Kerala Blog Express/ Керала Блог ЕкспресТолкова много неща се случиха за две седмици, че не знам от къде да започна. Толкова емоции, нови хора, разговори, толкова усмивки и невероятни гледки, толкова красота, вкусна храна и изминати километри. В следващите редове съм описала малко повече подробности за това как се озовах в Керала, маршрута, по който се движихме и основните места, които посетихме.

Как започна всичко?

През есента на миналата година за пръв път чух за Керала Блог Екпрес. Четох статии, гледах клипчета и снимки, с които блогърите, взели участие в проекта, бяха наводнили интернет и си мислих колко хубаво би било и аз да бъда част от подобно преживяване. Пожелах си го и без да храня кой знае какви надежди реших да се кандидатирам за един от 30-те блогъра, които щяха да бъдат избрани да участват в прес пътуването.

Три месеца след това бях напълно забравила, че съм участвала в какъвто и да било конкурс, пътувах до Индия. Пожелах си да се върна на субконтинента възможно най-скоро, като не предполагах, че съдбата ще приеме мислите ми толкова буквално. И ето, две седмици след като се бях завърнала от Мумбай, получих неочакван и-мейл, който гласеше че съм избрана да участвам в Керала Блог Експрес и се връщам в Индия само след месец. Не ми се вярваше.

Kerala Blog Express/ Керала Блог Експрес

След като се уверих, че всичко случващо се е истина, започнах с подготовката. Всичко на ново – билет, виза, застраховка, пари, багаж и ето… на 26.02.2015 се отправих към терминал 2 на софийското летище, от където ми предстоеше полет с QatarAirways и 21 часа престой на летището в Доха по пътя за двуседмичното ми индийско приключение.

Кацнах в Тривадрум в 4:00 сутринта на 28.02. 2015. Бях първата пристигнала.  Въпреки среднощния час организаторите ме посрещнаха с усмивки, прегръдки, табела с името ми и букет с рози.

Kerala Blog Express/ Керала Блог Експрес

Очакваше се останалите блогъри да пристигнат на 1-ви и 2ри, за това реших максимално да се възползвам от слънчевият ден и от най-топлия 1-ви март в живота ми. Цял ден се разхождах и наблюдавах случващото се наоколо. Разглеждах хотела, плажовете, местните ресторантчета и вървях с часове по улиците, опитвайки се да разгадая характерите на хората, които срещах. Повече за първите ми впечатления от Керала.

Kerala Blog Express/ Керала Блог Експрес

На следващият ден от всички краища на света започнаха да пристигат и новите ми приятели. Напълно различни, интересни, разказващи своите история от преживяното по пътя. Запознавахме се, разговаряхме, смяхме се и така два дни, докато всички участници не бяха на лице – две индийки, две испанки, англичанки, италианки, полякини и филипинки, една американка, южноафриканец, израелка, гъркиня, бразилка, пуерториканец, чехкиня, унгарец, португалец, финландка, уругваец, мексиканка, словачка, индонезийка, новозенландка и аз – българката.

30 души, които нямахме нищо общо и не знаехме нищо един за друг, нещо което се промени светкавично бързо.

Пътуване до Керала, Индия

Бяхме придружавани от група фотографи и няколко души, които се грижеха всичко да бъде наред с програмата. Освен това с нас от разстояние работеха още куп млади хора, които строго следяха какво се случва с проекта в онлайн и офлайн медиите.  Имахме си и водач, екскурзовод с богат опит с туристи от цял свят. Много интересен човек, които обучава младите екскурзоводи в Керала, автор на една от малкото книги за екскурзоводство в света.

Пътуване до Керала, Индия

Запознайте се с автобусЪТ, познат още като вторият ни дом. С него изминахме близо 2500 км по тесните пътища на Керала.

Kerala Blog Express/ Керала Блог ЕкспресМаршрут

Маршрутa, по който се движихме по време на прес пътуването обхвана най-известните забележителности на Керала – културни паметници, история, природа, бит и култура. Може спокойно да го откраднете (или част от него) като идея за някое бъдещо пътуване до южна Индия.

Ден първи

Целият първи ден прекарахме в Тривандрум (столицата на Керала). Започнахме с пресконференция и представяне на проекта пред местните медии и продължихме с обиколка на забележителностите на града – храма “Padmanabhaswamy” и дървения дворец “Kuthiramalika”. След разходката се наслаждавахме на залеза в двора на KTDC Samudra хотел

Ден втори

Парк за реабилитация на слонове в близост до град Котур → Йога Ашрам “Sivananda Yoga Vedanta Dhanwantari Ashram” →  Традиционна индийска вечер, състезание с канута и нощувка, организирани от зашеметяващия Raviz Hotel 

Ден трети

Разходка с лодка из Колам, придружени от министъра на туризма на Керала →  Пътуване с лодка из зашеметяващите лагуни на Керала с няколко спирки→ Нощувка на една от известните в цял свят “houseboats” 

Ден четвърти

Любимият ми! Целият ден откривахме различни кътчета от лагуните във вътрешността на Керала и селата в района на “Kottayam” , запознавайки се със селския живот и бита на хората, които живеят там →  Каякинг → Нощувка в любимият ми хотел “Coconut Lagoon”,

 Ден пети и шести

На петия ден пътувахме дълго до областта “Thekkady” → По пътя спряхме, за да се поразходим в градина за подправки → а когато стигнахме най-накрая достигнахме крайната си цел вече беше тъмно, за това се отправихме към ресторанта за вечеря, където станахме свидетели на демонстрация на бойното изкуство, характерно за тази част на Индия – “Каларипаяту” →  На следващия ден, по случай 8ми март, собствениците на хотел GreenWoods, в които бяхме отседнали направиха подарък на всички жени от групата – малко дърво, което посадихме в двора с обещанието до пет години да се върнем на същото това място → Разходка с лодка и наблюдаване на птиците и животните в района на “Periyar Tiger Reserve”.

Ден седми и осми

Почти целият седми ден прекарахме в автобуса на път към Мунар, прекосявайки живописните чаени плантации на Керала → На следващия ден посетихме фабрика за чай и изложба в Кочин, където бяха изложени експозиции на артисти от цял свят. На края на деня дори ни остана малко време зафразходка → Деветия ден прекарахме в околностите на Fort Cochin, по точно в Музирис – малък град, който се оказа историческия център на Керала.

Ден девети – Ден дванадесети

Този ден потеглихме на север, към Wayanad. По пътя бяхме гости на университета за танцови и музикални изкуства в Керала. → Следващите четири дни прекарах в къщата на хиндуистко семейство. Дните минаваха в разходки из плантацията им за подправки, разговори за религията, историята, хората и техния начин на живот. Всяка вечер различни хотели организираха за нас представления с танци и песни, характерни за Керала, а една от вечерите Керала Блог Експрес ни устроиха индийска вечер с национални индийски костюми.

Последните два дни прекарахме в път към градовете, от които трябваше да летим обратно. Аз се върнах обратно до първоначалната точка, от която започна всичко, защото билетите от там бяха най-евтини, разбира се. 🙂

Ето го и официалното видео на “Керала Блог Експрес 2”

Намери ме в