Приключението наречено “Керала Блог Експрес”

11 коментара

Kerala Blog Express/ Керала Блог ЕкспресТолкова много неща се случиха за две седмици, че не знам от къде да започна. Толкова емоции, нови хора, разговори, толкова усмивки и невероятни гледки, толкова красота, вкусна храна и изминати километри. В следващите редове съм описала малко повече подробности за това как се озовах в Керала, маршрута, по който се движихме и основните места, които посетихме.

Как започна всичко?

През есента на миналата година за пръв път чух за Керала Блог Екпрес. Четох статии, гледах клипчета и снимки, с които блогърите, взели участие в проекта, бяха наводнили интернет и си мислих колко хубаво би било и аз да бъда част от подобно преживяване. Пожелах си го и без да храня кой знае какви надежди реших да се кандидатирам за един от 30-те блогъра, които щяха да бъдат избрани да участват в прес пътуването.

Три месеца след това бях напълно забравила, че съм участвала в какъвто и да било конкурс, пътувах до Индия. Пожелах си да се върна на субконтинента възможно най-скоро, като не предполагах, че съдбата ще приеме мислите ми толкова буквално. И ето, две седмици след като се бях завърнала от Мумбай, получих неочакван и-мейл, който гласеше че съм избрана да участвам в Керала Блог Експрес и се връщам в Индия само след месец. Не ми се вярваше.

Kerala Blog Express/ Керала Блог Експрес

След като се уверих, че всичко случващо се е истина, започнах с подготовката. Всичко на ново – билет, виза, застраховка, пари, багаж и ето… на 26.02.2015 се отправих към терминал 2 на софийското летище, от където ми предстоеше полет с QatarAirways и 21 часа престой на летището в Доха по пътя за двуседмичното ми индийско приключение.

Кацнах в Тривадрум в 4:00 сутринта на 28.02. 2015. Бях първата пристигнала.  Въпреки среднощния час организаторите ме посрещнаха с усмивки, прегръдки, табела с името ми и букет с рози.

Kerala Blog Express/ Керала Блог Експрес

Очакваше се останалите блогъри да пристигнат на 1-ви и 2ри, за това реших максимално да се възползвам от слънчевият ден и от най-топлия 1-ви март в живота ми. Цял ден се разхождах и наблюдавах случващото се наоколо. Разглеждах хотела, плажовете, местните ресторантчета и вървях с часове по улиците, опитвайки се да разгадая характерите на хората, които срещах. Повече за първите ми впечатления от Керала.

Kerala Blog Express/ Керала Блог Експрес

На следващият ден от всички краища на света започнаха да пристигат и новите ми приятели. Напълно различни, интересни, разказващи своите история от преживяното по пътя. Запознавахме се, разговаряхме, смяхме се и така два дни, докато всички участници не бяха на лице – две индийки, две испанки, англичанки, италианки, полякини и филипинки, една американка, южноафриканец, израелка, гъркиня, бразилка, пуерториканец, чехкиня, унгарец, португалец, финландка, уругваец, мексиканка, словачка, индонезийка, новозенландка и аз – българката.

30 души, които нямахме нищо общо и не знаехме нищо един за друг, нещо което се промени светкавично бързо.

Пътуване до Керала, Индия

Бяхме придружавани от група фотографи и няколко души, които се грижеха всичко да бъде наред с програмата. Освен това с нас от разстояние работеха още куп млади хора, които строго следяха какво се случва с проекта в онлайн и офлайн медиите.  Имахме си и водач, екскурзовод с богат опит с туристи от цял свят. Много интересен човек, които обучава младите екскурзоводи в Керала, автор на една от малкото книги за екскурзоводство в света.

Пътуване до Керала, Индия

Запознайте се с автобусЪТ, познат още като вторият ни дом. С него изминахме близо 2500 км по тесните пътища на Керала.

Kerala Blog Express/ Керала Блог ЕкспресМаршрут

Маршрутa, по който се движихме по време на прес пътуването обхвана най-известните забележителности на Керала – културни паметници, история, природа, бит и култура. Може спокойно да го откраднете (или част от него) като идея за някое бъдещо пътуване до южна Индия.

Ден първи

Целият първи ден прекарахме в Тривандрум (столицата на Керала). Започнахме с пресконференция и представяне на проекта пред местните медии и продължихме с обиколка на забележителностите на града – храма “Padmanabhaswamy” и дървения дворец “Kuthiramalika”. След разходката се наслаждавахме на залеза в двора на KTDC Samudra хотел

Ден втори

Парк за реабилитация на слонове в близост до град Котур → Йога Ашрам “Sivananda Yoga Vedanta Dhanwantari Ashram” →  Традиционна индийска вечер, състезание с канута и нощувка, организирани от зашеметяващия Raviz Hotel 

Ден трети

Разходка с лодка из Колам, придружени от министъра на туризма на Керала →  Пътуване с лодка из зашеметяващите лагуни на Керала с няколко спирки→ Нощувка на една от известните в цял свят “houseboats” 

