Как се стига, колко струва и други съвети за посещение на Ангкор Ват (Anghor Wat), Байон (Bayon) и Та Пром (Ta Prohm) 

Камбоджа храмовеПосещението ми на храмовете в Камбоджа е една сбъдната мечта, която със сигурност няма никога да забравя. В този пост съм описала малко по-подробно пътуването ни до там. Как се стига, колко струват транспорта и билетите, кои храмове ме впечатлиха най-много и други подобни. 

Няма съмнение, че региона на Ангкор е един от най-важните археологически обекти в света. За повече от 500 години той е бил център на империята на кхмерите и от тогава продължава да е духовното сърце на Камбоджа. Храмовият комплекс Ангкор е изобразен на националното знаме, участва в имената на всички хотели, спа салони и ресторанти. Дори камбоджийската бира се нарича по същия начин 🙂

Буквално преведено названието Ангкор (Anghor) означава град. И наистина, областта където се намират храмовете е огромна.

Целият район се простира върху 400 квадратни километра и има повече от хиляда храмa (в различни състояния, някои почти изцяло изравнени със земята). По-долу в статията ще видите някои от най-известните храмове, които посетихме по време на пътуването си до Камбоджа.камбоджа храмове карта

Основните храмове (72 на брой 🙂 и други сгради се намират в рамките на 30 кв. км. Извън тези рамки се намират останките на още няколко стотин допълнителни дребни храма, разпръснати из целия пейзаж отвъд. В Ангкор (Angkor) обаче липсва официална граница и е трудно да се каже колко точно е бил голям. Въпреки това, една специфична област, която се намира на 390 км. от големите храмове, със сложна инфраструктура, включително пътища и канали, също е била свързана с градското ядро (Anghor).

По отношение на площта (макар и не по отношение на населението), това го прави най-големият градската агломерация в писаната история, надминавайки древния град на маите – Тикал. За да си го представите по-добре, градския комплекс е с размерите на Париж, а за постройките са ползвани повече камъни от всички египетски структури взети заедно.
Siem Reap

Съвсем близо, на десетина километра се намира градчето Siem Reap (Сием Рийп). Там може да намерите къщи за гости, хотели, хостели и всевъзможни места за настаняване. Последните години градът е станал туристически център, предлагащ всякакви удобства. Ресторанти, клубове, барове, кафенета, магазини, какво ли не. Самото място не е много голямо и няма какво да се прави много там, освен ако не ходите по храмовете.

Ние спахме в много приятна къща за гости The Natural Adventure Villa на 30 мин. пеша от центъра. Местенцето е много приятно и чисто ново (ние бяхме първите посетители от Booking.com). Собствениците са много грижовни и отзивчиви. Единствения минус е, че е малко далеч от центъра, но пък има колело което може да ползвате за $ 2 на ден.

Как се стига до храмовете на Камбоджа

Най-лесното е с тук-тук от града. Става за 1-4 човека. Плащате $ 15 и шофьора ви води цял ден из основните храмове, чака ви където и колкото си поискате. Ако искате да видите останалите храмове, които са по-далеч трябва да се разделите с още няколко долара (колкото се спазарите).

Другия вариант е такси с климатик. Не знам колко струва, според мен няма смисъл от него.

Видяхме и много хора с колела, което също е вариант. 

пътуване до Камбоджа

Без значение дали сте с такси, тук тук или колело първо трябва да минете да си вземете билети. Струват $ 20 за един ден и $ 40 за три дни. Билетите са със снимка и на входа на всеки храм има проверяващи, така че трудно ще минете без билет.

пътуване до Камбоджапътуване до Камбоджапътуване до Камбоджапътуване до КамбоджаТри от храмовете, които ме впечатлиха най-много

За един ден успяхме да посетим 7 храма. Някои бяха почти изцяло разрушени, други пълни с хора, трети спиращи дъха, но всеки един имаше своята атмосфера и история. По-долу на кратко съм изброила само три от храмовете в Камбоджа, които успяха да ме впечатлят най-силно.

Anghor Wat (Ангкор Ват)

Ангкор Ват е най-големият религиозен паметник в света (162.6 хектара). Първоначално е бил конструиран като хиндуистки храм на бог Вишну, но постепенно се трансформира в будистки храм в края на 12 век. Както най-добре запазен храм в района на Ангкор, Ангкор Ват е единственият, който до ден днешен е останал значителен религиозен център. И днес видяхме стотици будистки монаси да отдават почит, да се молят и възхищават на архитектурата на храма.

Камбоджа храмове

Anghor Wat от високо (снимката е свалена от нета, за да може да си представите мащаба)

Детайлите по стените на целия храм са наистина изумителни

Когато наближихме комплекса искрено се уплаших. Беше пълно с толкова хора, че за миг мечтата ми се срина пред очите ми. Автобуси с туристически групи, екскурзоводи и хора от всички краища на света. Ужас..
Камбоджа храмове

Направо ми стана лооошоооо. Панирах се, не знаех на къде да ходим. От всякъде се блъскаха някакви хора, изчаквахме се по няколко минути, за да се разминем по стълбите. Кошмар… Накрая видях опашка дълга не знам колко, но имаше поне 2000 човека. Всички чакаха да се качат в централната част на храма. Не и ние, абсурд. Изобщо не съм фен на чакането по опашки, както може да прочетете тук – https://www.sunshine.bg/izbyagvajjte-muzeite-napravete-pochivkata-si-po-dobraКамбоджа храмове

За огромно облекчение обаче броят на храмовете както и територията на Anghor Wat беше доста голяма и туристите се разпръснаха. Вече можехме да направим снимка без да чакаме всички да излязат от кадъра.
Камбоджа храмове

Bayon (Байон)

Байон е храм в комплекса Anghor Wat, построен през 12-ти век. Най-отличителната му черта са множеството добродушни и усмихнати каменни лица, които гледат от кулите на храма. Цялата вътрешна част е съставена от коридори и множество зали. Изключителна архитектура!Камбоджа храмове

Ta Prohm (Та Пром)

Най-впечатляващия от всички храмове в Камбоджа, а и може би от всички, които съм посещавала някога e Ta Prohm. Атмосферата е просто неописуема. Дърветата растат от руините, всеки момент очакваш Анджелина Джоли да изскочи от някъде, а джунглата малко по малко превзема последните останки на някогашния будистки духовен център.

Камбоджа храмове

Няма смисъл да ви казвам, че препоръчвам да отидете там. Ако имате възможност не го мислете!

Поздрави и до скоро 🙂

Намери ме в