Съвети при пътуване

Самолетната индустрия казва, че много малко куфари се губят всяка година – ето някои съвети, които могат да ви предпазят от това да се превърнете в един от малкото:

  • Бижутата, документите, техниката и ценните вещи трябва да бъдат във вашия ръчен багаж.
  • Сложете етикет на багажа си от външната и от вътрешната страна. На тях напишете име, телефон за връзка и адрес. Също така, от вътрешната страна на куфара си можете да посочите маршрута по който се движите, за да може да бъде проследен по-лесно.
  • Заключете багажа си. Проверете дали заключващото устройство е на мястото си, когато пристигнете, ако има някакви повреди или липсващи елементи трябва да съобщите веднага на авиокомпанията.
  • Знам, че звучи тъпо, но ако все пак е възможно, избягвайте прекачванията от един самолет на друг, особено при нискотарифни полети
  • Направете си застраховка.
  • Потърсете правата си 
Застраховки

Ако ви се наложи да попаднете в ситуация с повреден, забавен или загубен багаж, имате право на обезщетение до около 1220 евро. За повреден багаж трябва да подадете жалба до авиокомпанията в срок от седем дни от получаването на вашия багаж. За забавено получаване на багаж този срок е до 21 дни.

Застраховка при пътуване
5 евро – тази дребна сума спестява поне половината от главоболията, ако вашия багаж се изпари на някое летище. Толкова струва предварителната застраховка на багаж в една посока. Инвестирайки тези 5 евро, обезщетението от 150 евро е гарантирано в случай, че багажът се загуби или повреди на някое летище. Полицата при пътуване в две посоки излиза 20 лв., а срещу 6 лв. застрахователят се ангажира да ви овъзмезди с 300 лв., ако куфарите се забавят. Малцина българи обаче не се подсигуряват по този начин преди пътувания. Повечето нашенци разчитат, че всички авиокомпании са длъжни да ги обезщетят, ако вещите им се затрият. Разбира се, превозвачите са длъжни да го сторят. Лошото е, че обикновено не си струва чакането.
Независимо дали са ви изчезнали куфарите с дрехите или лаптопа, веднага трябва да се обърнете към служба “Рекламации и багажи” на даденото летище. Там ще изготвят протокол за изгубен багаж. После идва ред на голямото търсене. Пет дни проучват къде е изчезналият багаж чрез международната електронна система. Ако чантата все пак не се намери, с издирването се заема авиокомпанията. В 21-дневен срок превозвачът проучва къде се намира вашия ръчен багаж. Ако все пак куфарът е неоткриваем, което много често се случва, авиокомпанията дължи обезщетение. Имате право да го изискате до 2 години след датата на пътуване. Необходимо е да подадете молба и опис на багажа, по този начин се пресмята колко килограма е тежал и на тази база изплащаме обезщетение”

Научи Още:

Загубен багаж на летище – Какво да правим?

Защо изчезват куфарите?

Намери ме в