесет вида. Най-често се срещат аспергилусите и тяхната безполова форма еуториум. Вероятно са се заселили в тези води още преди да станат мъртви, но за разлика от повечето предишни обитатели са успели да се приспособят към новите трудни условия.

Живот в Мъртво море

“Аспергилуси” (Aspergillus)

Може би затова при тях се е появил нов ген, отговарящ за поддържането на вътрешния солеви баланс. Учените успели да го отделят и да го присадят на гъби, които също придобили устойчивост на солите. Днес специалистите-генетици мечтаят да създадат с помощта на този ген трансгенни зърнени култури, които биха могли да растат в пустините и на солени почви.

Когато над Мъртво море вали рядък дъжд и повърхностният слой на водата се разрежда малко, в него се развива от спори още един обитател — фитилестото водорасло малка дюналиела (Dunaliella parva), роднина на хлорелата, известна от учебниците в училище.

Живот в Мъртво море

“Dunaliella parva”

Както и археите, тези водорасли също са оцветени, само че не в червено, а в розово (въпреки че на снимката са зелени) поради голямото количество бета-каротин. Този пигмент защитава клетките на водораслите от ярката слънчева светлина, а от разрушителното действие на солта ги спасява високото съдържание на глицерин, който спомага за задържането на влагата.

По време на «цъфтенето» си дюналиелите могат да достигат численост десетки хиляди клетки на милилитър, но когато дъждовете престанат и солеността се повишава до обикновеното си ниво, водораслите изчезват.

Всички тези микроскопични същества се срещат не само в Мъртво море, но и на други места с повишено съдържание на соли: в степните и пустинните солени Езера, в пресъхващите морски заливи, а понякога и на морското дъно. В Мъртво море те образуват своеобразна екологична система, където водораслите, гъбите и археите се конкурират за необходимите за живота вещества, а вирусите при липсата на обичайните хищници, се предполага, че контролират тяхната численост.

Оригинална статия – http://www.vokrugsveta.ru/quiz/549/

Очаквайте скоро нови отговори на стари въпроси в рубриката “Ти да видиш”

Намери ме в