Индийски чайЕдни от най-живописните маршрути в Индия, а и в целия свят според мен, минава през планинските местности на индийската област Керала и района на град Мунар. Там е толкова зелено и красиво, че свят ти се завива да въртиш главата си на всички посоки, опитвайки се да хванеш добър кадър с фотоапарата, докато не разбереш, че където и да го насочиш ще се получи снимка за списание.

Всъщност, вълнуващата историята на чая в Индия започва през далечния 19-ти век, месеци след опиумната война между Великобритания и Китай, когато британците донесли вълшебното растение по тези земи. Малко по малко индийците започват не само да произвеждат, а и да консумират напитката в ежедневието си.

Днес Индия е най-големият производител и консуматор на чай в света, като до 70 % от всичкия чай на света се консумира на субконтинента. Парадоксално е, че качеството на чая, което местното население пие е много ниско. Това е така, защото в миналото при производството на чай в големи количества се е отделял т.н. “чаен прах” (нискокачествен чай), който хората са били затруднени да изнасят, заради разликата в цената. Именно за това са започнали да зареждат местните магазини и пазари с остатъците от чая, с който са снабдявали Великобритания.
Индийски чай
Високите дървета, които се забелязват навсякъде измежду чаените плантации и отлично съжителстват с чаените храсти са от вида “сребърен дъб”.  Тези дървета се засаждат умишлено, за да правят сянка и поддържат влажността на почвата.
Индийски чайИндийски чайИндийски чайТехнологията за бране на индийския чай е същата, като навсякъде по света. На всеки 15 дни се откъсват трите листенца от връхчетата на чаените храсти. Берачите, които работят в района на Мунар Керала взимат по 4 $ за 12 кг набран чай. За всеки килограм над нормата за деня взимат по близо долар. Обикновено жените берат по 17 кг чай на ден, което си прави една прилична заплата на ден.

Освен заплащането, работодателят осигурява на работниците си квартира и образованието на децата. За това ако пътувате с кола из криволичещите пътища на Керала ще забележите къщи, като тези на долната снимка, където берачите живеят.

Индийски чай
Ръчното бране на чая е най-качествения метод познат до момента. Понякога се използват и машини, които за един час могат да свършат работа, колкото 20 жени за един ден. Всъщност, единственото, което технологичните иновации не могат да предложат на чаените производители е качеството.
В южната част на Индия се произвеждат предимно три вида индийски черен чай:  Дарлиджинг – лек; Асам – много силен;  Милгири – средно силен и нискокачествения прахообразен чай, за който стана въпрос малко по-рано. Именно процесът на преработка на този вид чай е показан на видеото в края на поста.
Индийски чайИндийски чай
Намери ме в