На почивка с приятелиКак да пътуваме с приятелите си… и да се върнем вкъщи приятели? Изглежда, че да тръгнеш на път с компания или с най-добрия си приятел е отлична идея, но често доскорошните приятели се връщат у дома си, ако не врагове, то в много натегнати отношения. Разбери защо става така и как да избегнеш конфликтите с приятели при следващото си пътуване.

Неправилно е да предполагаш, че ако си общувал с даден човек няколко месеца, години или дори през по-голямата част от живота си, го познавате отлично. Когато намериш евтини самолетни билети или отстъпка за колективна резервация на хотел, няма смисъл веднага да се обаждаш на всичките си познати и приятели, убеждавайки ги да се присъединят към теб. Подсъзнателно ние възлагаме на пътуването големи надежди, и в случай че те не се оправдават, се разстройваме много повече, отколкото при други обстоятелства. Ако действията на спътниците ни са причина за нашето недоволство, става доста трудно да възстановим отношенията си с тях. Затова, когато планираш почивка с приятели, започни със среща на всички участници и обсъдете очакванията си от това, което предстои. Още на този етап може да откриете редица разногласия: един иска да прекарва целия ден на плажа, за някои впечатленията са най-важни, затова са готови през цялото време да ходят на екскурзии, някой специално си е отделил пари за шопинг в чужбина, други мечтаят да покажат държавата на децата си. Освен това бюджетите на бъдещите спътници може значително да се различават.

На почивка с Приятели

Няма да е лошо, ако групата още в началото си избере водач – човек с организаторски способности, който разполага с време и възможности да събира информация и да се обажда на всички, в случай че станат някакви изменения.

Вторият важен въпрос е бюджетът. Трябва да пресметнете основните разходи – билети, визи, пребиваване в хотел и да
определите ежедневен минимум за всекиго. Ако някой от участниците в пътуването не стига до минимума, трябва да си дадете сметка, че е възможна ситуация, когато на приятеля ти ще се наложи да остане сам в хотела по време на екскурзия или отиване на групата в парк за развлечения. Това навярно няма да е много приятно.

Препоръчително е веднага да създадете обща кесия, от която ще плащате всички колективни разходи и да започнете работата по резервацията едва след като всички участници в групата внесат своя дял в нея и предоставят на водача необходимите документи. В противен случай пътуването може да се осуети в последния момент по вина на един човек.

приятели на път

Уговорката, че ще прекарвате известно време поотделно може да бъде изход от много неловки ситуации.
Предложете на всеки участник в бъдещото пътуване да състави списък на местата, които би искал да посети и на заниманията, които биха му били интересни, и след това сравнете списъците. Така може да откриете точки на съвпадение на интересите и да им отделите определено време, а останалото да посветиш на това, което е интересно само на теб. Така ще постъпят и другите участници в групата. Този метод ще помогне и в случай, че бюджетът на спътниците ти се различава от твоя или те искат да похарчат парите си за нещо друго. Освен това, като се срещате за вечеря, ще имате много интересни теми за разговори и огромно желание да споделите с приятелите си радостта от видяното.

Пътуването с малко познат човек с цел да се опознаете по-добре, не винаги е добра идея. Новият ти колега в работата или някой, с когото си започнал интересна кореспонденция на сайта за запознанства, може да се окаже не най-приятния спътник. По-добре е да не правиш такива експерименти, още повече че освен разочарование и стрес, може да понесеш сериозни разходи. В края на краищата, ако нямаш компания, тръгни сам. Няма да загубите нищо.

В заключение мога да кажа, че поговорката “Човекът е човек, когато е на път” важи с пълна сила!

Намери ме в