Lost-Passport“Загубата на паспорта ме притеснява по-малко от загубата на една книга – това е катастрофа” – казва писателят-турист Брус Чатуин. За повечето от нас е вярно точно обратното – загубата на документи и пари в чужда страна е истинска КАТАСТРОФА. Далеч не всеки знае какво да прави в такава ситуация, но варианти има и всичко рано или късно си идва на мястото. За сметка на удоволствието от почивката ти и няколко стотици евро в повече, разбира се. Най-важното от всичко обаче е – само без паника, моля!

Пари и ценни вещи

Никога не разчитай само на дебитната си карта или да вземеш само толкова пари, достатъчни за покриването на всички разходи по пътуването. Ако се случи, така, че картата ти се повреди или я “погълне” банкомата, тя може да се “клонира” от мошеници или банката да я блокира от съображения за сигурност. Това може да стане и ако в рамките на един ден я използваш да речем от София, а след това от Рим и Санто Доминго. Добрата банката ще реши, че това е измама и ще блокира операциите по картата преди твоето съобщение в службата за поддръжка.

Преди пътуването се обади в своята банка, за да предупредиш, че ще използваш картата в чужбина. Попитай какъв е дневния лимит за теглене в брой: Може да го увеличиш или намалиш в случай, че нещо не те устройва.

Ако ти откраднат всички пари и банкови карти(не го пожелавам на никого), свържи се с някой от семейството и ги помолете да ти прехвърлят пари по някакакъ начин. Western Union е добра опция, защото разполага с клонове навсякъде по света. За жалост ако заедно с парите са откраднати и документите ти, то няма да получиш превода. В ситуация, когато няма никой с теб можеш да попиташ администраторът на хотела да получи парите ти. Гледай само да не е някой съмнителен, че ще стране страшно.

Хубаво е да оставиш ценните неща у дома: в чужда страна, рискът от тяхната загуба се увеличава значително. Преди пътуването си купи евтин водоустойчив часовник, който няма да се налага да оставяш с дрехите на плажа. По време на разходки, покривай фотоапарата си с кърпа и шал и го използвайте само при необходимост. 

Има безброй различни видове чантички за кръста или за врата, които трудно ще изгубиш или ще ти бъгат откраднати. Пътувам с такава от няколко години и силно я препоръчвам на всички. Струват по 20-30 леваdakine-hippack01_02

Документи

Загубата на паспорт зад граница може да доведе до големи главоболия. Можеш да го оставиш на сигурно в сейф в хотела и да носиш негово копие. Преди пътуването, копието на паспорта е желателно да се легализира в консулството на страната, където ще ходиш. Законите на много европейски страни изискват всеки гражданин да притежава документ за самоличност със снимка. В тази клауза се среща и уговорката, че туристите е достатъчно да имат копие от паспорта си. Много често гостите на Барселона носят с огромна предпазливост паспортите си, тъй като статистиката на уличните кражби в тази страна нараства с всяка година. Ако не ти се занимава с тези копия просто носи паспорта си, когато наистина би ти се наложило да го ползваш. В останалите случаи се разхождай с лична карта.

Най-лесното и полезно нещо, което можеш да направиш е да снимаш паспорта си с телефона и да изпратиш техни копия на електронната си поща. Така ще имаш достъп до тях навсякъде, където има интернет връзка.

Ако ти откраднат чантата с парите и паспорта, потърси я в коридорите и кошчетата за боклук в района: по-често на крадците са им необходими само парите, а от останалата част се стремят да се отърват колкото е възможно по-скоро. Така се случи и с мен във Варна преди години, където улични крадци грабнаха чантата от ръцете ми и извадиха от нея парите, а след това я хвърлиха на близка алея заедно с останалата част от съдържанието.

Препоръчително е по време на пътуване да вземеш със себе си и разпечатка с адреса на консулството на Българиа (ако има такова), няколко снимки на паспортния образец и още няколко документа: това може да бъде шофьорската книжка, пенсионното удостоверение, лична карта. Оригиналите на документите остави в сейфа на хотела — в случай на кражба на паспорта, именно те ще ти помогнат да получиш свидетелство за връщане в консултвото.

Не носи всичките си пари и документи на едно място! Така вероятността да изгубиш всичко и да се чудиш какво да правиш с пъти се покачва. Част от парите си може да оствиш в хотела, но само ако има сейф. В Тунис ми бяха откраднали 100 долара от багажа, защото ги бях оставила уж на скришно място в куфара. Другите пари можеш да разделиш на части и да ги скатаеш из багажа си.

паспорт

Ако изгубиш документи си в чужда страна, трябва да:

  1. Веднага да отидеш в полицията и обявиш кражбата на паспорта или съответните документи.  Бъди искрен с полицаите и им разкажи всичко в детаили, защото в някои участък може и да откажат да ти издадат удостоверение за загубване. След като си обявил документите си за откраднати не забравяй да вземеш копие на своето заявление, защото вероятно ще ти потрябва в посолството след това. 
  1. Вземи всички други документи, които са в теб, както и копията на паспорта и отиди в най-близкото консулство. Там ще бъдеш помолен да напишеш молба, да представиш удостоверението от полицията, другите документи за самоличност и да заплатиш такса. Ако притежаваш всичко необходимо ще ти бъде издадено свидетелство за връщане още на същия ден.
  1. Ако си загубил оригиналите на всички документи, вземи със себе си двама български граждани, които да потвърдят самоличността ти.
  1. Ако пътуваш сам, попитай някой от роднините да ти изпрати документите по експресна поща или изчакай, докато консулството отправи запитване за жителството ти. В последния случай, всичко може да се забави.
  1. Когато в замяна на изгубения паспорт ти издадат удостоверение за връщане в България, ще се наложи да го използваш в продължение на 15 дни, така че бъди внимателен при смяна на датата на билета за връщане да е на нужната дата.

Случвало ми се е какво ли не по време на път, но пък това е част от преживяването и винаги съм го посрещала с усмивка. Общо взето, всички проблемите се решават рано или късно, затова по-добре да се поучим от тях, вместо да изливаме агресията си върху другите, които пътуват с нас. 🙂

Намери ме в