Ден четвърти

Любимият ми! Целият ден откривахме различни кътчета от лагуните във вътрешността на Керала и селата в района на “Kottayam” , запознавайки се със селския живот и бита на хората, които живеят там →  Каякинг → Нощувка в любимият ми хотел “Coconut Lagoon”,

 Ден пети и шести

На петия ден пътувахме дълго до областта “Thekkady” → По пътя спряхме, за да се поразходим в градина за подправки → а когато стигнахме най-накрая достигнахме крайната си цел вече беше тъмно, за това се отправихме към ресторанта за вечеря, където станахме свидетели на демонстрация на бойното изкуство, характерно за тази част на Индия – “Каларипаяту” →  На следващия ден, по случай 8ми март, собствениците на хотел GreenWoods, в които бяхме отседнали направиха подарък на всички жени от групата – малко дърво, което посадихме в двора с обещанието до пет години да се върнем на същото това място → Разходка с лодка и наблюдаване на птиците и животните в района на “Periyar Tiger Reserve”.

Ден седми и осми

Почти целият седми ден прекарахме в автобуса на път към Мунар, прекосявайки живописните чаени плантации на Керала → На следващия ден посетихме фабрика за чай и изложба в Кочин, където бяха изложени експозиции на артисти от цял свят. На края на деня дори ни остана малко време зафразходка → Деветия ден прекарахме в околностите на Fort Cochin, по точно в Музирис – малък град, който се оказа историческия център на Керала.

Ден девети – Ден дванадесети

Този ден потеглихме на север, към Wayanad. По пътя бяхме гости на университета за танцови и музикални изкуства в Керала. → Следващите четири дни прекарах в къщата на хиндуистко семейство. Дните минаваха в разходки из плантацията им за подправки, разговори за религията, историята, хората и техния начин на живот. Всяка вечер различни хотели организираха за нас представления с танци и песни, характерни за Керала, а една от вечерите Керала Блог Експрес ни устроиха индийска вечер с национални индийски костюми.

Последните два дни прекарахме в път към градовете, от които трябваше да летим обратно. Аз се върнах обратно до първоначалната точка, от която започна всичко, защото билетите от там бяха най-евтини, разбира се. 🙂

Ето го и официалното видео на “Керала Блог Експрес 2”

Намери ме в

Автор: Адриана

Аз съм Адриана - пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.

11 коментара

 1. На мен лично би ми било интересно да прочета повече за плантацията за подправки и фабриката за чай. Какви видове поправки и чайове се произвеждаха там?

  • Страхотно, благодаря за идеята! Всъщност и на мен ми беше много любопитно да разбера повече за отглеждането и брането на подравките, за това постоянно задавах глупави въпроси на местните. Много е интересно, защото в една област на Керала, наречена Мунар се отглежадт най-качествените черен пипер, индийско орехче и кардамон в света, като само в диаметър от 5 мили от това място, вкусът и ароматът на продукцията се влошава драстично. (Така поне твърдяха местите. Аз не успях да направя кой знае каква разлика между черния пипер в Мунар и София.:)) Други подправки, характерни за Керала са канелата (донесена от Шри Ланка преди години) и карамфила, а също така и каучуково дърво, какао, кафе и чай. До този момент не бях виждала как расте кафето и се изненадах, че цветовете на растението приличат и миришат досущ като жасмин. Колкото до чая, произвежда се черен, зелен и бял чай, като и трите вида чай се произвеждат от едно и също растение, при различна технология. Популярен за Керала е също и жасминовият чай. Съвсем скоро ще кача повече снимки и подробности за подправките, чая и другите растения на Керала 🙂

  • Traveolani, току що публикувах статията за подправките в Керала. Можеш да я прочетеш на https://www.sunshine.bg/podpravki-kerala

 2. Здравей, Адриана. Чудесно преживяване! За мен би било любопитно да видя още няколко снимки от разходката по реката и лагините (ден 3).

  • Здравей Ели! Със сигурност ще отделя внимание на лагуните и лодките, в които нощувахме. Сподред мен това е едно от нещата, уникални за Керала. 🙂

 3. Снимки от фабриките със сигурност ще са интересни! Ние миналия месец посетихме плантация за подправки на остров Гренада, но видяхме само градината, не мисля, че подправките се произвежадаха там на това място.

 4. Произвеждат и изнасят индийско орехче (вторият най-голям производител след Индонезия), мускатов орех, какао, ванилия, канела, цитрусови плодове, банани, карамфил.

  • Значи се препокриват горе долу различните видове. Аз не успях да видя ванилия, въпреки че Керала е един от главните производители в Индия. Или пък съм видяла, но не съм разбрала 🙂 А какво е мускатов орех, за първи път чувам изобщо за него?

 5. Значи се препокриват горе долу различните видове. Аз не успях да видя ванилия, въпреки че Керала е един от главните производители в Индия. Или пък съм видяла, но не съм разбрала 🙂 А какво е мускатов орех, за първи път чувам изобщо за него?

 6. Чак сега ти виждам коментара – мускатовият орех се получава от изсушената червена обвивка на индийското орехче. Вкусът му е подобен на индийското орехче, с лек привкус на пипер. Купих тази подправка като подарък за сестра ми, но лично не съм я използвала. 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета са отбелязани с *.