Зелен чайВ София отвориха врати толкова много чайни и магазинчета за чай. Всички те пълни със стотици видове зелен чай. Но кой от тях можем да определим като най-качествен? Китайски, Индийски, Цейлонски, Японски? В този пост съм описала различните видове зелен чай, които могат да се намерят на пазара у нас, а дори и тези, които рядко може да срещнете.

Страните-производителки на на хубави зелени чайове са преди всичко Китай и Япония. Според субективното ми мнение зелените чайове, които се отглеждат в Индия и Шри Ланка не стават за пиене. Е, може би зеленият чай от Кангра (Индия) е горе-долу средно търпим.

Обикновено зеленият чай се произвежда и предлага в следните разновидности:

Едролистен зелен чай

Всички качествени зелени чаеве са едролистни. Тъкмо тях ви съветвам да купувате, макар че цената за сто грама елитен зелен чай в България може да бъде доста висока, заслужава си. Едролистните зелени чайове се срещат в няколко разновидности, в зависимост от начина, по който са завити листенцата им:

  • Слабо завити
  • Силно завити по напречната ос
  • Силно завити по надлъжната ос

Подробности за тях може да намерите в предишната ми статия за зеления чай – https://www.sunshine.bg/zelen-chai-tehnologiya

Колкото по-силно завит е зеленият чай, толкова по-висока е неговата способност за екстракция. По този начин най-наситени и силни зелени чайове се получават от gunpowder-ите (тези със завити по напречната ос листенца), а най-меки по вкус и ароматни — от слабо-завитите чаени листа.

Зелен чай с големи листа

Снимка: http://bit.ly/1NtVfKa

Дребнолистен зелен чай (натрошен)

Дребнолистният зелен чай обикновено е достатъчно евтин, има по-слабо изразени ароматични характеристики и е с посредствен вкус.

Зелен чай с малки листа

Снимка: http://bit.ly/1GB52dw

Зелен чай на прах

Праховидният зелен чай (“мат-ча”) е изключително японско извращение, предназначено за чаена церемония. В България такъв чай може да се намери само в няколко магазина, а цената му е около 40 лева за кутийка от 30 грама. Ако сте решили да си купите такъв зелен чай за пиене, не е лошо първо да изучите японската култура, философия, религия, етикет, чаена церемония, и т.н. Освен за пиене зеленият чай на прах може да се използва и за оцветяване на сладкишите в зелен цвят.

Зелен чай на прах

Снимка: http://bit.ly/1O4eqFr

Зелен чай на плочка

Зеленият чай на плочки също е такава източна екзотика, характерна за Тибет, Непал, и други. Този чай обикновено се използва в специфични рецепти от “супен” характер — примерно, чай сварен в мляко, с брашно и масло, и прочее.

Зелен чай на плоча

Снимка: http://bit.ly/1O4gKMM

Разбира се, търговската мрежа предлага десетки видове зелен чай на пакетчета, който е удобен за в офиса или ако нямате да отделите достатъчно време за запарване. Филтърните пакетчета обаче със сигурност не спадат към най-качествените зелени чайове, които може да пиете. Коя е вашата любима марка или вид зелен чай?

Намери ме в