travel-people (1)Защо пътуваме? Някои предположения са: защото това е весело, защото от време на време имаме нужда да посещаваме роднините си в други градове или да отидем на поредната командировка за ежегодната конференция по въпросите на регионалното развитие, на която началникът ни кара да ходим всяка година. Но заедно с това пътуванията могат да бъдат много полезни и научните изследвания потвърждават това. Ето три основни предимства, пряко свързани с пътуванията, които може да подобрят живота ти:

1. Пътуванията ни правят по-млади

David Eagleman, неотдавна публикува статия в американското издание “New Yorker”, върху своите изследвания за възприемане на времето в Бейлорския медицински колеж в Хюстън. В процеса на работата Дейвид направил много експерименти, въз основа на които били намерени потвърждения и били направени изводи, че опасните за живота ситуации създават чувство за забавяне на времето.

Пътуванията до нови места често създават усещане за разтегнатост на времето. Професор Eagleman настоява също, че чувството за време при възрастния човек е по-„свито” от това при децата. Но пътуването в нови, екзотични, романтични места всъщност ти поставя в същото положение, както когато си бил дете.

Пътуванията са извор на младост! Когато пътуваме, времето се разтяга и следователно нашият живот – също. Дори ако през годината прекарваме само една или две седмици в отпуск, отлагаме остаряването си.

588e0bb205d122015ad13c55dc902b9d

2. Пътуванията ни правят по-умни

Още по-старо клише е, че пътешествениците разширяват своя ум, разностранното си развитие и мироглед. Не бих писала за това, ако не беше така. Неотдавнашни изследвания на психологическия факултет в университета в Индиана потвърдиха, че студентите давали по-пълни и по-обмислени отговори, когато мислели, че материалът за изпита е внесен от Гърция, а не е съставен на територията на САЩ. Изследователите наричат това явление „психологическа дистанция” – това, че ние като пътешественици бихме могли да определим процеса или подготовката за пътуване. Определено можем да отбележим засилване на творческия потенциал при планиране на пътуването дори в моментите, когато си се представяш на непознато и далечно място.

Уилям Мадукс, американски социален психолог твърди, че тези, които живеят или прекарват много време в чужбина, се връщат у дома по-развити в творчески план. „Но всичко зависи от манталитета на човека и от отношението му към пътуванията”, казва Уилям. „Дали наистина човекът е отворен за пътувания? Ако не, и всичко, което прави е да седи в хотела и да гледа телевизия, вероятно такова пътуване няма да го направи по-добър… И въобще се губи смисълът да минава границата.”

защо да пътуваме

3. Пътуванията ни правят по-привлекателни за околните.

Става дума не само за загара, но и за това, че като се върнеш от поредното си пътуване, ти си пълен с нови истории. Според неотдавнашно проучване на американския ресурс ItsJustLunch, туризмът е една от най-популярните теми за обсъждане в света.

И ако пътуванията вече са те направили интересна, творческа, разностранно развита личност, с ясно самосъзнание в този свят, ти, както никой друг, си разбрал за какво е тази статия.

Какво друго ти дават пътешествията? Сподели коментарите си под статията.

Намери ме в